Diari digital d'Andorra Bondia
26 d’abril del 1938: un grup de brigadistes internacionals descansa al pati de Casa de la Vall; a baix, informe del SIPM del 28 d’abril que deixa constància de la presència a Casa de la Vall de “26 individuos de las Brigadas Internacionales, casi todos polacos”.
26 d’abril del 1938: un grup de brigadistes internacionals descansa al pati de Casa de la Vall; a baix, informe del SIPM del 28 d’abril que deixa constància de la presència a Casa de la Vall de “26 individuos de las Brigadas Internacionales, casi todos polacos”.

1938: brigadistes a Casa de la Vall


Escrit per: 
A Luengo / Foto: France Press (Arxiu Nacional) / Document: Fons Ministerio de Asuntos Exteriores (Arxiu Nacional)

La historiadora lleidatana Noemí Riudor publica 'Exili 1938. L'exili pallarès a França', on posa nom als soldats polonesos que l’abril d’aquell any es van refugiar a Andorra.

Mirin bé la fotografia d’aquí al costat: una dotzena d’homes descansen al pati de Casa de la Vall. De fet, més que descansar-hi, hi estan més o menys retinguts, vigilats de prop pel gendarme de Baulard, assegut a la barana. La còpia, que porta la firma de France Press i que es conserva a l’Arxiu Nacional, diu succintament: “Grup d’onze refugiats espanyols a la presó de Casa de la Vall. 26 d’abril del 1938”. Fa un parell d’anys, i a partir d’una minuta del Servicio de Información y Policía Militar –el SIPM, l’espionatge franquista, per dir-ho ràpidament– que es conserva també microfilmada a l’Arxiu, vam poder determinar que es tractava d’un grup de soldats polonesos enrolats a les Brigades Internacionals que s’havien refugiat a Andorra, on van ser desarmats i posats sota custòdia.

L’informe del SIPM, datat a Burgos el 28 d’abril del 1938, “II Año Triunfal”, i dirigit al ministre d’Exteriors franquista, Gómez Jordana, sosté que “en la Casa de la Vall de Andorra con guardias de vista están refugiados 26 individuos de las Brigadas Internacionales, casi todos polacos”. Sembla lícit concloure que els “refugiats espanyols” de la fotografia de France Press són en realitat els brigadistes detectats per l’espionatge franquista a Casa de la Vall. La nota del SIPM, que fins ara era tota la informació que teníem d’aquest grup de refugiats, diu que “como quiera que el cónsul de su país no quiere dejarlos repatriar pues dice que han luchado en España sin el permiso de su país, Francia lo ha resuelto y los manda a su Legión Extranjera, habiendo salido ya doce de ellos custodiados por gendarmes y próximamente mandarán al resto”.

Els dubtes que quedaven per escatir eren molts, començant pel més obvi: qui eren aquests brigadistes polonesos que l’abril del 1938 van trobar un moment de pau al pati de Casa de la Vall, el temps just perquè els retratés el fotògraf de France Press en una de les escasíssimes imatges de combatents de la Guerra Civil refugiats a Andorra que han arribat fins a nosaltres? Semblava un misteri condemnat als llimbs, però la clau de tot plegat probablement la tinguem a Exili 1938, exhaustiva i suculenta monografia de Noemí Riudor que passa llista al que diu exactament el subtítol, L’exili pallarès a França. La historiadora lleidatana s’ha capbussat en els arxius departamentals de l’Arièja, Aveyron i Puy de Dome rere el rastre dels prop de quatre centenars de pallaresos –més els refugiats d’altres parts de l’Espanya republicana que s’havien refugiat a la comarca– que a partir del gener del 1938, mentre el front de guerra s’anava acostant, van optar per passar a l’altre costat de la frontera.

Destí: Marsella

Entre aquests refugiats Riudor ha localitzat dinou homes que en lloc de travessar pels ports Tavascan, Salau, Boet, Colatx i Sotllo, ho van fer per Andorra –làstima que no concreti per on– i precisament el 27 d’abril del 1938. Eren, diu, “combatents republicans, setze dels quals, brigadistes internacionals polonesos, i un, alemany”. Tots ells, atenció, “s’allistaren a la Legió Estrangera francesa i foren enviats a Marsella el dia 29”, segons consta en un rapport de police –ADA, 5M152, per concretar– que ha exhumat als arxius de l’Arièja. No sembla gaire agosarat proposar que els “individuos de las Brigadas Internacionales, casi todos polacos”, detectats pel SIPM franquista a Casa de la Vall el 28 d’abril són els mateixos que, segons la policia francesa, van acabar a Marsella, camí de la Legió Estrangera.

És veritat que les xifres divergeixen –el SIM parla de 26 “individuos”, el rapport, de disset, inclós un alemany– però potser quadraran més si tenim en compte que, segons l’informe del SIPM, el 28 d’abril dotze dels brigadistes ja els havien empaquetat cap a França. Les dates tampoc acaben d’encaixar –la foto de France Press és del 26 d’abril– però no és impensable que amb les presses i el neguit –no oblidem el context bèl·lic– algú traspaperés un o dos dies. En qualsevol cas, Riudor registra l’arribada de setze polonesos el 27 d’abril, i ho fa amb nom i cognoms: Marian Gourinski, Joseph Jarwinski, Walenty Knotowski, Pierre Kabiega, Joseph Lewicki, Ladislas Lock, François Nowicki, Jan Opalinislki, Wladylaw Pilars, Meiczyslaw Podgorthi, Adam Suska, André Szeczck, Marinack Wolaw, Ladislas Ziemniach i Tadenz Zsbomski. És temptador, molt temptador, especular que Marian, Ladislas, Tadeus, Adam, Wladylaw o Marinack són alguns dels homes que posen, abatuts, camí de no saben encara on, a la fotografia d’aquí dalt...

Doncs no és l’única sorpresa que reserva Exili 1938, perquè entre els prop de mig centenar de refugiats procedents dels Pallars que des del moment que va esclatar la Guerra Civil van passar per Andorra i que Riudor ha identificat n’hi ha un de ben especial: Ramon Iglesias Navarri, futur bisbe d’Urgell, que ho va fer el 29 de setembre del 1936. No es perdin el patracol de Riudor: és una mina.

Andorra
Guerra Civil
MAE
Riusor
Exili 1938
Pallarés
polonesos
evadits
refugiats
fugitius

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte