Diari digital d'Andorra Bondia

Telefèric i tramvia: no tenim alternativa


Escrit per: 
Consell editorial

Tenim un gravíssim problema de mobilitat. Aquesta evidència és la premissa bàsica de l’estudi que el ministre de Presidència va presentar ahir a la Comissió d’Economia. Les dades no deixen marge al dubte: l’any passat es van registrar una mitjana de 235.000 desplaçaments diaris en cotxe particular. El 2030, segons les projeccions demogràfiques, seran 270.000. Un volum de trànsit inassumible per a una xarxa viària abocada al col·lapse. De fet, en hores punta ja podem assaborir avui el que ens espera a la cantonada. Calen solucions, i una d’aquestes podria ser l’anomenat “sistema de transport segregat” presentat ahir. Traduït: un tramvia entre Sant Julià i Escaldes, i dos telefèrics per unir Escaldes amb la Massana i Encamp, als quals es podria afegir un tercer que connectaria Sant Julià i l’aeroport. L’ocurrència és tan visionària com ho va ser el metro aeri de Forné. Aleshores ens vam permetre el luxe d’enterrar-lo en un calaix d’incomprensió. Ara ja no ens queda temps. Tècnicament és viable, sostenen els experts. Econòmicament ja són figues d’un altre paner, perquè caldrà finançar un megaprojecte sense precedents: el cost previst oscil·la entre els 270 i els 380 milions. No sembla que tinguem alternativa. Però un bon començament seria educar des d’ara mateix el ciutadà en la utilitat (i la necessitat) del transport públic. Amb més freqüències, més parades i més itineraris. Que quan tinguem el telefèric, si mai el tenim, estiguem acostumats a utilitzar-lo. 

Comentaris: 3

Comentaris

Per començar podrien intentar que el transport públic ( que ja te tenim) funciones bé. El que l'utilitzem cada dia patim esperes, que no t'agafi el bus perquè va ple, mai passen a la hora que tocaria, arribes tard a la feina.... Et recomanen que ho agafis però és molt fàcil dir-lo pels que van al seu cotxe. Jo em plantejo comprar un cotxe perquè del bus no et pots fiar...
Si pudiera, usaría el transporte público pero está a un nivel del tercer mundo. Proporcionan un autobús gratuito en Escaldes (donde cualquiera puede caminar hasta donde necesita ir) pero el transporte es ridículo para aquellos que viven en Arinsal / Canillo, etc., donde realmente necesitamos un sistema de transporte confiable. Horarios de autobús poco fiables, no hay autobuses nocturnos para las parroquias exteriores (solo viernes y sábados) ¿qué pasa con las personas que trabajan / estudian durante la semana y necesitan regresar a casa por la noche? ¿Pagar 23 euros por un taxi cada noche? Y luego los políticos se rascan la cabeza y se preguntan por qué hay tantos coches en Andorra ... Algo tan útil y sencillo como tener un reloj digital en las paradas de autobús que informe a los viajeros cuándo llegará el próximo autobús no existe ... .la "aplicación" está desactualizada y no es fiable. ¿Además hay políticos que tienen el descaro de decirnos que andemos más en nuestras bicicletas? Quiero verlos andar en bicicleta (en la carretera porque no hay carriles bici) desde Govern a Arinsal / Pas de la Casa a las 22:00 h cada día...Es bueno ver que poco a poco se están dando cuenta de que necesitamos alternativas a este gran problema ... la pregunta es, ¿son solo palabras y promesas vacías, o realmente harán algo al respecto?
Si és veritat que el primer seria millorar el transport que hi ha però us recordo que els busos no poden volar així que estem tots en la mateixa problemàtica, massa cotxes i cues!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic