Diari digital d'Andorra Bondia
Lectura d’un passaport Covid en un bar del Principat.
Lectura d’un passaport Covid en un bar del Principat.

Passaport Covid obligatori a bars i restaurants a partir de divendres


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

El cap de Govern, Xavier Espot, ja ha advertir aquest matí que la manifestació “no farà variar ni un bri” les intencions de l’Executiu. I a la tarda el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ho ha confirmar: el control d’accés amb passaport Covid, que fins ara només era obligatori en discoteques i pubs, s’amplia a bars, restaurants, cafeteries, balnearis, instal·lacions culturals i esportives (museus, biblioteques, cinemes i gimnasos), perruqueries i centres d’estètica, hotels i allotjaments turístics, sales de joc, centres sociosanitaris, centres de dia i cases pairals i en esdeveniments exteriors de més de 1.000 persones i en interiors de més de 100. La mesura, adoptada davant l’increment de contagis, entra en vigor a partir de divendres en el cas de bars i restaurants i a partir de dilluns per a la resta. El ministre ha recordat que l’ús del passaport no exclou els no-vacunats, ja que poden acreditar la seva situació sanitària amb un certificat de recuperació conforme han passat el virus en un termini màxim de 6 mesos o amb un resultat negatiu d’una prova diagnòstica.

Oci nocturn
En el cas de l’oci nocturn, els canvis adoptats també els afecten, ja que a més de presentar el certificat sanitari també caldrà disposar d’un test ràpid d’antígens negatiu fet les últimes 12 hores. Un test que podrà ser d’autoconsum i que en aquest cas no es demanarà comprovació, sinó que es confiarà en “l’autoresponsabilitat i compromís” de la ciutadania. Igualment, se’ls rebaixa l’aforament fins a un 60% per qüestions lligades a la ventilació.

Restauració
En el cas dels bars i restaurants, poden mantenir les 10 persones per taula en interiors i 20 a l’exterior, i a més se’ls permet que la distància entre taules passi d’1,5 metres a 1. A l’interior és obligatori utilitzar la mascareta mentre no es menja. En cas que un establiment vulgui incrementar el nombre de comensals per taula a l’interior, ho podrà fer si amplia la distància entre taules a dos metres i demanant als clients que disposin d’un resultat negatiu d’un test d’antígens fet en les darreres 12 hores.

Pel que fa a les barres dels bars, es poden tenir obertes sempre que els clients les facin servir per estar asseguts i mantenint les distàncies de seguretat. En cas que els clients hagin d’estar drets, hauran de romandre tancades.

Llocs de treball
A la feina la mascareta és obligatòria en tots els espais interiors, es prescriu el teletreball sempre que sigui possible i les reunions presencials estan limitades a 10 persones. Si es fa control d’accés amb certificat Covid, no cal mantenir la distància de seguretat.

Centres sociosanitaris
La situació epidemiològica ha comportat també un increment de la seguretat als centres sociosanitaris. Així, qui hi vagi de visita, a més de presentar el passaport Covid s’haurà de fer un test ràpid al mateix centre. En el cas d’usuaris que facin sortides amb pernoctació, se’ls faran proves de seguiment a la tornada al centre. Igualment, es mantenen els cribratges periòdics tant a residents com al personal.

Aforaments
A banda de l’oci nocturn, també es redueix al 60% l’aforament de les sales de jocs d’atzar, es limita al 50% al servei de Tràmits de Govern, les activitats esportives estan limitades al 70% en interiors i al 100% en exteriors, els actes culturals interiors tenen un límit del 70%, igual que els balnearis. També es manté a la meitat les capacitats dels parcs infantils interiors.

Control opcional
Tenint present la classificació per semàfors adoptada pel ministeri, s’ha fixat que els esdeveniments esportius que es facin a l’interior amb menys de 100 persones tinguin el control d’accés amb certificat Covid opcional. Si el duen a terme, els esportistes podran competir sense mascareta.

El ministre ha volgut comparar també, les limitacions vigents actualment amb les que hi havia fa exactament un any, que eren majors. La millora, ha insistit, “també és un efecte més de les vacunes”. Així, ha augurat que l’hivern presentarà “dificultats”, es viuran “moments durs”, però ha garantit que “les mesures seran les mínimes” i ha apuntat que “problemes de mobilitat no n’hi ha d’haver”.

Govern donarà 2 tests ràpids a la població
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha anunciat avui que el Govern té previst donar dos tests ràpids a cada ciutadà, tal com ja es va fer l’any passat abans de les festes de Nadal “perquè tinguin millor garantia de la seva salut i els pugui donar més llibertat” de cara als àpats familiars i amb amics. Encara no ha concretat quan es repartiran, però la voluntat és tornar a fer-ho de manera conjunta amb els comuns.

D’altra banda s'ha anunciat que s’han ampliat les casuístiques en què les proves TMA es poden fer de manera gratuïta. Així, a banda dels controls de contactes de positius i en els casos prescrits pels metges, també hi tindran accés les persones que vulguin fer-se-la en tenir una sospita d’infecció, ja sigui per haver estat en contacte amb algú positiu o perquè els ha sortit positiu un autotest. L’acció es podrà fer un cop cada tres setmanes i el ministre ha defensat que la mesura busca accelerar el diagnòstic i evitar col·lapsar l’atenció primària. El cost de les TMA es manté en 40 euros, però en canvi els tests ràpids d’antigen que s’ofereixen a l’stop lab es rebaixen a 5.

passaport covid
bars
restaurants
divendres
Comentaris: 3

Comentaris

per fi una mica de seny.
Vinga que arriba la temporada de nadal i tindrem repunts per tot arreu, a veure si amb aixo les coses van una mica millor.
hasta per pixar necesitarem el passaport covid

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic