Diari digital d'Andorra Bondia
110 raons per anar al cine (més Ida Lupino)
110 raons per anar al cine (més Ida Lupino)

110 raons per anar al cine (més Ida Lupino)


Escrit per: 
A. L. / L’exposició, produïda pel Museu del Cine de Girona, s’inaugura aquesta tarda al CAEE (Foto: Jonathan Gil).

El CAEE exposa fins al 27 de gener la col·lecció d’anuncis de pel·lícules del català Roger Biosca.

Si fa dues de temporades van passar un parell de tardes entretinguts a examinar amb lupa els subliminals anuncis d’Estrelles en venda: Hollywood a la publicitat americana –recordin aquell pintallavis de Max Factor amb Elizabeth Taylor lluint pectorals entre quatre llapis drets– estan d’enhorabona: el CAEE escaldenc hi torna ara amb Cartells de revista, que és exactament el que en diu el subtítol: Anuncis de pel·lícules en publicacions periòdiques nord-americanes (1930-1964). Per concretar: un centenar llarg d’anuncis procedents de la monumemtal col·lecció Roger Biosca que el Museu de Girona –de nou– presenta com un periple per l’edat d’or de Hollywood. Així com a Estrelles en venda Taylor i companyia exercien de venedors de productes més o menys obvis –perfums, automòbils, roba, ulleres, dentifrici, electrodomèstics i tabac, molt de tabac– i d’altres de tan pintorescos com ara bugies i bateries, a Cartells de revista es tracta de vendre simplement entrades de cine, que finalment és el seu ofici.

Atenció: no parlem exactament dels clàssics cartells de pel·lícules, sinó de la publicitat estricta que s’inseria –i s’insereix– a revistes i diaris per incitar els lectors a passar per taquilla. Combinen com és lògic imatge i text, poden ser en blanc i negre o en color, però acostumen a ser més textualsque els cartells. Això sí: els protagonistes absoluts, o més aviat els ganxos publicitaris, continuen sent actors i actrius. I com que som –tornem-ho a dir– a l’edat d’or de Hollywood, pels set àmbits en què es distribueix l’exposició –Composició, Tipografia, Estrelles, Amor, Acció, Crim i Musical– desfilen mites com ara Barbara Stanwick (The Strange Love of Martha Ivers), Burt Lancaster (Trapeze), Ingrid Bergman (Stromboli), Rota Hayworth (Salome), Errol Flyn (Against All Flags), Cary Grant (The Bishop’s Wife), Robert Mitchum (Macao), Gigers Rogers (Tight Spot), Gregory Peck (The Macomber Affair), Frank Sinatra (Some Came Running), Marlon Brando (Bedtime Story), Gary Cooper (The Pride of the Yankees) i Humphrey Bogart (Sirocco). Com per superar-ho.

Un firmament sencer d’estrelles avui desaparegudes. Totes, menys una: Doris Day, la reina de la comèdia romàntica dels anys 50 –ja saben, noi busca noia, la troba i són feliços per sempre: com a la vida real– i avui padrina quasi centenària, que compareix amb The Thrill of It All, That Touch of Mink i Pillow Talk. Massa ensucrada, potser? Doncs tenen raó. Però sempre es podran consolar amb Lana Turner, Jane Russell o, aix, Ida Lupino.

Andorra
escaldes
CAEE
Biosca
cine
cartells
Museu del cine de Girona
Cartells de revista
Anuncis de pel·lícules
Estreles en venda
exposició
cartellisme
Ida Lupino

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte