Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Joan Lluís Ayala

Joan-Lluís Ayala

Historiador

 

 

Sol i aire




Unes setmanes enrere els mitjans de comunicació es varen fer ressò del trasllat a la terrassa de l’hospital d’un pacient ingressat a l’UCI per tal de rebre un tractament consistent en dosis d’aire fresc i rajos solars. L’acció estava orientada com a sortida terapèutica per tal de millorar l’estat anímic dels pacients més enllà de la medicalització necessària i assistida dins les estances habituals. Malgrat l’aparent senzillesa de l’acció, cal valorar i agrair al promotor la iniciativa, que hauria de ser naturalitzada des del sentit comú pels beneficis que es deriven del contacte amb l’exterior, no només per als malalts, sinó per a la població en general com a factors necessaris per al benestar físic i psíquic.
Al nostre país teòricament hauríem de poder gaudir-ne fàcilment d’aquests elements com a territori de natura, però no sempre és possible a causa de diversos condicionants en àmbits tan diversos com els habitatges, espais laborals, zones urbanes i també a causa dels horaris laborals. Cal esmentar que el clima i l’orografia han estat factors que han forjat en gran mesura els components culturals de pobles i territoris.
Pel que fa al nostre enclavament geogràfic, en valls molt tancades, deriva en el fet que especialment en període de tardor i hivern les hores de lluminositat siguin molt escurçades i també cal afegir-hi el canvi d’horari, el qual està en debat. Per aquesta raó els avantpassats s’assentaren primigèniament i preferentment en les zones de solana com a mètode empíric d’eficiència energètica sostenible. I com a prova actual de la incidència del valor d’aquests factors sobre el mercat immobiliari –òbviament a banda d’altres– s’incrementa el preu considerablement si s’afegeix el temps d’exposició a la lluminositat solar.
Pel que fa al nostre organisme, el sol és beneficiós per als ossos per tal de metabolitzar la vitamina D els índexs de la qual a l’hivern baixen considerablement per la reducció d’hores solars i per la major protecció individual amb roba. Com a curiositat hi ha referències històriques com els casos descrits en els enterraments del cementiri de Santa Coloma, on es van detectar el cas d’un nen de 10 anys que va patir raquitisme atribuïble a una escassa exposició a la llum solar, ja que era una malaltia comuna en segles passats (BonDia 24/01/2018). Per la seva banda, la llum natural i el contacte amb l’aire exterior són molt necessaris i està demostrat que beneficia la salut física i mental afavorint l’optimisme en períodes tendencialment proclius a estats anímics de desànim o depressius. Per exemple el tancament durant el confinament a les llars, a voltes en espais de reduïdes dimensions, va posar més en valor l’accés a l’exterior a través de balcons, element del qual molts immobles no disposen i que paradoxalment molts dels de recent construcció tampoc ho prioritzen. Altrament, accions com ara ventilar els espais esdevenen la millor maquinària de renovació ambiental per tal de promoure l’èxode dels possibles virus i poder respirar l’aire exterior, que pel moment en la major part del país és de qualitat. Així mateix hi ha estudis que demostren que treballar en espais amb llum natural i obertures exteriors ajuden a augmentar l’eficiència laboral. 
Perquè ja que som Reserva de la Biosfera no obviem el component més rellevant, que són les persones que hi habiten. D’aquesta manera, i malgrat que no existeixin fórmules infal·libles, considero que caldria prendre consciència i incentivar dins les circumstàncies i limitacions la manera d’afavorir hàbits que fomentin el contacte amb l’exterior alhora que s’ajuda en el foment de la socialització. Potser sigui la ingenuïtat de pensar que amb petits gestos es pot contribuir  perquè un país irradiï llum i s’allunyi de la voràgine i a voltes transgressora vida urbana cada vegada més estesa.

 

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Un article molt amè i ben argumentat.

Es pot dir més alt, però no més clar!!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte