Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, durant la sessió de control a l’executiu d'aquesta tarda al Consell General.
El cap de Govern, Xavier Espot, durant la sessió de control a l’executiu d'aquesta tarda al Consell General.

Espot diu que la petició de l’informe sobre l’avortament va seguir la llei


Escrit per: 
M.S./ Foto: Facundo Santana

El cap de Govern, Xavier Espot, ha defensat avui en la sessió de control al Consell General la “legalitat” de l’encomanda de l’informe relatiu a la interrupció voluntària de l’embaràs i el Coprincipat que es va encarregar l’anterior legislatura, però adjudicat i pagat aquesta, assegurant que es va complir en tot moment amb les disposicions de la Llei de contractació pública.

I és que si no hagués estat així no es comptaria amb l’“informe favorable d’Intervenció General”, ha continuat Espot responent als dubtes plantejats sobre el procediment emprat pel president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, a qui ha recordat que el fet de fer un encàrrec i “després passar-ho per a l’adjudicació del Govern, no és irregular, sinó  una pràctica habitual”.

Espot, que ha admès, però,  que Intervenció General “considera que és millor entrar la despesa abans”, no ha revelat qui va ser qui va encarregar l’informe, malgrat les reiterades preguntes de López en aquest sentit, argumentant que “no volia dir mentides”, ja que malgrat “tenir-ne indicis”, no “sabia del cert” qui va fer l’encàrrec. El cap de Govern, que sí ha reconegut tenir coneixement de la petició de l’informe malgrat no haver-la fet ell, ja que se li va explicar “quina seria la seva estructura bàsica”, sí que ha revelat que es va encarregar a l’advocat andorrà Manel Pujadas i a l’espanyol Tomàs Gui Mori, a qui també ha sol·licitat posteriorment tres complements d’informació, per un import global de 3.000 euros, en relació amb la responsabilitat penal en què podrien incórrer els treballadors del servei integral d’atenció a la dona a l’hora de donar informació concreta sobre la interrupció voluntària de l’embaràs i sobre centres estrangers on es podia practicar així com si era possible donar un ajut econòmic ocasional a una dona amb dificultats econòmiques després d’haver pagat un avortament.

Interpel·lat sobre les motivacions de la demanda de l’informe, Espot, que igual com ja va dir la setmana passada ha reiterat que l’informe “no és el Sant Grial” ni “la solució definitiva” a la problemàtica de l’avortament, ha “suposat” que havia estat per disposar de més elements d’informació sobre aquesta qüestió, que ha insistit que no només té un vessant jurídic i d’encaix constitucional, sinó també d’“encaix institucional”.

Així mateix, el cap de Govern ha assegurat que “no hi ha hagut cap voluntat d’ocultar l’informe” si bé tampoc cap de publicitar-lo, ja que es tracta d’un “informe jurídic més”, motiu pel qual no es va informar, com li ha demanat López, els serveis dels coprínceps ni tampoc el Consell General ni els grups de la majoria.

 

La reforma de la Llei de la Funció Pública, la setmana que ve

El consell de ministres podria aprovar la setmana que ve el projecte de llei de modificació de la Llei de la Funció Pública, segons ha avançat la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, però que va treballar el text quan ocupava la cartera de Funció Pública i Simplificació de l’Administració, Judith Pallarés, responent a una interpel·lació de la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela.

Pallarés ha explicat que des de l’executiu s’espera disposar dilluns de l’informe de la Comissió de personal i valorar les aportacions que es puguin fer al text en el consell de ministres de dimecres per poder-lo ja aprovar amb les modificacions escaients i portar-lo a tràmit al Consell General. Així mateix, Pallarés, que no ha detallat el contingut dels canvis més enllà dels ja anunciats de recuperació de la figura de funcionari i la definició d’ocupacions professionals tipus per millorar en la carrera professional, s'ha compromès a comparèixer davant la comissió legislativa per explicar els canvis un cop el text entri a tràmit.

D’altra banda, i aprofitant una pregunta dirigida a la titular d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, Vela ha retret a l’executiu que no hagués fet un seguiment “més acurat” de l’activitat de la Universitat Oberta La Salle que ha cessat l’activitat. Vilarrubla ha recordat que el centre va tancar per motius econòmics i no per res lligat a la qualitat dels títols oferts.

Ubach defensa la relació amb països com Hongria

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha defensat les relacions diplomàtiques amb països com ara Hongria, amb qui s’ha acordat un acord per evitar la doble imposició, davant la petició del president socialdemòcrata, Pere López, de prioritzar les relacions amb aquells estats amb “una política més amable” en qüestions de drets humans.

I és que el parlamentari socialdemòcrata s'ha mostrat molt  crític amb les recents visites del ministre d’Afers Exteriors i Comerç d’Hongria, Péter Szijjártó, i de l’ambaixador de Turquia, Burak Akçapar.

Ubach, que ha recordat que la Constitució recull que cal “mantenir relacions harmonioses amb tots els països”, ha remarcat que es pugui estar d’acord o no amb la política interna d’aquests dos països, es tracta de dos governs escollits democràticament i que no correspon a Andorra, ni a cap altre país qüestionar-la. Per això ja hi ha els organismes internacionals dels quals formen part.

Espot
diu
petició
informe
sobre
avortament
seguir
llei

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Aixó vol dir que encara no "Espot" avortar oi?
Sr. Espot sempre amb l'excusa "institucional". Les institucions ens haurien de representar, no haurien de prevaldre sobre els drets humans, i aquest és el cas. El vaticà està per sobre de les dones

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte