Diari digital d'Andorra Bondia
Una de les discoteques de la capital que té previst obrir aquest cap de setmana.
Una de les discoteques de la capital que té previst obrir aquest cap de setmana.

Bars, restaurants, pubs i discoteques, oberts fins a les 3 de la matinada


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

El consell de ministres ha aprovat una nova flexibilització de les mesures que afecten bars, restaurants i pubs i que permetrà que puguin obrir fins a les 3 de la matinada. El mateix horari que es permetrà a les discoteques, que durant els divendres i dissabtes del mes d’octubre podran obrir en el marc d’un estudi observacional que ha de permetre veure si es produeixen contagis o no i si les condicions són les òptimes per permetre una obertura definitiva del sector. Segons ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en el cas dels pubs no s’hi permetrà ballar ni vendre productes de restauració, i l’alleugeriment de les mesures s’ha adoptat gràcies a la fase d’estabilització de la pandèmia que s’ha donat les darreres setmanes i a l’alt grau d’immunització de la població.
Precisament, i en relació amb els bars, el ministre ha apuntat que es podrà recuperar l’activitat a les barres “molt aviat”, ja que si l’evolució de la pandèmia manté la línia actual i no empitjora de forma dràstica, la voluntat és anar avançant cap a “la major normalitat possible”.
Amb tot, de moment no està sobre la taula ampliar els aforaments vigents als bars i restaurants. Benazet ha recordat que tot just la setmana passada es va aprovar una ampliació del nombre de persones que poden seure junts en una taula (fins a 10 a l’interior i fins a 20 a l’exterior) i que per ara s’ha optat només per allargar l’horari. Pel que fa a les discoteques, l’estudi preveu una obertura amb control d’accés mitjançant la lectura del codi QR que haurà d’acreditar que la persona està vacunada, que ha passat la Covid els darrers sis mesos o que disposa d’una TMA o PCR negativa feta les darreres 48 hores. L’aforament estarà limitat al 70%, l’horari de tancament, com s’ha dit, serà a les 3 de la matinada, els clients no hauran de portar mascareta a l’interior del local i l’accés estarà limitat als majors de 18 anys. L’objectiu és veure “si fent un control de l’estat immunològic es pot fer una activitat normal dins d’aquests locals”. En cas que algú manifesti símptomes compatibles amb la malaltia, s’ha previst un circuit per tal de poder fer els controls pertinents i verificar que no hi hagi hagut un focus de contagi.
Des del sector es va valorar positivament l’obertura, encara que sigui limitada. Marc Montalvo, director de màrqueting d’Eivissa Experience, ha lamentat només no poder obrir fins a les 5, tal com podia fer abans, però ha reiterat que “poder treballar és el més important”. Així, confia que la prova vagi bé i es pugui tornar a l’activitat habitual.
D’altra banda, el Govern també ha decidit flexibilitzar les mesures que afecten els llocs de treball. En aquest sentit, en aquells llocs de treball en què es pugui garantir la distància d’1,5 metres entre persones i que no estiguin en contacte amb el públic, aquells que tinguin la pauta completa de vacunació des de fa més de 14 dies, hagin passat la malaltia fa menys de sis mesos o disposin d’una prova diagnòstica negativa, no hauran d’utilitzar la mascareta.

Protocol per als malalts de Covid persistent
El ministre de Salut va assegurar ahir que hi ha un grup de treball, dins de l’observatori Covid, que treballa intensament de cara als malalts de Covid persistent amb un dispositiu existent que intenta donar resposta a les seves peticions. En aquest sentit, va explicar que ja s’han realitzat uns protocols de seguiment que ja s’estan aplicant i que tenen com a missió informar, tractar les persones que es troben en aquesta situació i “cuidar-les i seguir-les per donar una bona resposta” a les necessitats derivades dels efectes del virus.

Un 5% dels treballadors del SAAS no estan vacunats
El ministre de Salut va referir-se ahir als professionals sanitaris que no han rebut la vacuna contra la Covid. Citant dades només del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), va explicar que hi ha un 90,24% de treballadors de la parapública (de totes les categories) que estan immunitzats amb el vaccí. En canvi, un 9,75% no ha rebut el fàrmac. D’aquests, el 44,73% no s’han vaccinat perquè estan dins el termini de sis mesos des que han passat la malaltia, mentre que un 55,26% de moment no s’han vacunat tot i poder-ho fer. D’aquesta manera, va assegurar que només un 5% del personal de la parapública no està vacunat.
Precisament en relació amb el personal del centre hospitalari, dels centres sociosanitaris i de les cases pairals que no estiguin immunitzats sense una causa justificada, el consell de ministres ha aprovat que hagin d’assumir el cost de les proves que se’ls fan en el marc dels cribratges periòdics.
D’altra banda, també es va decidir reprendre la mesura d’aplicació de la tarifa per a la realització de TMA i tests ràpids d’antigen (TRA) de manera voluntària. Es tracta d’una mesura que s’havia previst aplicar a partir de l’agost, però finalment es va decidir ajornar-la per l’augment de casos positius i hospitalitzacions que es van produir en aquell moment. Amb tot, vista la situació actual, amb un 75% de la població vacunable que ja té la pauta completa, i amb una baixa incidència del virus, s’ha optat perquè entri en vigor a partir de dimecres de la setmana que ve. Així, es mantindrà la gratuïtat d’aquelles proves que es realitzin per diagnosticar casos on hi hagi sospita d’infecció i estiguin prescrites per un metge, les que formin part d’un control de contactes indicat pel ministeri de Salut o les derivades de la vigilància de la infecció, com són els cribratges que es realitzen en col·lectius específics i marcats pel ministeri. Per la resta de casos, les proves TMA tindran un cost de 40 euros i el test ràpid d’antigen, 8 euros. El preu inclou la realització de la prova i el lliurament dels resultats corresponents per mitjans telemàtics o en paper.

bars
discoteques
tres
matinada
Comentaris: 1

Comentaris

Esperem, que tot vagi bé, i que la gent sigui responsable...dits creuats!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic