Diari digital d'Andorra Bondia

Andorra destaca en primer lloc per presència de dones al parlament


Escrit per: 
Redacció / Foto: Consell General

Una delegació del Consell General a l’OSCE-PA –formada per les conselleres Olga Gelabert, Rosa Gili i Sílvia Calvó, i pel conseller David Rios– ha participat en els debats de la 21a sessió anual de l’OSCE-PA, que va tenir lloc entre dijous passat i ahir a Mònaco.

Un dels aspectes que cal destacar d’aquesta sessió anual és que la representant especial de l’Assemblea Parlamentària de l’OSCE en qüestions de gènere, Hedy Fry (Canadà), va presentar l’informe anual sobre l’equilibri de gènere 2012. En l’estudi es destaca Andorra, per segon any consecutiu, en el primer lloc del rànquing pel que fa a la presència de dones dins l’OSCE-PA (les dues membres titulars són dones) i també pel que fa a la presència de dones al mateix parlament nacional, amb un 50% de presència femenina. La segueixen els països del nord d’Europa com Suècia (45%) i Finlàndia (42,5%).
Els membres de la delegació andorrana van intervenir en el debat del punt suplementari relatiu a l’impacte dels petits estats dins l’OSCE, la resolució del qual reconeix els esforços fets pels petits estats per complir els estàndards de l’organització, i el relatiu a la igualtat en la participació de dones en la presa de decisions de l’OSCE, amb el qual es pretén donar un impuls a la igualtat de gènere. La delegació també ha pres part en el debat general sobre qüestions de gènere que ha tingut lloc durant la sessió.
La 21a sessió anual de l’OSCE-PA ha comptat amb la presència de 270 parlamentaris de 54 estats membres, que han debatut a l’entorn del tema central L’OSCE, una regió en canvi. La delegació andorrana ha participat en el debat i l’adopció de tres resolucions principals i 26 punts suplementaris, a través de la votació de 148 esmenes en total.
De les resolucions principals en destaquen les declaracions en contra de la violació dels drets humans i les llibertats fonamentals en alguns estats membres, especialment en països com Ucraïna, Bielorússia i Rússia, i del paper de l’OSCE per contribuir amb la seva experiència en els processos de democratització al nord d’Àfrica, així com determinades accions que els estats poden emprendre per fer front a la crisi actual, entre d’altres.
A més a més, es van presentar els informes de les missions d’observació d’eleccions fetes a Rússia, Armènia i Sèrbia.
La sessió del debat general va tenir la intervenció de l’excandidat a la presidència dels Estats Units i exvicepresident de
l’OSCE John McCain.
L’OSCE-PA és la branca parlamentària de l’OSCE, i la integren parlamentaris dels estats que, havent firmat l’Acta Final de Hèlsinki (1975) i la Carta de París (1990), són membres de l’OSCE. El seu objectiu principal és crear un fòrum de diàleg interparlamentari per incidir en la prevenció, gestió i resolució de conflictes a Europa; en la lluita contra el terrorisme i el crim organitzat, i en l’enfortiment i la cooperació de les institucions democràtiques dels estats membres.

 

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Que se puede esperar de un gobierno machista y homofogo ?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte