Diari digital d'Andorra Bondia
Fer obligatòria o no la vacunació és un debat que s’està obrint arreu.
Fer obligatòria o no la vacunació és un debat que s’està obrint arreu.

La CEA demana obrir el debat sobre la vacunació obligatòria


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

“És un debat que hem de tenir”. L’afirmació és del director-gerent de la CEA, Iago Andreu, quan se li demana sobre la possibilitat de fer obligatòria la vacunació. Andreu admet que el debat sobre les vacunes també ha arribat en el si de la comissió laboral de la patronal, però assegura que no tenen constància que a dia d’avui cap empresa exigeixi als seus empleats que s’inoculin el vaccí per poder seguir treballant.

La CEA es mostra obertament favorable a la implantació del passaport Covid com a mesura per frenar els contagis, si bé el director-gerent apunta que hi poden haver “alguns detalls de l’aplicació que poden ser discutibles”. I és precisament la introducció del certificat sanitari que obre el debat lligat a les vacunes. “Fins a quin punt si demanem el passi Covid als clients no l’hem de demanar als empleats?”, es demana Andreu, recordant que, de fet, tots els treballadors que han començat a arribar aquesta tardor (siguin temporers o no) han hagut d’estar vacunats per tenir accés al permís de treball, ja que així ho estableix el reglament de la quota general. “Per tant, ja s’estan establint dues categories d’assalariats i tampoc és just”, avisa.

En aquest sentit exposa que li correspon al Govern ser capaç de trobar l’encaix jurídic i reglamentari lligat a aquesta qüestió.

Iago Andreu deixa clar que a la patronal “no som epidemiòlegs”, però assenyala que ja hi ha països que es plantegen fer la vacunació obligatòria, i fins i tot dimecres, la Comissió Europea també va obrir la porta a avançar cap a l’obligatorietat, una qüestió, però, que necessitaria l’acord de tots els països membres. “Com a conseqüència lògica, doncs, potser s’ha de fer obligatòria”, apunta, i va insistir  que “cal tenir el debat perquè al final, fins i tot, generem dues categories de ciutadans”. 

Igualment remarca que tampoc són “el Tribunal Constitucional” i per tant, “no ens pertoca  dir si la mesura és constitucional o no ni quin encaix ha de tenir”. En cavi, remarca que per a la patronal els béns majors a protegir són la salut pública, la vida social i la bona marxa de l’economia, i a hores d’ara “l’única manera que tenim de protegir-los és la vacuna”. Andreu deixa clar que els estudis científics mostren com “la gent vacunada pot contagiar, però menys que els no vacunats; poden emmalaltir, però amb menys gravetat que els no vacunats, el virus es transmet més entre els no vacunats i a més, allò que minva l’efectivitat de les vacunes són les mutacions del virus,  i aquestes també es combaten amb la vacunació”. Per tant, insisteix, si l’evolució de la situació segueix com fins ara, “potser s’haurà de plantejar l’obligatorietat”, i assegura que si s’obre el debat, la CEA “no hi anirà amb una posició neutra, sinó convençuts que les vacunes funcionen i que són la millor eina per combatre el virus”.

CEA
debat
vacunació obligatòria
Comentaris: 4

Comentaris

Exacte no sou epidemiòlegs i a més és aviat per saber si les noves cepes s'escapen a les vacunes. Deixeu de obrir debats innecesaris sense tenir ni idea!
Molt ben dit! Que s’ocupi la CEA de lo que es tenen que ocupar i es deixin estar de tonteries.
Violar el meu cos no és discutible. Si vols que em vacunin, primer hauràs de matar-me.
Vacunació obligatòria JA…..!!! Prou tonteries, qui no vulgui, PCR diària.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic