Diari digital d'Andorra Bondia
Mas va anunciar dilluns que la prestació de la baixa per Covid serà per malaltia comuna.
Mas va anunciar dilluns que la prestació de la baixa per Covid serà per malaltia comuna.
Una de les preguntes del qüestionari.
Una de les preguntes del qüestionari.

Els Covid persistents volen una baixa específica i no per malaltia comuna


Escrit per: 
M.P.A. / E. A. A. / FOTO: Facundo Santana

Malalts de Covid persistent consideren que si la CASS categoritzarà a partir d’ara la malaltia de la Covid persistent, la baixa laboral hauria de ser específica per Covid persistent i no per malaltia comuna. D’aquesta manera reaccionen a la informació que va donar aquest dilluns la secretària d’Estat, Helena Mas, en aquest sentit.  Segons una de les persones malaltes, “l’afectació que patim és multiorgànica i alguns de nosaltres ens vam contagiar de Covid al lloc de treball”. Potser, afegeix, hi ha algun tipus d’interès econòmic perquè no sigui així, però té molt clar que ella va contreure el virus en un centre educatiu per raó de la seva feina i encara que no és sanitària creu que la seva hauria de ser una baixa per un motiu professional. 

A més, cal tenir en compte que els malalts amb símptomes persistents s’han de fer proves diagnòstiques molt cares, com ara radiografies o TACs i anàlisis de sang que en ocasions pugen a més de 300 euros. Unes proves que s’han d’anar repetint periòdicament. “Si no tens el 100% de cobertura de la CASS has de pagar molts diners i com t’ho fas tenint una baixa comuna sobre un sou mínim? Com fas front a un imprevist?” 

El que sí consideren positiu és que almenys es reconegui la malaltia, “perquè fins ara érem del tot invisibles i personalment porto ja més d’un any amb símptomes de Covid”. Segons les fonts consultades, el que esperen és que a partir d’ara els inspectors de la CASS no els ho posin més difícil a l’hora de reconèixer les baixes. I és que “encara pensen que t’ho estàs inventant” o “no saben del que els estàs parlant”, afirmen. I aquesta angoixa s’afegeix a la preocupació per la seva salut que és molt lenta en la majoria dels casos.  

D’altra banda, pel que fa a l’enquesta que des d’ahir s’està enviant a totes les persones diagnosticades de Covid per quantificar quants malalts hi pot haver de Covid persistent al país i contribuir a la investigació sobre la malaltia, per a alguns dels afectats “s’hauria d’haver fet abans” o bé s’hauria de comptar amb la informació que sobre això han de tenir ja els metges de família i els especialistes que atenen el col·lectiu. Alguns dels consultats el que troben a faltar és que el qüestionari reculli més símptomes dels que apareixen, o bé que només puguin posar sí o no, ja que hi ha símptomes que van i venen, una de les característiques dels que tenen aquesta afecció. Això sí, almenys valoren positivament que han tingut l’oportunitat de posar els aclariments que han considerat oportuns en l’apartat dedicat a les observacions.  

Opinió a metges de fora

Alguns dels Covid persistents han començat a demanar l’opinió de professionals de fora del país. En concret, volen que avaluïn el seu estat general de salut perquè “no acabo de trobar respostes aquí al país”, diu un d’ells. 

13 aules en vigilància activa, 3 més que dilluns

Les aules sota vigilància activa segueixen creixent i ja són 13, tres més que dilluns, dues de les quals estan en vigilància activa total i onze en parcial, tal com va informar ahir Salut. També pugen les classes en vigilància passiva fins a 12. Pel que fa als positius, se n’han detectat nou casos més i els actius se situen en 91. D’aquesta manera, 15.434 persones s’han contagiat de Covid i les altes registrades són 15.213. Pel que fa a la vacunació, s’han  posat  108.083 vaccins, 54.678 dels quals són primeres dosis; 53.113, segones i 292, terceres.

(Auto)avaluació en cinc minuts 

Les persones majors de 18 anys que en algun moment des de l’inici de la pandèmia han estat diagnosticades amb Covid-19 van començar a rebre ahir, mitjançant un missatge de text al mòbil, l’enllaç per participar en el qüestionari sobre la Covid persistent. Més enllà de requerir determinada informació de tipus personal, com ara la data de naixement o el sexe, el qüestionari conté una vintena de preguntes sobre els símptomes que es van patir durant la malaltia, així com la seva eventual persistència a dia d’avui, i també sobre l’estat de salut en general després de superar el coronavirus. Tan fàcil com respondre “sí” o “no” en la majoria dels casos i així anar passant pantalles, tot plegat perquè el Govern i el SAAS disposin de les dades necessàries per decidir quines estratègies de salut cal adoptar a partir d’ara davant d’una condició clínica que l’OMS finalment ha definit amb precisió.

“En quin grau va patir la Covid-19?” és la primera pregunta que entra en matèria. En aquest cas, les respostes possibles són quatre: “sense símptomes”, “amb símptomes que no van requerir hospitalització”, “hospitalització sense ingrés a l’UCI” i finalment “ingrés a l’UCI”. A partir d’aquí, arriba una bateria de preguntes sobre els símptomes àmpliament coneguts, i reconeguts, de la malaltia: “quan es va infectar per la Covid, tenia dificultats per respirar? Febre? Li feia mal el pit? Tenia tos? Dolor abdominal? Dolor muscular o articular? Mal de cap? Va perdre l’olfacte? El gust?”. I encara algunes preguntes més, totes elles amb un desplegable quan la resposta és afirmativa: “actualment encara té aquest símptoma?”.

El darrer bloc, d’avaluació de l’estat de salut actual, és una mica més complex: “creu que el seu estat de salut actual li permet treballar en allò que feia abans de tenir la Covid-19? Ha estat més deprimit o ansiós des que va passar la Covid-19? Té poc interès per fer tasques de la vida diària a conseqüència d’haver passat la Covid-19? Té algun problema per caminar? Té alguna dificultat en la seva cura personal o per fer activitats habituals?” I ja per finalitzar, una pregunta oberta: “vol fer alguna observació o algun comentari?”.

Respondre el qüestionari són cinc minuts, i a banda de la seva utilitat de cara a les autoritats sanitàries, és una bona manera d’autoavaluar-se després d’haver tingut una malaltia que encara avui, gairebé dos anys després d’irrompre al món, genera molts dubtes. Per als resultats globals caldrà esperar fins a final d’any. Això sí, segons les respostes donades, l’enquestat podrà rebre simplement les gràcies o ser derivat al CAP o al seu metge referent.   

Covid persistents

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

El 24/12/2020 vaig anar a urgències i en el triatge em van donar un antibiótic i poc més. El 31/12/2020 estaba a casa a 60 d'oximetría i la meva dona al veure que estaba en un estat molt greu i amb dificultats per respirar va trucar al 116 i va venir a buscar-me per entrar a urgències e ingressar a la UCI. Vaig estar a la UCI un total de 6mesos i mig vaig pasar a la tercera planta i al cap de uns 20 dies vaig pasar a la cinquena planta del centre del Cedre per començar la recuperació i rehabilitació. No estic encara preparat per assolir una vida normal i ens donen pressa a mi i d'altres per marxar cap a casa. No estem d'acord !! La meva mobilitat encara es precària, tinc part del dia dependència d'oxigen, una important i molt dolorosa ferida oberta de 6cm a l'albada del sacre també un grau molt elevat d'estat ansiós i ja som a quasi Novembre. No sé com ho gestionarem a posteriori. Sols sé que degut a aixiò ja he pagat fins ara uns 3.500€

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte