Diari digital d'Andorra Bondia
El titular de Presidència, Economi i Empresa, Jordi Gallardo, en la compareixença d’ahir.
El titular de Presidència, Economi i Empresa, Jordi Gallardo, en la compareixença d’ahir.

Aportació màxima de 650.000 euros per dos vols setmanals a Madrid


Escrit per: 
M.S./ Foto: SFGA

El Govern farà una aportació màxima de 650.000 euros per poder posar en marxa dos vols regulars setmanals entre l’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell i Adolfo Suárez Madrid–Barajas, vols que voldria que s’iniciessin ja a finals de desembre per poder cobrir la campanya de Nadal. Per aquest motiu, el consell de ministres va acordar ahir la licitació del concurs corresponent per la via d’urgència i poder així “escurçar terminis”, segons va explicar el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que va detallar que les ofertes es podran presentar fins al 30 de setembre i que l’adjudicació es farà el 6 d’octubre.

Gallardo, que va defensar l’aposta inicial per Madrid per “estratègica” i perquè Andorra rep cada any uns 150.000 visitants d’aquesta comunitat, va deixar clar que aquesta contribució pública de 650.000 euros que es farà a l’operador per tal que pugui assegurar la viabilitat econòmica del primer any d’explotació és la que s’estima “en el pitjor dels escenaris” previstos quan a ocupació del vol, i que a partir d’uns percentatges mínims aquesta quantitat anirà minvant. 

Així mateix, el ministre, que va destacar que amb aquesta primera línia cap a Madrid es vol demostrar que l’aeroport és una “infraestructura preparada i que hi ha mercat” i poder facilitar posteriorment altres destinacions estratègiques com són la de París i Lisboa, no va descartar que en un futur pugui haver-hi també aportacions per part del sector privat.

Gallardo, que va recordar que des de l’Executiu s’han mantingut converses amb diferents companyies ja des de l’abril passat, quan la instal·lació de la Seu d’Urgell va rebre la validació de la maniobra instrumental (GPS), va explicar que el plec de bases preveu que les companyies que es presentin a la licitació hagin de presentar un pla de negoci i una oferta econòmica per la prestació de la ruta aèria durant el període gener 2022 a desembre 2022 amb, com a mínim, dues freqüències setmanals amb l’aeroport de Madrid, que serien els divendres i els diumenges per garantir l’arribada de turistes el cap de setmana, amb avions del tipus ATR amb almenys 48 places.

Quant al preu mitjà del vol, tot i que dependrà de diferents factors, Gallardo va dir que l’anada i tornada podria estar entre els 150 i els 180 euros.

Entre les qüestions que el Govern tindrà en compte per escollir la guanyadora hi ha la capacitat de connectar amb altres companyies a altres destinacions una vegada l’aeronau hagi arribat a l’aeroport de Madrid; la capacitat de màrqueting per arribar a clients potencials i la distribució comercial, entre d’altres.

Adhesió al grup ministerial per l’acció climàtica

El consell de ministres va donar llum verd a l’adhesió d’Andorra a la Coalició de ministres de Finances per a l’Acció Climàtica, segons va explicar el titular de Finances i portaveu de l’executiu. Eric Jover va detallar que aquesta coalició és un grup a  nivell ministerial que recolza l’ús de la política fiscal, l’administració de les finances públiques i la mobilització del finançament climàtic per promoure accions nacionals i globals per lluitar contra el canvi climàtic i assegurar  una transició justa cap a un desenvolupament sostenible.

La coalició compta amb la participació de 60 països, com ara França, Espanya, Japó, Canadà, Estats Units, Alemanya, Regne Unit, Luxemburg o Mònaco, i els seus eixos de treball es basen en els sis Principis d’Hèlsinki, a partir dels quals s’elaboren comunicats, declaracions i recomanacions que no tenen, però, un caràcter vinculant, si bé els els governs adherits han de compartir i defensar.

Adjudicada l’auditoria de seguretat de la xarxa viària

El Govern va acordar ahir l’adjudicació definitiva de la contractació de la metodologia IRAP per analitzar la xarxa viària d’Andorra a la Fundació RACC per un import de 9.075 euros. Segons va detallar el ministre portaveu, Eric Jover, es tracta d’una metodologia que serveix per avaluar la seguretat i la qualitat de les carreteres i que l’anàlisi de les dades que se’n desprenguin haurà de servir per millorar la seguretat de la xarxa viària del Principat i en la presa de decisions estratègiques per a la millora de les infraestructures. Aquest treball, que té un termini d’execució de cinc mesos, permetrà obtenir imatges detallades de 65 quilòmetres de les vies del país, amb un vehicle que pren imatges d’alta resolució, que després es processen amb el software iRAP, es codifiquen i valoren en funció de 50 paràmetres diferents. En funció dels nivells de seguretat les carreteres es classifiquen amb estrelles i s’assenyala les de més risc.

Acord amb Adelca per a la nova FP inicial

L’Associació d’Empreses d’Electricitat, Lampisteria i Climatització d’Andorra (Adelca) realitzarà les classes tècniques del nou diploma professional inicial en manteniment d’habitatges i instal·lacions després de l’acord assolit amb Educació. Aquesta nova titulació, que es començarà a impartir la setmana vinent al centre de formació professional inicial de la Massana, s’inclou en l’oferta de formacions professionals industrials i té la voluntat de formar joves en un dels sectors que actualment té més demanda de treballadors formats. El ministre portaveu, Eric Jover, va indicar que  “per tal de garantir que la formació s’adapta a la demanda del mercat, es considera que han de ser els propis professionals qui facin les classes tècniques”.

Convocatòria per obtenir el títol de català A1 i A2

L’executiu va acordar una nova convocatòria per poder obtenir el títol de català dels nivells A1 i A2 per a candidats lliures. Així, les inscripcions estaran obertes del 16 al 30 de setembre, ambdós dies inclosos, i s’hauran de fer de forma telemàtica a través del web https://www.e-tramits.ad. Els exàmens tindran lloc el 10 d’octubre al Centre de Català d’Escaldes-Engordany.

 

aportació
màxima
650.000 euros
dos
vols
setmanals
Madrid
Comentaris: 3

Comentaris

Molt bona noticia! L’aeroport ens connecta a un altre nivell….. llastima que tard o d’hora ens donarem compte lo important que es tenir l’aeroport a casa
150€ ó 180€ un robo por viajar a Madrid solo lo utilizaran algunos
Mirant el plec de bases per els vols La Seu - Madrid 2 vegades per setmana, i feu un càlcul simple i real veureu: 2 vols setmanals 104 vols anuals 38 pax (ocupació 80% de 48 places el màxim esperable per vol) amb ATR42 ja que el model ATR72 no es operatiu a la Seu amb plena carga. Resulten 38x2=76 passatgers A/T setmanals durant 52 setmanes per 76pax =3952pax Subvenció anual 650.000€/ 3952= 164,47€ pax. Aquí no s'acaba: si afegim la subvenció anual de 500.000€ per la infrastructural ens dona 500.000 euros / 3952 pax = 126,51€. Cada passatger ens surt a 290,98€. No entenc el negoci!! i les xifres d'ocupació estan molt optimitzades.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic