Diari digital d'Andorra Bondia
La parada de l'avinguda Carlemany, aquest matí.
La parada de l'avinguda Carlemany, aquest matí.

Assandca es reunirà amb Espot per insistir que cal la radioteràpia al país


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

La reivindicació de la unitat de radioteràpia al país està més viva que mai, fins al punt que l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) es vol reunir amb el cap de Govern, Xavier Espot, i amb la seva formació política per intentar esbrinar el perquè del seu incompliment electoral i insistir en la necessitat d’aquest centre. Així ho ha anunciat avui al migdia el president de l’Assandca, Josep Saravia, amb motiu de la celebració del Dia mundial de la lluita contra el càncer de mama. Segons ha dit, es tracta d’una infraestructura sanitària “indispensable” per millorar la qualitat de vida dels afectats de càncer que han de fer aquest tractament i s’han de desplaçar fora del país.  

I és que per Saravia és més que “una gran promesa electoral incomplerta”, ja que com ha recordat es va arribar a fer el concurs d’idees per al projecte arquitectònic de la unitat de radioteràpia. “N’estaven convençuts i per algun motiu l’actual ministre no ho tira endavant”. És per això que ho volen tractar amb Espot, Demòcrates i també amb la resta de partits que formen part del govern de coalició. “Quan van venir a casa meva a demanar-me el vot em van dir que el centre de radioteràpia es tirava endavant”, ha remarcat. Saravia entén que la pandèmia podria haver influït en el retard de la posada en marxa de la construcció, però resulta que és l’actual ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, qui ha dit que no en declaracions a la premsa perquè creu que el servei que es dona a Barcelona és molt bo i el desplaçament és un mal menor. “Una decisió unilateral que no compartim”, ha reiterat. També ha afegit que aquesta negativa no respon a una qüestió econòmica, ja que comptant la despesa del taxi, que representa uns 310.000 euros a l’any, i la contractació d’un radiooncòleg, que costa 275.000 euros a l’any, “ja podríem tenir una unitat de radioteràpia almenys llogada”. 

Saravia ha valorat positivament que el trajecte fins a Barcelona es pugui fer amb taxi, ja que és un servei molt més personalitzat, però al seu parer això no justifica que s’hagi de seguir fent un tractament que afecta un nombre elevat de pacients, i més tenint en compte que el viatge és de tres hores per després haver de fer una sessió que efectivament només dura dos minuts. A més, per a ell l’ideal seria que damunt o al costat del centre de radioteràpia al país poguéssim tenir un espai on els pacients poden anar a prendre un cafè “on poden trobar-se amb altres i poden descarregar-se emocionalment de tota la càrrega que porten”. 

En tocar aquest punt, Saravia ha explicat que ara per ara l’associació està sense un local on poder reunir-se, per la qual cosa “si volem parlar amb algú ens hem de trobar en un bar”.

Encara sobre aquesta qüestió ha recordat que la unitat de radioteràpia hauria de donar el servei a l’Alt Urgell, l’Arieja i la Cerdanya, de manera que l’hospital seria un referent en tot aquest  territori, tal com es fa amb la diàlisi.  

El cribratge, essencial
Pel que fa al càncer de mama, ha remarcat la importància que les dones de 50 a 74 anys participin en el cribratge gratuït que s’ofereix des de Salut. En aquest sentit ha indicat que cada vegada hi ha dones més joves afectades per aquesta malaltia. Segons els estudis, no és habitual que es detecti en dones més joves de 50, “però la realitat és que per la forma de vida i altres factors cada vegada es donen més aviat els càncers i potser el ministeri haurà de canviar els criteris”, ha dit. D’aquí la importància que es facin l’autopalpació i si noten alguna cosa diferent ho comuniquin al metge de capçalera i es pugui actuar ràpidament, perquè “tot càncer, i sobretot aquest, té sortida, sempre que l’agafem en una fase incipient”. 

Les afectades, les que més s’acosten a la parada
Dues parades. Una a l’avinguda Carlemany i l’altra a la plaça Rebés. Les atenen per torn voluntàries d’Assandca. A la tarda, la Dolors i la Feli fan petar la xerrada amb els passavolants que s’acosten en veure la carpa i el motiu. Alguns són de fora del país, d’altres amigues i coneguts, homes i dones, diuen, tot i que potser les dones són les que més s’hi encanten perquè les coneixen i perquè moltes d’elles han passat la malaltia. Venen les polseres solidàries, “que aquest any són molt maques perquè a més porten el llacet”, fa notar la Dolors. També arracades, gorres, mocadors i alguns llibres. Hi ha gent que tot i que no necessiten res fan la seva aportació, sobretot les que han tingut càncer de mama.

La Dolors i la Feli saben del que parlen. Les dues han tingut càncer de mama. En concret, a la Dolors li van detectar tot just començada la pandèmia. “Vaig tenir un tancament a dues bandes”, comenta, i es desfà en agraïments a l’hospital, a l’oncòleg i a la seva doctora. Durant la pandèmia li van fer la radioteràpia. I aquí intervé la Feli: “és un pal haver de fer la radioteràpia a baix”. Per a la Dolors poder baixar amb el taxi és un luxe “perquè això no ho fan a cap país del món”. Per cert, diu que ha calculat quant costaria tenir la unitat aquí i “seria caríssim per les màquines i tots els professionals que caldria”. En el que coincideixen les dues, però, és que si el centre fos per a tota la zona del Pirineu, “potser sí que sortiria a compte”. Pensen el mateix d’això i de les activitats que organitza Assandca. “Fem exercici i podem parlar, ho passem bé i t’oblides d’altres coses”, remarca la Feli.

ASSANDCA
Espot
radioteràpia
país

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Senyors del govern, és vergonyós...ja bastant dur és per els malalts, mireu de remediar aquest tema si us plau

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte