Diari digital d'Andorra Bondia
Carlota Valls i Toni Mas, dos dels consellers de Compromís pel Pirineu, durant la sessió extraordinària al Consell Comarcal.
Carlota Valls i Toni Mas, dos dels consellers de Compromís pel Pirineu, durant la sessió extraordinària al Consell Comarcal.

Lladós es desfà de les treballadores familiars que depenen del CAPAU


Escrit per: 
Alba Doral / FOTO: A. D.
Deixant de banda l’afició als subterfugis i la por a les paraules, es prefereixi el terme privatitzar o els menys aparentment greus externalitzar o subrogar, el cas és que el Consell Comarcal de l’Alt Urgell presidit per Josefina Lladós (Junts) es desfà de les dues treballadores del Servei d’Atenció a Domicili (SAD) que encara estaven contractades a través del Consorci d’Atenció a les Persones de l’Alt Urgell (CAPAU), dos contractes públics que sumaven més de trenta anys d’antiguitat. Passen a formar part de la plantilla de Sumar Acció Social, entitat formada, és cert, per diferents administracions públiques i on Lladós defensa que amb una participació de mil euros el Consell Comarcal també és propietari d’una part. En la pràctica, no obstant això, les treballadores afectades veuen el canvi com molt lesiu per a les seves condicions laborals i es temen que perdran progressivament  drets adquirits. Temor del qual s'ha fet ressò la consellera de Compromís pel Pirineu Carlota Valls en el ple extraordinari (s’hi han colat dues qüestions més, però menors, al costat d’aquest punt central a l’ordre del dia) celebrat avui al vespre. 
 
Després de la “sèrie de circumstàncies” que segons Lladós ha portat a no prorrogar el contracte amb Suport Assistencial (sí que hi haurà un termini addicional de prestació de serveis, fins al febrer vinent, amb una apujada de preus) l’atenció a domicili passarà a mans de Sumar. Es tracta, han insistit Lladós i el secretari de la corporació, de “recuperar” la prestació del servei a través d’una “societat mercantil pública” que l’equip de govern del Consell Comarcal considera “mitjà propi” mitjançant la compra d’una acció (mil euros) “de les 3.000 del capital social”, ha puntualitzat Valls des de l’oposició, posant en dubte la capacitat de decisió que aquesta minsa participació atorgarà al Consell. Més encara, ha posat damunt de la taula una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya “on s’ha adonat d’aquesta trampa, és que és una trampa, ho considera frau de llei”. La sentència reflecteix que el conselll d’administració, amb deu membres, només permet dos representants dels socis minoritaris. A banda, ha reflectit, “l’alt tribunal conclou que funciona com una empresa privada” que entra en competència directa amb les altres del sector. “Ja veurem com acaba tot plegat, perquè la sentència desmantella el tinglat jurídic i polític, i en canvi nosaltres hi anem de cap”. Els estatuts, li ha respost el secretari, es van reformular per millorar la participació dels socis minoritaris en la gestió. 
 
En un intercanvi que s'ha tensat entre Lladós i Valls, amb interjeccions de forta disconformitat per part de les vuit treballadores familiars presents amb els postulats de la primera, aplaudiments a la segona i una advertència de desallotjar la sala, la consellera de Compromís ha posat en dubte l’afirmació de la presidenta segons la qual “amb Sumar millorarem en estabilitat contractual” de les treballadores. “Vostès no s’han mirat ni el díptic: mireu l’antiguitat de les treballadores de Sumar, la majoria no tenen ni un any de contracte, quan les nostres treballadores porten 11 i 21 anys. Ara milloraran? És que vostès no han ni escoltat el sindicat?” El secretari, veu tranquil·la en aquest ple més que tibant, ha reblat que “nosaltres no tenim mitjans ni capacitat per assumir la prestació directa del servei” i “si el cost de dues treballadores i el servei ja és elevadíssim, les 11 més que necessitem no té finançament”. 
 
Sobre portes giratòries i manipulació en un ple que “telita”
“Vostè vol polititzar un tema que és absolutament tècnic” i “jo mai no arribaré al seu nivell de manipulació”, ha etzibat Lladós a una consellera de Compromís que s'ha llançat al contraatac referint-se a les treballadores presents: “Dir que les utilitzo a elles, que ens donen mil voltes, és insultar la seva intel·ligència”. Ha estat un dels densíssims intercanvis d’una sessió sobre la qual Valls s'ha exclamat “el ple d’avui, telita”. Les portes giratòries hi han fet acte de presència: Sumar és “un dels màxims exponents d’empresa que funciona amb portes giratòries a Catalunya”, ha acusat Valls, que ha ironitzat sobre les capacitacions professionals del màxim responsable de la companyia, amb un currículum llaurat al món de l’automoció, i sobre el fet que el 80% dels 39 socis hagin passat per Junts. “No val la pena ni entrar-hi, que vostès representen un partit on funcionen a base de bé”, ha contraatacat la presidenta. 
Consell Comarcal Alt Urgell
Comentaris: 3

Comentaris

Entre molt del que s'ha exposat, no només ens han infravalorat creien que som titelles de l'únic partit disposat a donar-nos veu, si no que també ens han demostrat que som producte mercantil i danys colaterals (treballadores amb contractes en frau de Llei, acomiadaments improcedents, ...) Ens han dit, també que el/la pobre noi/a - donem per fet que va manat- que ha fet un informe per valorar el servei d'atenció a domicili on s'ha dit que CAP usuari havia quedat desatés; Mirin: "algunes" de nosaltres hem gaudit de vacances i/o hem causat baixa (IT) i va ser/ha sigut pels propis usuaris (persones que reben el servei) que ens en han fet coneixedores de la seva situació durant la nostra ausència; Reflexions d'usuaris: - -És que NO ha vingut ningú! -No entenc com no troben ningú per anar al "mig" de la Seu? -No tenen ningú que pugui venir a "tal poble que estan a 5-10 km"? -Nosaltres paguem per tenir el servei SEMPRE COBERT! Com s'enten això? (Vist i escoltat el Ple potser sí que haurem de recollir signatures d'USUARIS AFECTATS) També s'ha fet referència a l'apujada de preus que durà a terme SUPORT ASSISTENCIAL d'ença ara fins al febrer: Suport a la persona= 17€ / Suport a la llar= 14 i poc / impostos .... Ningú anomenat el QUILOMETRATGE que s'ha fet pagar als usuaris? Sí sí des del 2017 que se'ls hi ha cobrat. Clar a nosaltres ens ha costat i segueix costant tenir la documentació que ens vincula amb l'empresa (Contractes, nòmines, ...) i als usuaris els hi costava, els hi costa rebre les factures! Com diuen molts d'ells: -El rebut NO se'l descuiden pas mai! - i ben puntual ! Tot i que a dia d'avui i amb tota la supervisió feta des del responsables de CAPAU i tan lloable coordinadora de l'empresa en qüestió; Amb totes revisions fetes!!! Hi ha personal en ACTIU que a dia d'avui, 18 de novembre de 2021 NO han cobrat el mes d'octubre... Srs., Polítics de Sang Blava (ja dubtem que la tinguin vermella!! Tot i les formacions que moltes de nosaltres tenim... Ha de ser blava!) Per tot el que s'ha denunciat, per passiu i per actiu i encara han pogut verbalitzar TOT el que s'ha dit avui, en el Ple Extraordinari del Consell Comarcal. Podran dormir?! - Segur que sí .
El secretari diu:“nosaltres no tenim mitjans ni capacitat per assumir la prestació directa del servei”. Aleshores, correspon preguntar-se; quin sentit té la creació de CAPAU? Vostès van constituir el Consorci d'Atenció a les Persones, juntament amb l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, amb l'hipotètic objectiu d'unificar serveis i recursos; els dels serveis socials. Ara, reconeixent la manca de mitjans i capacitat, altrament dit "inoperància", el més sensat seria tornar els serveis Socials a allà d'on venien. El Sr. secretari afegeix: “si el cost de dues treballadores i el servei ja és elevadíssim, les 11 més que necessitem no té finançament”. Primerament, abans de fer una afirmació que podria portar a la confusió entre els lectors, podria explicar a què refereix elevadíssim? Tant elevat com el sou dels càrrecs intermitjos? Potser, en aquest cas no correcte pluralitzar, atès que actualment, i des del primer dia, CAPAU només compta amb un càrrec intermitg, que controla, dirigeix i cobra per la coordinació de tots els serveis, que en són uns quants. Així mateix, tant elevat com les retribucions de presidència, vicepresidència, gerència...? Disculpi la meva ignorància, però aquesta informació no està actualitzada en el seu portal de TRANSPARÈNCIA. I ja per acabar; què el fa pensar que SUMAR contractarà les 11 treballadores de Suport Assistencial? En tot cas ja han fet tard perquè algunes ja estan ACOMIADADES, i al seu torn, confirmen la pulcritud del seu informe quan vostès ni tan sol han estudiat la plantilla necessària per a la realització del servei. Potser, el que volia dir el Sr. secretari, és que CAPAU no pot fer contractes en frau de llei, és a dir, inferiors a les hores contractuals segons el conveni sectorial. Vostès saben, com nosaltres, que una plantilla de 13 treballadores per l'Alt Urgell, suposa que moltes d'elles no arribaran ni a 20 hores de contracte, i òbviament, les malifetes, que les facin els altres. Salut!
Com a parent d'un treballador d'aquesta empresa, crec que aquí s'han de revisar moltes coses, hi ha coses que aquest informe assenyala que no són certes, que aquesta empresa no compleix els requisits mínims, els salaris baixos, la càrrega de treball, a més del seu treball que van haver de fer per a netejar el treball en la casa d'aquests usuaris, la falta de pagaments, a mitjan 21 de novembre, el meu parent encara no ha rebut el seu salari, hem d'estar enrere, demanant-los que compleixin el seu paper com a empresa. Contracts que no tenen cap sentit, prenent als treballadors per ximples, com si no sabessin els seus drets. El que aquestes dones busquen és dignitat en el seu treball, que sigui valorat, pagat i rebut de manera cordial amb la millor integritat possible. No crec que ningú aquí pugui viure amb 200 euros al mes i tenir un parell de dies a la setmana com a contribució a la seguretat social, el que fan és il·legal i el que estem buscant aquí és la lluita per la igualtat de drets com a treballadors

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic