Diari digital d'Andorra Bondia
El titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va intervenir en la jornada de l’ARI o l’AB per l’estratègia d’innovació.
El titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va intervenir en la jornada de l’ARI o l’AB per l’estratègia d’innovació.

Del país ‘smart city’ al país ‘living lab’


Escrit per: 
M.S./ Foto: SFGA

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va participar ahir en la sessió de treball organitzada per Andorra Recerca+Innovació (ARI) i Andorra Business (AB) per acabar de concretar l’estratègia nacional d’innovació i emprenedoria presentada el juny passat en la comissió legislativa  d’Economia del Consell General i començar a elaborar un pla d’acció, un procés que hauria de culminar amb la definició del futur parc tecnològic.

Gallardo, que va assegurar estar “molt satisfet” de la “resposta dels actors en l’àmbit de la innovació al país”, va explicar que es vol que aquest procés de diàleg no vagi més enllà dels tres mesos, és a dir, que abans de final d’any es pugui comptar ja amb un pla definit, i que es vol que sigui “obert” per “treballar plegats quines són les verticals més concretes que han de formar part d’aquest procés d’innovació i de diversificació econòmica a l’hora”.

En aquest sentit, el ministre, que va remarcar que “es tracta de construir plegats el que ha de ser un model d’innovació i diversificació econòmica a través del que és la nova economia digital”, es va mostrar convençut que hi haurà “aportacions molt interessants”, tot i que va demanar que es “tingui en compte la realitat i les capacitats del país”. Així, va continuar, cal abordar les infraestructures necessàries, les estratègies per retenir i captar talent i els sistemes de finançament, entre d’altres, però fer-ho sempre tenint present que el model resultant ha de ser “adaptat al país” i ha de permetre “poder créixer de manera sostinguda i sostenible i seguir sent competitius”.

I d’aquest treball de reflexió n’ha de sortir el model del futur parc tecnològic, les seves característiques i els sectors que han d’estar o no a dins. Cal mirar quin és el millor “model que pot funcionar i no duplicar infraestructures ni fer-se la competència els uns amb els altres”, va remarcar el ministre, que va incidir en la necessitat que cadascú assumeixi el “rol que li pertoca perquè  per capacitat no podrem arribar ni a tots els sectors, ni tindria sentit que tots féssim el mateix”. Així mateix, va revelar que té coneixement de, “com a mínim, dues iniciatives d’àmbit privat per tirar endavant parcs tecnològics”.

El ministre va destacar l’evolució que hi ha hagut en els darrers dos anys, on s’ha passat de voler convertir el país en una smart city a voler-lo posicionar com un living lab, és a dir, “un entorn controlat, obert, on es puguin prototipar, testejar i llançar productes i serveis al mercat”. Una estratègia que s’ha treballat el darrer any de la mà amb la Universitat La Salle i l’Institut d’Innovació d’Israel, i que inclou l’administració, el sector privat, les institucions de recerca i la ciutadania. 

Diverses empreses s’interessen per venir Andorra arran de Grifols

D’ençà de l’anunci de l’aterratge al país de la multinacional catalana Grifols han estat diverses les empreses que han mostrat el seu interès i estan estudiant la possibilitat de venir a instal·lar-se a Andorra. Així ho va avançar el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que va precisar que algunes de les empreses que han contactat amb el seu departament es plantegen “deslocalitzar una part, obrir una nova línia de negoci” aquí al país “per poder estar treballant prop de Grifols perquè ja ho fan a d’altres llocs”. En aquest sentit, el ministre, que va recordar que el de la biotecnologia era un dels 12 sectors que a inicis de legislatura s’havien apuntat com a interessant per mirar d’establir al país per part del teixit productiu andorrà, es va mostrar convençut que la instal·lació de Grifols “serà una palanca d’atracció”.

Els vols a Madrid, pendents d’Intervenció

La resolució del concurs per a l’adjudicació de l’explotació de la línia aèria regular que haurà de cobrir el trajecte entre l’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell i el de Madrid està pendent únicament del preceptiu informe favo-rable d’Intervenció General, després que des del departament de Transports i des de l’Autoritat Aeronàutica Andorrana (AAA) ja s’hi hagi donat el corresponent vistiplau.

Així ho va indicar el titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que va atribuir al “volum de feina” i a algunes “baixes en l’equip de treball” el fet que l’informe d’Intervenció General, que ha de validar que es compleixen tots els requisits que s’havien estipulat, “està trigant una mica més del que haguéssim desitjat”.

Amb tot, el ministre va assegurar que “s’està dins els terminis” perquè el “17 de desembre es pugui fer el primer vol si finalment podem fer aquesta adjudicació” i també perquè l’adjudicatària de la línia pugui incloure aquesta ruta dins el seu catàleg comercial.

Del país ‘smart city’ al país ‘living lab’

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Problemes a la vista amb Grifols, tan sols la volen els que li treuran el suquet.... de que seran las següents empreses que entrin al país? d'energia nuclear? armes? Sou uns pirates

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte