Diari digital d'Andorra Bondia
Berta Daina, creadora de la marca Agro (Instagram: @agro.biomaterials)
Berta Daina, creadora de la marca Agro (Instagram: @agro.biomaterials)

Una marca per la sostenibilitat


Escrit per: 
Maria Martínez / Foto: Facundo Santana

“La finalitat principal d’aquest projecte no és vendre sinó crear una comunitat sostenible i conscienciar i fer reflexionar la gent. El reciclatge va molt més enllà d’un contenidor blau, verd o groc” comenta Berta Daina (la Massana, 1998), llicenciada en disseny de producte i que actualment cursa el màster de disseny gràfic i direcció d’art. El projecte de la massanenca va sorgir del treball de fi de grau, que consistia a fer productes utilizant biomaterials. En veure que la idea era viable, va  decidir crear una marca anomenada Agro i explotar-la al projecte de treball de fi de màster i fer-la realitat.
El pla de treball consisteix a donar visibilitat al reciclatge de residu orgànic i donar a conèixer la gran quantitat de possibilitats que té. “És a dir, que d’un residu pots crear un nou material i aquest, tenir molts usos“, apunta. A partir d’aquí va començar a introduir-se dins del món dels biomaterials, fets amb productes 100% vegetals on va descobrir el bioplàstic, que es fa amb fruita, la matèria primera amb la qual treballa Daina per fer bosses i targetes. 
Aquesta iniciativa se li va acudir perquè a la carrera havien de fer un treball relacionat amb el food design i ella va relacionar el disseny amb els mercats de Barcelona en veure que hi havia un problema d’espai a les parades i que hi havia molts residus orgànics que acabaven a la brossa: “Aleshores vaig pensar que com a treball final buscaria una solució per reciclar tot allò que anava a la brossa“.

Agro Kit, per fer-ho a casa
El bioplàstic és un material que aspira a un futur sostenible a través de la circularitat perquè és un producte compostable. Es crea amb productes naturals i una vegada gastat es converteix en un fertilitzant per la terra. És un producte vegà, ecològic, cruelty free i fertilitzant. El cost de producció no és gaire elevat perquè només es necessita pela de fruita, glicerina vegetal, fècula de blat de moro, vinagre blanc i aigua. Però el que fa pujar el preu del producte final és la mà d’obra, ja que és un procés molt lent que necessita el seu temps. En primer lloc s’ha de fer una barreja i després deixar-la assecar entre tres i  quatre dies en un lloc sec i sense exposició solar, explica Daina. Una vegada la planxa està seca, es retalla i es comença a fer les bosses que han de ser cosides a mà perquè a màquina el material es pot trencar. La resistència de les bosses de bioplàstic depèn de la fruita que s’utilitzi, com més fibra, més resistent “a mi el que em va millor és la pela de taronja, llimona, meló, síndria, ceba i alvocat“ puntualitza. 
Aquesta setmana estrena la pàgina web (agrobiomaterials.com) on qualsevol podrà comprar els productes d’Agro com bosses, tote bags, targetes personalitzades, formats DIN de bioplàstic o un kit Agro per poder fer el teu propi material a casa seguint les instruccions que s’indiquen a la caixa o un vídeo on s’ensenya pas a pas com fer-ho. “Tothom em demanava com ho feia i vaig decidir fer un kit perquè la gent pogués  fer-lo a casa així tothom podria donar una segona vida als residus que haurien llençat“ comentava Daina. A més, “quan d’un tros de mandarina en treus un plàstic, al·lucines. Estàvem tirant una cosa que podia convertir-se en un material i tenir mil oportunitats”, afegeix.
Les bosses tenen una durabilitat de fins a dos anys en un ambient sec i a diferència de les bosses de plàstic i de paper, són compostables. Per això, “si realment puc industrialitzar la tècnica les bosses de plàstic passaran a la història. Considero que aquest material podria substituir sense cap problema les bosses de plàstic i de paper. I no només sacs, també per targetes o estovalles. Jo  faig targetes amb bioplàstic i després les gravo amb làser perquè continuïn sent compostables i no utilitzar tinta”. “M’agradaria que en un futur això poguessin ser les bosses que et donen al supermercat”, conclou. 
A més, en comprar un producte Agro en comptes d’una versió en plàstic, s’estalvia fins a un 95% d’ús d’aigua, un 30% d’emissions de CO2 i fins a un 30% de consum d’energia. Així doncs, comencem a crear una comunitat sostenible i a prendre consciència.

Andorra
biomaterials
bioplàstic
berta daina
reportatge
sostenibilitat
ecològic

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Felicitacions a aquesta jove, una idea que fa goig i que ens fa recuperar la fe en el jovent i el futur...no tot es vandalisme i botellons!
Fabulosa idea¡ No tot està perdut! Amb joves com ella el món pot ser millor i fer-nos conscients que podem aportar entre tots aquest granet de sorra perquè els nostres boscos, muntanyes segueixin bategant. Enhoeabuena¡ Srs. Polítics s'han parat a pensar quin tipus d'ajuda donaran als nostres joves innovadors?
Un reportatge molt interesant

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte