Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Àlvar Valls

Àlvar Valls

Escriptor

 

 

Banalitzar el nazisme
Dimarts passat, un servidor de vostès va ser convocat per les autoritats sanitàries a la plaça de braus d’Andorra la Vella per rebre la tercera vacuna anti-Covid. Hi vaig acudir, com ja ho vaig fer en les dues ocasions anteriors, en actitud pacífica i col·laborativa, disposat a deixar-me clavar la banderilla i sense preguntar-me si aquesta acció personal de submissió era bona o no per a mi i per al meu veïnat; sense preguntar-m’ho perquè, en cas de fer-ho, estic convençut que no hauria trobat una resposta satisfactòria. Vet aquí, doncs, com algú que té arrelades idees llibertàries i que es proclama laïcista i lliurepensador en temps d’hegemonia del pensament únic bancmundialista, en determinats aspectes de la vida actua com a candidat a ciutadà exemplar, o, dit d’una altra manera, com a “bon andorrà”.
La pandèmia que aclapara el món des de fa vint mesos ha estat i és un banc de proves en moltíssims aspectes i ens ha revelat realitats incontrovertibles, entre les quals no és la menor la irrellevància cada cop més acusada de l’Estat a escala mundial i la lluita de les corporacions econòmiques (amb les farmacèutiques al capdavant) per repartir-se’n les despulles. Però també ens ha plantejat interrogants inquietants, com ara la sospita de si la Covid no ha arribat, sàvia com és la naturalesa, com un element de la “guerra del segle XXI”, aquella que, gràcies als avenços tecnològics i la globalització, havia de ser incruenta...
En tot això pensava mentre admirava la valuosa estructura metàl·lica i vidrada que cobreix la nostra plaça de braus, arquitectònicament digna d’un destí menys galdós que el de ser un fred magatzem del Govern, i evocava les curses que als anys seixanta feien en aquell recinte les delícies del turisme francès alternades amb concerts d’estrelles com Dalida, Gilbert Bécaud o Johnny Hallyday.
A escala local andorrana, la Covid també ha actuat com a element catalitzador en aspectes fonamentals de la societat. A diferència d’Espanya, on ha aflorat, amb les autonomies com a conills d’índies, una pugna entre critocràcia (govern dels jutges) i galenocràcia, les últimes disposicions del Govern andorrà relacionades amb el passaport Covid no solament no han estat dutes en origen, per allò de la dona del Cèsar, a la supervisió pública de la Justícia, sinó que no han rebut la denúncia d’un sol ciutadà per elucidar-ne la constitucionalitat. En contrast amb aquesta bassa d’oli, acabem d’aprendre que aquell moviment difús sense pare ni mare polítics que es mou per Europa entre la demagògia lepenista i el desencantament d’una part de la joventut també ha posat els peus a les nostres latituds i fins i tot disposa d’una plaça de representant no adscrita al Consell General. I el seu debut ha estat de  manual quant als mètodes. No és poca cosa, sinó una vergonya, que, en nom de la llibertat i la no-discriminació, es banalitzi el nazisme com s’ha fet als nostres carrers.

Comentaris: 5

Comentaris

Com sempre un article captivant sr. Valls, felicitacions

Personalment, les pancartes de la primera manifestació de les que fa referència em van semblar fora de lloc i de molt mal gust. Però autoproclamar-se un bon andorrà pel fet de no qüestionar polítiques i mesures irracionals, de dubtosa eficacitat i no pensar per si mateix em sembla pitjor. Passi una bona nit gaudint de les llibertats per les quals van morir millers de persones, tot i que en l'actualitat la paraula llibertat no és més que una utopia.

Odín disculpa però milers de persones estan morint ara, per un virus, que gent com tu va escanpant pel món. Les mesures irracionals que tu dius, ens han portat fins aquí. Segur que tu ho haguéssis fet millor i l'hospital estaria buit. Estic flipant de veure com gent com tu banalitza les morts, banalitza els simbols i banalitza l'història. Ja abans del virus vam deixar de ser lliures amb les noves tecnologies i la seva adicció, i ningú es queixa oi? aneu a manifestar-vos per Google o Amazon etc, però les mesures sanitàries són necessàries per contenir el virus. La llibertat NO ÉS FER EL QUE HEM SURT DELS COLLONS, I ANAR A ON EM SURT DELS COLLONS, la llibertat comporta responsabilitat i obligacions, la resta es demagògia perillosa. Deixeu de interpretar l'història barrejant virus, amb nazis i confinaments amb camps de concentració si us plau! Posar-te una vacuna no és ser una ovella, és confiar en la ciència que també s'equivoca ja que ningú es infalible. Però tots necessitem la ciència, els metges i els hospitals per viure oi? Doncs l'objectiu és no saturar-los!

El passaport sanitari evita la propagació? Juas!!
Més que demostrat que no és així, la vacuna només protegeix les formes greus si peró en gent d'edat avançada i amb altres patologies... ara també voleu vacunar a la canalla, sou ridículs.I jo no no escampo res, 3 serologies (la última de fa un mes) i no he passat el virus. Vostè pot dir el mateix?

Estic vacunat i porto unes quantes més, sempre que quedo amb pares, avis o familia en faig una i ja fa temps que quasi cap interacció social tipus sopars etc... i ep! cap manifestació al carrer també haig de dir, tot i que estic fins als c... com tots. El rídicul es manifestarse per mesures que eviten la propagació d'un virus, no creus?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic