Diari digital d'Andorra Bondia
L'economista Miquel Puig.
L'economista Miquel Puig.

Miquel Puig: “Propugno encarir el turisme perquè els treballadors cobrin més”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: M. P.

Va ser un dels ponents del cicle de conferències ‘El turisme a Canillo té futur, però és urgent reconvertir-lo?’ i va mostrar-se totalment contrari a seguir apostant pel turisme de masses. La seva recepta passa per augmentar preus i buscar la qualitat i l’exclusivitat. 

La seva exposició va ser molt contundent. Fins i tot el cònsol va admetre que els havia clavat “una bufetada”.
Em sap greu perquè no he volgut ofendre Andorra, ni molt menys! Però em va semblar que era interessant dir coses que crec que són interessants i que vaig comprovar que no eren conegudes.

Em va deixar astorada la dada que va donar sobre el PIB per càpita. 50 anys sense créixer!
Les dades són del Banc Mundial i són xifres que donen els mateixos països. En aquest cas s’explica que el PIB d’Andorra va passar d’1 a 3,5 i la població va passar de 24.000 a 77.000 persones. Si es divideix es veu que el creixement del PIB per càpita és negliglible, cosa que no és normal.

I per què no n’érem conscients?
Per diversos motius. Segurament els ciutadans andorrans sí que han experimentat un creixement molt gran i també perquè hi ha hagut una prosperitat molt gran en termes patrimonials, immobiliaris.

Potser així s’entén perquè fa 40 o 50 anys la gent que venien a treballar a Andorra guanyava més diners i ara se ‘sobreviu’.
Segurament això és la traducció pràctica dels números freds que vaig presentar.

Som a temps de fer els canvis que necessita el sector turístic?
Sí, perquè en el sector turístic no passa el que pot passar en el sector de l’automòbil, per exemple. El sector turístic creix i creixerà durant molt de temps. Tothom té temps de redreçar, però has de ser conscient que si ets un transatlàntic, i Andorra ho és, no ho pots canviar com si fos una llanxa. De turistes n’hi ha moltíssims, pots anar canviant la teva oferta sabent que potser en perdràs alguns, però com que n’hi ha molts més que es van incorporant cada any, els pots agafar.

Augmentar preus és un deure ètic i moral com va dir?
A vegades es diu com una crítica: “és que vostè el que vol és que només atenguem els turistes d’alt poder adquisitiu”. Com volent dir, vostè és un classista. Vaig voler afegir aquest argument que penso que és cert. Hem volgut acaparar turistes com fos, sense tenir personal, sense tenir l’espai... després hem de créixer en vertical i densificar les valls d’Andorra o la costa catalana. Però és treure públic que pot anar a altres llocs i que ha d’anar a altres llocs. Per tant, penso que l’argument ètic és rellevant. També perquè a la contra s’utilitza un altre argument que és dir que hem d’estar oberts a tothom. I no. El més lògic és que nosaltres ens encarim perquè som societats cares, on volem que tothom s’eduqui, que tothom tingui una sanitat pública i hem de prestar tots aquests serveis.

Però potser els sous no s’adeqüen a aquesta visió.
Pot ser, però jo propugno que s’apugin els salaris, que encarim el turisme perquè els treballadors puguin cobrar més i perquè se’ls puguin prestar més serveis des del sector públic. Amb aquest moviment la societat en general i el treballador en particular hi han de sortir guanyant. És el que deia vostè fa un moment: a Andorra abans els treballadors estaven més ben remunerats, o a les Balears, on abans un treballador del sector turístic estava ben remunerat i ara no pot pagar l’habitatge.

Quan es parla d’apujar preus sempre hi ha suspicàcies.
Sí, sempre. Però en canvi ens embadalim amb Suïssa o Àustria, que no han tingut aquesta por des del primer dia. I no l’han tingut perquè han volgut pagar dignament els treballadors i volen protegir el medi ambient. I això a la pràctica vol dir fer un turisme més car.

Va donar quatre opcions: aturar la construcció, no donar més llicències d’habitatges turístics, augmentar el salari mínim o apujar impostos. N’hi ha una millor que l’altra?
No, segurament la millor és una combinació de totes. Si no vols augmentar el nombre de turistes, no augmentis l’oferta d’establiments, ves incrementant sostingudament el salari mínim i crec que el Govern vol introduir la taxa turística. Doncs, introdueix-la i ves provant. Vaig dir també que segurament no és bon moment per aturar la construcció d’habitatges perquè en falten, però sí que és el millor moment per parar la construcció d’oferta turística. Per això parlo de combinació. Ara bé, la dosi en què s’ha de fer ja és un tema polític.

Apujar preus implica millorar el servei, i això vol dir tenir professionals formats i preparats. I ara no en tenim.
Efectivament, i és una de les moltes raons per les quals no es pot fer un canvi radical.

També va assenyalar un problema del nivell educatiu dels habitants del Principat.
Sí, hi ha un 55% de la població que només té educació secundària inferior, és a dir, l’ESO. I això és una barbaritat en el context europeu. S’explica perquè segurament s’ha hagut de buscar mà d’obra desesperadament sense exigir una formació mínima, cosa que a Àustria és impensable. Allà és impossible que un obrer de la construcció o un cambrer no tingui com a mínim una FP de grau mitjà o superior. El problema ha sigut la pressa.

 

 

Miquel
Puig
propugno
encarir
turisme
treballadors

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Estic completament d’acord amb aquest senyor, sobra aquesta disbauxa de tanta construcció ,falta gent formada en tots els àmbits professionals ( fins i tot a la banca pots trobar-te que mes de un 70% del personal no parla un idioma com es el angles tan important) i oferir exclusivitat es la base. Aquest senyor no ha fotut cap bufetada sols diu les coses tal com son ,un altre cosa es que al país no li agradi sentiu, especialment els nostres polítics que mes de un dels que assistia per escoltar-lo a fet totalment al contrari del que proposa i a deixat el país com esta ara amb molt poques possibilitats

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte