Diari digital d'Andorra Bondia
 Pere López durant la compareixença d’ahir a la tarda.
Pere López durant la compareixença d’ahir a la tarda.

El PS proposa revisar les pensions d’invalidesa i de discapacitat


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: PS

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, considera que “hi ha molta precarietat econòmica entre les persones amb discapacitat i moltes dificultats per accedir a les ajudes”. Per aquest motiu, proposa “la revisió de tot el sistema de prestació i de cobertura de les persones amb discapacitat”. Així ho va explicar ahir a la tarda, després d’entrar a Sindicatura una demanda d’informació amb la finalitat que les pensions d’invalidesa i de discapacitat es revisin. Segons López, aquesta demanda es porta treballant d’ençà del retorn de les vacances d’estiu amb motiu de les compareixences a la comissió especial d’estudi de les pensions de jubilació de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social i del reclam dels col·lectius afectats pel que fa a la proposta de la reforma el sistema de pensions de la CASS. “Al llarg del 2022 caldrà fer precisament els canvis a la llei de la CASS”, va assenyalar. I això portarà a fer “una àmplia reforma de la protecció social de les persones amb discapacitat”.
Les pensions d’invalidesa, de discapacitat i de solidaritat “són molt baixes” i hi ha moltes dificultats per accedir a les ajudes, va dir López, però per justificar que no es tracta merament d’una percepció subjectiva, demanen tenir dades objectives que la fonamentin i els permetin proposar una revisió de tot el sistema de prestacions i cobertura de les pensions per a persones amb discapacitat i que l’objectiu de la demanda d’informació és poder fer el debat el més objectiu possible.
En aquest sentit, els socialdemòcrates demanen la totalitat de les pensions d’invalidesa atorgades des de l’aprovació de la Llei 18/2014 amb la informació relativa al tipus de pensió i l’import atorgat; les de solidaritat per a persones amb discapacitat autoritzades des de la Llei 6/2014; la relació anònima corresponent de les persones valorades per la Conava i de les prestacions que se’n deriven d’acord amb la Llei de garantia dels drets de les persones amb discapacitat”. Igualment, volen saber quin accés tenen les persones amb discapacitat a mitjans tècnics que puguin necessitar com ara crosses, cadires de rodes i audiòfons, ja que es constaten dificultats per tramitar la petició d’aquests recursos. També quins llocs de treball s’estan oferint des de l’Administració pública per a les persones amb discapacitat.

No al caràcter d’urgència del projecte de llei d’estacions
La consellera general socialdemòcrata Susanna Vela va manifestar ahir a Sindicatura el vot contrari del seu grup  al caràcter d’urgència del projecte de Llei d’estacions de muntanya que el Govern va entrar a tràmit el 20 d’octubre passat. Vela va recordar que el 20 de desembre del 2018 es va aprovar la Llei de l’esport, que encomanava al Govern que en un termini de 8 mesos de la seva entrada en vigor havia de fer una llei que regulés els drets i deures dels usuaris als dominis esquiables i el règim sancionador. “No entenem per què hi ha ara aquesta urgència quan el termini és com el de qualsevol altra llei”. Aquest caràcter d’urgència redueix els terminis de presentació d’esmenes a la meitat, passa a ser de quinze dies a set i mig. També va subratllar que la informació d’aquest text s’ha obtingut arran d’una roda de premsa, ja que el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, no ha informat les comissions parlamentàries pertinents i és la primera vegada que els consellers generals reben el text. 

 

PS
pensions
invalidesa
Comentaris: 1

Comentaris

Que revision abans a tos els que viuen del cuento amb ajudes io els que es demanen baixa perque s'han trencat una ungla o estàn tristos...ben segur amb una depuració sortim tots guanyant

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic