Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de CBenet

Claude Benet

Ciutadà

 

 

Transparència i consideració




El 27 de setembre es va celebrar a Ordino una reunió  sobre la qüestió de la instal·lació del laboratori P3 de Grifols, pública segons anunciava la premsa, i dos membres del Moviment AD.HOC van voler assistir-hi per poder disposar de tota la informació sobre  un tema que genera molts dubtes i inquietuds, més encara per a aquells que han llegit detalladament el contracte entre la multinacional catalana i el Govern.
Quina va ser la desagradable sorpresa quan a un dels membres d’AD.HOC no se li va permetre l’entrada, i no solament no se li va permetre, sinó que qui li va barrar el pas va ser, en persona, un alt càrrec del Govern. Un altre membre del mateix Moviment que va arribar  una mica més tard, tampoc va tenir dret a accedir al recinte.
Quan un càrrec de confiança del Govern perd la dignitat per complir  funcions de vigilant de local nocturn, la democràcia s’enfosqueix, més encara en un assumpte suposadament d’interès públic que per essència i respecte hauria de convidar la ciutadania.
La cosa pública és de tots i si ciutadans de peu, membres o no d’un moviment, curiosos i inquiets per segons com es duen a terme accions relacionades amb la cosa pública, demanen simplement  exercir un dret ciutadà elemental, el dret a disposar d’informació clara, el dret de saber, se’ls ha d’atendre amb tota la consideració. Cal recordar que fa pocs mesos  el Consell General va aprovar per assentiment la proposició de llei de transparència i accés a la informació pública. Recordo aquelles paraules que deien: “No concebem un Estat amb secrets o informacions privilegiades.”
És precisament amb aquesta òptica que el Moviment AD.HOC, nascut fa una mica més d’un any, s’interessa de molt a prop per com evoluciona el país, per bé o per mal. Tanmateix, es va interessar i certament va insistir per generar reflexió sobre el telefèric de Carroi, l’aeroport de Grau Roig, l’edificació de les grans torres d’Escaldes i algun altre assumpte. Unes vegades amb més èxit que altres.
La despersonalització que de fa un temps ençà afecta Andorra va suscitar interrogants i inquietuds entorn de les quals una sèrie de persones d’horitzons, d’edats, de formacions diverses es van reunir per compartir amb la societat civil i alhora fer-los arribar als nostres mandataris. Una societat civil avançada no pot estar composta de convidats de pedra, i  delegar cegament és còmode, però potser perillós. 
Que la ciutadania s’interessi per la cosa pública és mostra d’una societat sana, i que se li correspongui amb respecte i transparència, és prova d’una democràcia  responsable. També recordo, amb certa enyorança, aquella resposta que em va enviar el cap de Govern l’1 de juliol del 2020: “L’agenda no la daten només els responsables polítics, perquè és evident que hi ha qüestions que no es poden resoldre des dels despatxos, sinó que cal un debat serè amb la participació de les ciutadanes i els ciutadans.”
Cal deixar palès que AD.HOC no forma part de cap partit polític, és de tots qui hi vulguin participar, i si sovint ha coincidit amb altres plataformes, associacions o persones polítiques, és purament puntual,  ja que aquests neguits no són exclusiva d’aquest Moviment. 
Possiblement haurem posat el dit a la llaga.  Vagi per endavant que AD.HOC no es posiciona de cap manera en contra de projectes que aportin valor a Andorra, tampoc en contra del Govern, però quan aquests generen dubtes i cert malestar, el que no ha de fer la ciutadania és quedar-se de braços plegats, i el que menys poden fer les institucions, és vetar el dret a gaudir d’una transparència total, més encara en una qüestió d’interès nacional. 

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Sr Benet no el connec personalment pero he llegit alguns dels seus articles de premsa, i puc estar d acor o no am b vostes, pero aqui tenim un problema de la diversificacio de l economia, tinc una petita empresa familiar i pot ser tancare abans de nadal pel l impacte de la pandemia, i gracies a les ajudes de Govern aguanto.Be no entemc la posrura d AdHic posa’ n se del costat de la carine montaneri encara mes del senyor enric dolsa. Heu de buscar vis companys de viatge mes neutrals que aquests dos ho senti per voste i la seva asociacio que es descredita molt.

Gràcies pel seu comentari Eloi. agraeixo el to to respectuós, no sempre és el cas.. Puc entendre els seus dubtes, però si llegiu bé aquesta entrevista us adonareu que nopsaltres no fem costat als dos polítics mencionats sinó que coincidim en la postura d'expressar uns dubtes sobre aquest laboratori envers Andorra. Queda clar que no estem en contra de l'obertura enconòmica assenyada, respectuosa i que generi profit envers Andorra. Si vostè llegeix el contracte amb aquesta empresa segureament alguns detalls el sorprendran.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte