Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover.
El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover.

Inici

Fins a 2.424 autònoms han demanat suspendre la cotització


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Fins a 2.424 treballadors per compte propi han sol·licitat la suspensió de la cotització a la Caixa Andorrana de Seguretat Social, mentre que 1.024 autònoms més han demanat la reducció de la cotització. Així ho va explicar ahir el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, que després de dos dies incidint sobre les mesures previstes en la nova Llei òmnibus va voler fer un balanç del primer paquet de mesures. 

Així, el ministre va informar també que fins a 2.583 empreses o autònoms han fet ja la sol·licitud perquè el Govern es faci càrrec del 15,5% de la part patronal de la cotització, una despesa que l’executiu té estimada en uns 10 milions d’euros mensuals.

Pel que fa a la línia de crèdits tous per cobrir les despeses de funcionament i el refinançament de préstecs bancaris, Jover, que va destacar que el ritme d’entrada de sol·licituds “ha disminuït molt”, va detallar que s’han rebut 1.422 peticions per un import global de 385 milions d’euros, i que per ara ja s’han emès 772 resolucions, de les quals se n’han estimat 670 i se n’han rebutjat 102.

Quant als imports concedits, el ministre de Finances va precisar que dels 142 milions que es demanaven per a despeses de funcionament en les sol·licituds ja analitzades se n’ha atorgat el 40%, és a dir 56 milions, mentre que dels 45 milions per a refinançament de préstecs s’han concedit 2,3 milions (5%).

Amb relació al pla d’ajudes d’Andorra Telecom, Jover va explicar que 6.019 empreses o autònoms les han sol·licitat. Concretament, el 90% ha demanat l’exempció completa en tractar-se d’empreses i negocis que han hagut de cessar l’activitat, i el 10% restant ha sol·licitat acollir-se al descompte del 80% en serveis com ara la telefonia i internet. L’import subvencionat ascendeix a uns 885.000 euros, segons va detallar el ministre.

D’altra banda, el titular de Finances, que va estimar en un 5% l’impacte d’aquesta crisi sobre el PIB, va avançar que un cop superada l’emergència sanitària presentarà un nou pla d’equilibri financer al Consell General per “afinar més les previsions”. En aquest sentit, Jover va recordar que “estem davant una crisi evolutiva” i que l’economia del país es basa molt en el turisme, de manera que depèn també de la recuperació dels països veïns, dos fets que fan “difícil afinar l’impacte que pugui tenir la crisi sobre el PIB”.

Interpel·lat sobre si la segona llei òmnibus tindrà el mateix consens que la primera, Jover va destacar el “gran esforç” fet pel Govern i la majoria parlamentària per acostar posicions amb l’oposició i es va mostrar esperançat que serà possible.

autònoms
suspendre
cotització
demanat
han
2.424
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic