Diari digital d'Andorra Bondia
Calvó i Ferrer en la roda de premsa d’aquest migdia.
Calvó i Ferrer en la roda de premsa d’aquest migdia.

Els professionals que treballin al medi natural hauran d'acreditar una formació específica


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SFGA

El professional que exerceixi una activitat involucrada amb el medi natural haurà d’acreditar una formació específica en conservació i protecció del medi. Així ho ha anunciat aquest migdia la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, en la presentació del nou reglament que regularà l’exercici d’aquestes activitats, segons estableix la Llei de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge. I és que un dels objectius principals de la normativa és que aquests professionals estiguin “degudament formats en matèria de coneixements del medi natural del país”. 

Segons Calvó aquesta formació es podrà portar a terme en centres del país homologats i ja s’ha contactat amb alguns d’ells. N’estaran exempts els professionals amb més de deu anys d’experiència acreditada, que podran obtenir la convalidació al departament de Medi Ambient justificant la seva experiència i assistint a una sessió informativa impartida pel mateix departament. A més, els professionals formats per l’Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya (Efpem) i que hagin superat el  mòdul general d’activitats en el medi natural es consideren aptes i obtenen directament aquest reconeixement. Per aconseguir l’acreditació, el ministeri fixa un període de transició de tres anys, tal com ha explicat la directora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer.

El reglament fixa quines són les categories professionals susceptibles de provocar un impacte al medi natural. Així, ho són els guies d’activitats, ja siguin aquàtiques, terrestres o aèries, els qui treballin en àrees esquiables i fora de les pistes senyalitzades i els guardes de  refugis de muntanya. També els qui facin operacions de vols d’helicòpter,  desenvolupin activitats silvícoles i activitats audiovisuals al medi consistents en l’obtenció d’informació gràfica, sonora, visual o de qualsevol altre tipus, ja sigui mitjançant mètodes de registre o per la simple observació. Igualment es consideren activitats vinculades les relacionades amb el lloguer de vehicles rodats o motoritzats i d’embarcacions per ser utilitzats al medi natural, amb la finalitat d’informar els clients i l’organització d’esdeveniments en el medi natural que apleguin un nombre inferior a 300 persones. Per als que superin aquesta xifra s’establirà un reglament diferenciat. 

A més, el reglament estableix que les activitats audiovisuals, científiques, esportives i de lleure que puguin concernir la fauna salvatge autòctona requeriran una autorització del ministeri responsable de la fauna.

Espècies de flora i fauna
Andorra reconeix en l’actualitat 452 espècies de flora protegida, 155 de les quals estan en perill d’extinció i 152 amenaçades. Pel que fa a la fauna, les espècies protegides són 399, d’aquestes, 179 estan amenaçades, 65 en perill d’extinció i 5 extingides. Aquestes són les dades que es recullen als reglaments d’espècies de flora i fauna protegides que determina el nivell de protecció de les espècies i que també s'ha presentat avui.

Tal com ha explicat Ferrer, aquestes normatives estableixen que en el cas de les espècies extingides s’ha de determinar la possibilitat de plans de reintroducció; i per a les espècies en perill d’extinció, l’elaboració de plans de recuperació.  

Pel que fa a les espècies amenaçades hi ha tres mecanismes: l’elaboració de programes de seguiment i conservació, el procediment d’avaluació ambiental per actuacions que puguin afectar-les i l’autorització del ministeri per l’exhibició d’exemplars amb finalitats culturals i de difusió en campanyes de protecció i conservació de la biodiversitat. A més, es prohibeix recol·lectar, tallar, desarrelar i destruir exemplars o alguna de les seves parts, excepte en els hàbitats prioritaris, en què es poden mantenir les pràctiques de maneig tradicional. 

Finalment, en relació amb les espècies protegides es fa necessària l’autorització del ministeri competent per a la importació, exportació, transport o possessió d’exemplars i prohibició de comercialització d’exemplars d’espècies d’origen silvestre. Segons ha confirmat la ministra, l’incompliment d’aquesta normativa anirà acompanyat de la consegüent sanció.

professionals
medi natural
acreditar
formacio

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

La tonica de un pais manat per funcionaris…. Anar complicant la vida a base de reglaments que ens van costant tenps i diners als professionals. Tot son obligacions , conplicacions, i sobretot temps, terminis, cues, sistemes que no funcionen….
No puc més que donar-te la raó, massa funcionaris per un país tan petit, i molts rascant-se els ous. No dic res del nivell intelectual d'alguns...jo a vegades hem demano com han arribat a tenir aquesta feina, i la resposta que hem ve al cap és "deu ser familia d'algú"
Després de cada eleccions i canvi de govern,es tenen que pagar els favors.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte