Diari digital d'Andorra Bondia
L’excap negociador adjunt de la Unió Europea, Claude Maerten, va parlar ahir dels diferents acords d’associació.
L’excap negociador adjunt de la Unió Europea, Claude Maerten, va parlar ahir dels diferents acords d’associació.

Maerten deixa clar que no hi ha “accessos a la carta” al mercat interior


Escrit per: 
Eva Arasa Altimira / FOTO: Facundo Santana

“Qualsevol entitat que operi en el mercat únic de la Unió Europea ha d’estar sotmès a les mateixes condicions. Un accés privilegiat al mercat únic implica el respecte a les mateixes regles i obligacions, ja que es tracta de garantir la seguretat jurídica, l’aplicació uniforme del dret europeu”. Amb aquestes paraules, l’excap negociador adjunt de la Unió Europea per a l’acord d’associació amb Andorra, l’economista Claude Maerten, tancava la seva intervenció a la segona sessió de la 37a Universitat d’Estiu i Tardor d’Andorra i llançava un missatge clar: no existeixen accessos “a la carta” al mercat interior europeu.

Maerten, que durant la seva ponència va desgranar la llarga història d’acords d’associació de la Unió Europea amb països tercers, va reconèixer que la convergència reglamentària necessària per accedir al mercat interior, és a dir, l’assumpció del conjunt del cabal comunitari en aquest àmbit, és un repte important per a estats petits com Andorra, Mònaco i San Marino, que disposen d’administracions de dimensions reduïdes. “La negociació és complexa perquè es tracta d’assumir el cabal existent en allò que es refereix al mercat interior, milers de reglaments i directives, i d’assegurar una assumpció dinàmica del cabal nou que la Unió Europea vagi generant”, va puntualitzar Maerten.

Per molt que el repte sigui important, l’excap negociador es va mostrar convençut que els beneficis que derivaran de l’eventual acord bé mereixen els esforços: “l’èxit de les negociacions significa un accés il·limitat a un mercat de 440 milions d’habitants i la lliure circulació de mercaderies, de serveis, de persones i de capitals”. En aquest sentit, va insistir en la idea que ja havien apuntat el dia anterior el cap de Govern, Xavier Espot, i  el director del CIDOB, Pol Morillas: l’acord d’associació és una oportunitat de creixement econòmic per a Andorra (i per a Mònaco i San Marino) ja que facilitarà la diversificació, les inversions i la mobilitat dels professionals.

Des del punt de vista de la contrapart, Maerten va admetre que l’acord d’associació suposa uns riscos igual d’importants per a la Unió Europea: “un defecte en la implementació d’una reglamentació determinada, per exemple dins de l’àmbit financer, podria convertir-se en el cavall de Troia que pertorba el conjunt dels sectors econòmics”. Amb tot, els seus auguris són bons: “les posicions de les dues parts estan ben establertes i, tan bon punt els equips es puguin tornar a reunir, segur que trobaran solucions per a aquelles qüestions que no estan tancades i per convergir finalment en un acord que sigui satisfactori per a tothom”.

Des que va deixar el càrrec que ocupava anteriorment a la Unió Europea, Maerten no ha pogut seguir amb detall les negociacions. Així i tot, sap  que l’equip andorrà “ha seguit treballant i ha fet avenços importants, cosa que demostra una voluntat política ferma per arribar a bon port”.

Tant al llarg de la seva intervenció com en el torn de preguntes, Maerten va confirmar que el director del Cidob, ponent el dia anterior i moderador del debat, Pol Morillas, no s’havia equivocat en qualificar-lo d’“europeista convençut i actiu”. Fins i tot a la pregunta més escèptica sobre la lliure circulació de persones, la seva resposta va posar el focus en les oportunitats que l’acord suposarà per al teixit econòmic andorrà:  “l’acord facilitarà la contractació de professionals qualificats”.

La Universitat es reprendrà virtualment a l’octubre

Després de les dues sessions d’aquesta setmana –recordem que dilluns va ser el politòleg Pol Morillas l’encarregat de parlar de l’estat de salut de la Unió Europea– la 37a Universitat d’Estiu i Tardor es reprendrà el 4 d’octubre amb una sessió virtual, estrenant d’aquesta manera “els nous formats” anunciats per a la present edició. Aquell dia serà el també politòleg Robin Niblett qui conduirà la jornada, que porta per títol La Unió Europea i el Brexit. La darrera sessió, que finalment serà virtual i no presencial, tindrà lloc el 9 de novembre i serà a càrrec de la rectora del Col·legi d’Europa i exalta representant de la UE per als Afers Exteriors i la Política de Seguretat, Federica Mogherini.

acord d'associació
Unió Europea
Claude Maerten

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Anem-nos fent a la idea…. Cap traje a mida, ja ens avisen. Per accedir a un mercat de 440 milions de habitants, al qual també hi accedeixen els nostres veins i ja es pot comprobar com es de prosper el nostre entorn mes enllà de la frontera, aviat no quedarà ni un trist bar. Heu probat anar fins a tolosa a les 17:00 i para a fer un cafè pel camí? Els 440 milions d’Europeus han colapsat totes les cafeteries? Deu ser això

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte