Diari digital d'Andorra Bondia
Usuaris al centre esportiu dels Serradells d’Andorra la Vella.
Usuaris al centre esportiu dels Serradells d’Andorra la Vella.

Passaport Covid: opció per relaxar mesures als centres esportius


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: T.L/ Comú d'Andorra la Vella

L’estudi observacional que ha engegat el ministeri de Salut als locals d’oci nocturn, que permet als establiments desenvolupar l’activitat normal sense mascaretes, tot i que limitant l’aforament, gràcies al control d’accés mitjançant el passaport Covid, pot ser l’eina que permeti a altres sectors, com ara els gimnasos, una flexibilització de les restriccions vigents. Alguns dels centres esportius privats del país es mostren favorables al control d’accés per permetre, per exemple, fer exercici sense mascareta, però des del ministeri encara no es dona res per tancat.

Fonts properes al Govern van explicar que el problema que es detecta als centres esportius és que en el moment de fer exercici els usuaris hiperventilen i s’acumulen més aerosols que en altres espais. Per això s’incrementa el risc de contagi. Amb tot, les mateixes fonts no amaguen que el model que s’està provant a les discoteques seria el que es voldria fer “extensiu” a altres espais si la situació epidemiològica segueix sent favorable i, sobretot, si els resultats de l’estudi són positius. Les fonts consultades van admetre que si tot va bé, la idea és evolucionar “cap a un model similar al que estem fent a les discoteques”, amb un control de la situació epidemiològica abans d’entrar en un local.

La data per arribar a aquest extrem no està decidida, si bé és cert que tant des del ministeri de Salut com del d’Esports s’està treballant perquè “properament” es puguin anunciar canvis referents a l’ús de la mascareta.

Des dels gimnasos privats consultats pel BonDia es reconeix que s’han fet consultes i peticions per intentar flexibilitzar mesures, especialment la relacionada amb l’ús de la mascareta, però tots ells es mostren en espera dels anuncis que es puguin produir. Expliquen que si bé la majoria d’usuaris no posa pegues a l’ús de la protecció perquè són conscients de la situació epidemiològica, també admeten que és una mesura que genera certa incomoditat, sobretot quan es practica exercici d’alta intensitat.

En aquest sentit han vist en la fórmula utilitzada als locals d’oci una opció. “Per a nosaltres seria important i ens agradaria molt”, apunten, i es mostren disposats a seguir les condicions que se’ls indiquin: “més distància, certificat de vacunació, proves TMA...”. La petició la fan, remarquen, en un moment en què la situació epidemiològica ja no és preocupant, amb una davallada dels contagis i un pressió sanitària pràcticament inexistent.

Des del centre esportiu dels Serradells, en cavi, el seu responsable, Marc Magallón, apuntava que per ara no han fet cap petició al ministeri i que ells es limitaran a aplicar les decisions que des d’aquest se’ls indiquin. És més, en el seu cas manifesta que han tingut més peticions d’usuaris demanant de mantenir les proteccions contra els contagis o queixes per si algú no compleix l’obligació, que no pas demandes per la incomoditat de la mascareta. Igualment, considera que aplicar el control d’accés havent de revisar el certificat Covid no seria una tasca fàcil d’implementar per la logística que comportaria.

Només 4 positius i els actius baixen de 100 

Després d’un cap de setmana amb increment dels casos actius de Covid, ahir la pandèmia va tornar a mostrar una frenada. El ministeri de Salut va detectar només 4 positius, segons es va informar mitjançant un coumunicat, mentre que es van donar 11 altes. Això va fer recular el nombre de casos actius per sota del centenar, concretament n’hi havia 98, 7 menys que el dia anterior. Pel que fa a l’hospital, es manté un pacient ingressat de qui no s’han facilitat més dades. A les escoles hi ha 11 aules sota vigilància activa, 4 de les quals totalment tancades i 7, parcialment. A més, hi ha 9 classes sota vigilància passiva.

D’altra banda, avui entra en vigor el pagament de les proves TMA i test ràpids que no es facin a petició de les autoritats sanitàries. La TMA costarà 40 euros i el test ràpid 8 euros.

passaport covid
opció
relaxar
mesures
centres esportius
Comentaris: 2

Comentaris

Fins ara mai agut contagis al serradells, perque ara voleu demanar passaport covid? Ho voleu fer per fotre als no vacunats i controlarnos més com si fosim ovelles i uns idiotes.
Que els usuaris del Serradells demanen l’us de la mascareta?? Serà perq com s’ha passat les restriccions d’aforament per on volen…potser els seus usuaris no hi confien gaire en les mesures del centre…

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic