Diari digital d'Andorra Bondia
Marc Rossell
Marc Rossell

Inici

La recollida selectiva cau el 2015 però compleix el que marca Europa


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La recollida selectiva de vidre i paper i cartró va patir l’any passat una forta caiguda, segons es desprèn de les dades fetes públiques ahir pel director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, en la presentació dels indicadors mediambientals del 2015, que per primera vegada no s’han recollit en format paper i s’han editat únicament en format digital.
I és que, segons les xifres, la recollida de vidre es va situar en el 63%, quan entre el 2012 i el 2014 s’havia situat sempre en el 70%, mentre que la de paper i cartró es va quedar només en el 52%, lluny del 63,3% assolit el 2014 o del 66% que es va registrar el 2012.
En canvi, la recollida d’envasos va continuar l’any passat la tendència a l’alça i va arribar al 24%, percentatge que millora el 21,7% del 2014 i que s’aproxima molt a l’objectiu fixat en el Pla nacional de residus (PNR). I és que el PNR establert per al període 2012-2016 preveia per a l’any 2015 recuperar el 75% del vidre, el 80% del paper i cartró i el 25% dels envasos, percentatges que, excepte en el cas dels envasos, queden molt lluny dels assolits finalment.
Malgrat tot, Rossell va destacar “l’evolució positiva” de la recollida selectiva d’aquests residus, ja que mentre que el 2003 el percentatge de recollida era del 30% l’any passat es va situar en el 50,5%, mig punt per damunt del que estableix Europa. No obstant, el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat va admetre que aquestes xifres s’hauran de tenir en compte en la revisió del Pla nacional de residus per al període 2017-2020 que s’ha d’aprovar properament.
D’altra banda, i pel que fa als indicadors mediambientals, Rossell va explicar que enguany s’hi han inclòs novetats com són els indicadors referents a la biodiversitat, l’energia i el canvi climàtic i la meteorologia, i es mantenen les dades sobre la qualitat de l’aigua, l’aire i el soroll, l’educació ambiental i els residus.
Precisament, quant a l’energia i al canvi climàtic, Rossell va explicar que l’any passat es va constatar una estabilització de les emissions de gasos d’efecte hivernacle després de la tendència a la baixa iniciada a partir de l’any 2005, quan es va registrar el màxim assolit fins ara (477 Gg CO2 eq.). L’any passat les emissions no absorbides es van situar en 
374 Gg CO2 eq.
En l’àmbit de l’energia, les dades del 2015 posen de manifest que la demanda energètica del país està totalment condicionada per les importacions de combustibles fòssils (74,3%), mentre que la dependència energètica nacional se situa en el 94,2%. Més de la meitat de la demanda energètica (52%) correspon al sector del transport, mentre que el 48% restant es reparteix entre el consum elèctric (24%), el consum de gasoil de calefacció (23%) i l’aigua termal (1%)
Respecte a la biodiversitat, els indicadors posen de manifest que el país disposa de 1.763 molleres i estanys, l’1,3% de la seva superfície, i els divideix en quatre grups en funció del seu interès. Pel que fa a la qualitat de l’aigua, Rossell va destacar la millora global de la qualitat dels rius, fins i tot a les zones frontereres, mentre que, com ja s’havia destacat, va recordar el lleuger deteriorament en la qualitat de l’aire registrat l’any passat.
Finalment, Rossell va aprofitar la presentació dels indicadors mediambientals per informar dels actes que serviran per celebrar la Setmana del medi ambient, que té lloc des d’ahir fins diumenge, 5 de juny, entre els quals destaquen la projecció del film Humans, dijous vinent, amb la participació del director, Yann Arthus Bertrand, i la celebració del cinquè Fòrum escola verda, que tindrà lloc divendres amb la participació dels setze centres escolars del país que prenen part en aquesta iniciativa. 

medi ambient
Marc Rossell
indicadors
recollida selectiva
paper
cartró
vidre
envasos
PNR
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic