Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, escolta les explicacions d’Olga Molné, Francesc Camp i Xavier Cornella.
El cap de Govern, Xavier Espot, escolta les explicacions d’Olga Molné, Francesc Camp i Xavier Cornella.
Foto de família dels cònsols de la Massana i de Canillo amb el cap de Govern i el primer executiu de Crèdit.
Foto de família dels cònsols de la Massana i de Canillo amb el cap de Govern i el primer executiu de Crèdit.

EMAP i Ensisa es fonen en una


Escrit per: 
Eva Arasa Altimira / FOTO: Facundo Santana

El Comú de la Massana, el Comú de Canillo i Crèdit Andorrà han arribat a un preacord per a la integració d’Emap i Ensisa en una sola societat. Aquest fet ha de permetre, d’una banda, assolir l’objectiu que s’havia fixat l’actual equip comunal de la Massana d’aconseguir una injecció de capital privat per a Pal i Arinsal, i de l’altra, obre la porta a incorporar l’estació de la vall del nord a Grandvalira, creant així una única marca per a tot el país.

En una roda de premsa convocada molt poc abans de dur-se a terme, possiblement per evitar filtracions no desitjades, els cònsols majors de Canillo i la Massana, Francesc Camp i Olga Molné, i el director general de Crèdit Andorrà, Xavier Cornella, van anunciar un preacord “històric” en un moment en què es donen les circumstàncies idònies per a la fusió d’Ensisa i EMAP en una nova societat. “Venim d’una crisi molt greu que ha castigat molt els comptes d’explotació de totes les estacions d’esquí d’Andorra i ha comportat un major endeutament del que és habitual en aquestes empreses”, va remarcar el mandatari canillenc. En aquest context, el fet de sumar s’ha vist com una sortida no només per a EMAP, que feia temps que arrossegava problemes financers, sinó també com una oportunitat per millorar la competitivitat també d’Ensisa.

“Des de la integració de Saetde i Ensisa a Grandvalira, s’ha fet un esforç d’internacionalització molt important que ens porta a ser una de les estacions d’esquí més grans del món.  Però això no s’acaba aquí: la competència és aferrissada i necessitem muscle financer per fer les inversions que calen i mantenir-nos i fins i tot millorar la nostra posició en el rànquing mundial”, va explicar Camp. El cònsol major de Canillo encara va afegir que va ser precisament “la suma de tot plegat, la crisi de la Covid-19 i la constatació que la competència és molt important, que ens va portar a veure la necessitat de seure en una mateixa taula”.

EMAP i Ensisa no parteixen del mateix punt de sortida. Tal com va reconèixer la cònsol major de la Massana, les dues societats es van valorar amb el mètode dels “fluxos de caixa”, així es va veure que, en la futura societat, EMAP representaria el 20% i Ensisa, el 80%. “La nostra voluntat és arribar al 30%”, va declarar Molné, cosa que s’aconseguirà de dues maneres: “amb la recompra de les preferents, en un termini a sis anys vista, i també mitjançant la compravenda directa d’accions als altres dos socis (Comú de Canillo i Crèdit Andorrà), també en sis anys”. D’aquesta manera, s’hauria d’arribar a la “fotografia” desitjada pel Comú de la Massana, és a dir, que la distribució final del capital sigui: el 30% de la Massana, el 35,08% de Canillo i el 34,7% de Crèdit Andorrà, quan en un primer moment la Massana només tindrà el 19,90%.

Encara que el pes dels socis en la societat és desigual, Molné va remarcar que un dels termes del preacord és que la política d’inversió es decidirà “per unanimitat”. De fet, el mateix preacord estableix que com a mínim el 50% dels beneficis de la nova societat  hauran de destinar-se obligatòriament a inversió.

Molné està convençuda que la integració d’EMAP i Ensisa en una sola societat, que de moment encara no té nom, és “un projecte de país”. El director general de Crèdit Andorrà, Xavier Cornella, es va expressar en un sentit similar, ja que la nova societat obre “la possibilitat d’integrar Pal i Arinsal dins de Grandvalira, cosa que permetria millorar les instal·lacions, gràcies a una major capacitat inversora, però també el màrqueting i la comercialització de l’esquí a escala de tot el país”. Cornella, de fet, va afirmar que si totes les estacions s’arriben a unificar en una sola marca, Grandvalira en aquest cas, “hi sortirà guanyant tothom”.

Pendents de Saetde

És evident que, per arribar a la fita que es proposen, caldrà abans arribar a un acord amb l’altre soci que, a través de Nevasa, comercialitza les seves estacions (Grau Roig-Pas de la Casa i Ordino-Arcalís) amb la marca Grandvalira: Saetde. En aquest sentit, Molné, Camp i Cornella van informar que ahir mateix van contactar amb el conseller delegat d’aquesta societat, Joan Viladomat, que de moment no s’ha pronunciat sobre la voluntat integradora d’EMAP i Ensisa.

Una oferta per obrir els 365 dies de l’any

El fet que Soldeu-el Tarter (Ensisa) s’hagi especialitzat en competicions d’esquí de nivell internacional mentre que Pal Arinsal (EMAP) ho ha fet en competicions de BTT i altres proves de bici de trial a l’estiu fa pensar als impulsors de la fusió en la possibilitat de potenciar una oferta que sigui atractiva els 365 dies de l’any. “Potser no caldria obrir entre setmana en els moments de temporada més baixa, però sí que podríem obrir tots els caps de setmana”, va declarar Francesc Camp. El cònsol de Canillo va recordar que “cada vegada hi ha més gent que vol fer activitats de muntanya a l’estiu i, a més, hem de preveure la possibilitat que les nevades siguin més escasses pel canvi climàtic i pensar alternatives”.

EMAP
Ensisa
Grandvalira

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Ja era hora, l'unió fa la força!
Ara a canillo pagarem mes focilloc. Encara esta per amortitzar la plataforma ...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte