Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Marc Magallón

Marc Magallón

President suplent del Grup parlamentari independent

 

 

Desenclavament, una prioritat




L’economia es va veure afligida a causa de la pandèmia. És per tots conegut que el coronavirus ha afectat tants àmbits de la nostra vida quotidiana que se’ns escapen xifres i valoracions per bé que intentem posar fil a l’agulla. Això és un exemple de la fragilitat del nostre sistema, però a la vegada, un avís que l’hem d’enfortir. 
Els estats es van veure obligats a tancar fronteres, limitar desplaçaments geogràfics i confinar-nos a tots a l’interior dels nostres respectius territoris. L’economia d’aquests països, potser de la gran majoria, no depèn tan específicament del turisme com la d’Andorra. Han pogut conviure amb la pandèmia de forma molt diferent sense veure’s perjudicats per la manca d’elements externs.
En aquest sentit, vull explicar una conversa que vaig tenir fa unes setmanes amb Lyra Puišytė-Bostroem, ambaixadora de Lituània a l’Estat espanyol. M’assegurava que al seu país, situat al mar Bàltic, els serveis de transport de mercaderies entre territoris veïns és el principal factor econòmic de l’Estat. Doncs bé, durant la pandèmia, es van requerir la totalitat dels seus mitjans, així com d’un esforç extraordinari. És evident que la pandèmia els va afectar, però em va assegurar que no va ser un obstacle majúscul per a ells. 
Altres països ens vam veure obligats a tancar les portes de bat a bat i esperar la benevolència dels nostres veïns per rebre mercaderies de primera necessitat, i així poder subsistir tot aguantant l’estocada. Aquesta dura experiència ens ha de fer reflexionar per anar més enllà. Cal fer una pas endavant, de forma decidida, per diversificar l’economia. Per proposar mitjans alternatius als actuals per poder desplaçar-nos entre els diferents estats.
Les dues entrades terrestres de què disposem al país ens aporten seguretat pel que fa al control de les fronteres, ja que són fàcils de controlar quan és necessari. Per contra, són un obstacle a l’hora de gaudir de certa llibertat de desplaçament. Estem a expenses dels nostres veïns del nord i del sud per poder volar, mai millor dit.
Sembla que aquesta assignatura pendent, a poc a poc, però de forma decidida, s’està desencallant. El desenclavament geogràfic ha de ser la pedra angular de la nova diversificació. En aquest sentit, des del ministeri de Presidència, Economia i Empresa, encapçalat per Jordi Gallardo, s’ha anunciat aquests darrers mesos els avenços realitzats respecte a l’arribada de vols comercials a l’aeroport Andorra-la Seu i la futura ubicació de l’Heliport Nacional a la Caubella. Respecte de l’aeroport, el Govern preveu una aportació màxima de 650.000 euros per un projecte que preveu l’arribada de 150.000 turistes anualment. De fet, l’aposta per la qual ha treballat l’Executiu és la connexió amb l’aeroport de Madrid, que preveu ser origen d’un gran nombre de visitants.
És un fet que Andorra s’ha d’obrir al món per altres vies que no sigui la carretera. Aquestes, però, han de ser respectuoses amb l’entorn i la nostra forma de viure. El projecte de l’Heliport a la Caubella de Pal compleix aquests requisits. S’han fet moltes proves de so, de sobrevol, per determinar que l’entorn permet construir-hi un heliport. A més, disposa de bones connexions amb la resta de poblacions i és respectuós amb el descans dels veïns de la parròquia.
Aquestes dues notícies, al meu entendre esperançadores, obren un nou horitzó al país. Està clar que és l’inici del desenclavament geogràfic, però aquestes accions revertiran en l’economia nacional un cop estiguin enllestides. Cal confiar i seguir apostant en aquesta direcció per construir el futur d’Andorra mirant cap al món.

 

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Molt bé, molt millor de com estem, però el desenclavament real, sense lloçigams, lliurre, sense dependre de catalunya/espanya…. Es un aeroport a Andorra…..temps al temps

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte