Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del taller d’orgue que va tenir lloc ahir al matí a l’església Sant Pere Màrtir d’Escaldes.
Un moment del taller d’orgue que va tenir lloc ahir al matí a l’església Sant Pere Màrtir d’Escaldes.

400 infants descobreixen els orgues


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Jonathan Gil

L’orgue de l’església de Sant Pere Màrtir d’Escaldes continuarà, durant uns dies, rebent la visita dels infants dels Esports d’estiu d’aquesta parròquia. 75 nens ja hi han anat i es preveu que n’hi vagin 75 més, fins a arribar als 150. En grups d’una quinzena, acompanyats per un parell de monitors, s’acosten fins a l’església per conèixer de prop i veure, alguns per primera vegada, com és i quin so fa aquest instrument. El mestre de cerimònies d’aquest taller d’orgue per a infants és el director del Festival Orgue&nd i president de l’Associació Amics dels Orgues de les Valls d’Andorra, Ignasi Ribas. 
La distinció entre el so del piano i de l’orgue, la descoberta dels tubs d’acer i de fusta resguardats a la caixa superior de l’orgue o l’audició del so més greu i del més agut que pot emetre l’instrument són alguns dels aspectes que Ribas, en un to pedagògic, explica als nens, que l’escolten, per cert, bocabadats. “Cada orgue és diferent, com les persones”, els diu. També respon a les seves preguntes, com ara per què serveixen els tubs, què passa si es toquen els tubs de metall o com es fa servir el teclat dels peus.
Cap al final del taller, Ribas toca una petita peça i els ensenya una cançó que acompanya tocant l’instrument. Després  demana alguns voluntaris, gairebé tots els nens ho volen ser, i els convida a tocar amb un dit alguna de les tecles. Abans de marxar, tots els nens posen una mà a sota d’un dels tubs de fusta que hi ha a la paret lateral dreta de l’orgue i, mentre ho fan, han de demanar  un desig. L’activitat es complementa amb uns dibuixos que els participants fan a la tarda sobre l’experiència que han viscut i és “en els dibuixos on t’adones del que han descobert sobre l’orgue i el taller”, va dir Ribas, que va afegir que quan es retiri d’organista es dedicarà a fer classes a nens petits.
La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, va valorar molt positivament el taller, i va assenyalar que es va decidir incloure’l en els Esports d’estiu “coincidint amb el 30è aniversari de l’orgue de l’església de Sant Pere Màrtir”. Marín també va manifestar que és una manera de vincular les activitats d’estiu a la cultura i la història, de la mateixa manera que es fa amb l’esport i la natura. 
Durant els mesos de juliol i agost, més de 400 infants s’hauran familiaritzat amb els tres orgues del país perquè als 150 nens d’Escaldes se’ls sumen els 230 alumnes de les escoles de la Massana, que ho van fer amb el de l’església de Sant Iscle i Sant Victòria, tot coincidint amb les jornades d’orgue ibèric, i uns 30 infants d’Andorra la Vella, que han participat en una activitat similar a l’església de Sant Esteve. A la Massana i a Andorra la Vella ja s’hi havien fet activitats  d’aquest tipus, però a Escaldes és la primera vegada que es realitza a iniciativa d’Amics dels Orgues “i el Comú la va acollir i hi ha bolcat recursos”, va afirmar Ribas. 
I és que la qüestió del pressupost és crucial per tirar endavant projectes com aquest i el del Festival Internacional d’Orgue. En aquest sentit, el seu promotor va assenyalar que han començat a fer passos a la Massana i a Andorra la Vella signant convenis per a dos anys de durada. I això és molt important, va assenyalar Ribas, perquè si es volen portar els millors intèrprets s’ha de saber amb quin pressupost es compta i amb una antelació suficient perquè es puguin reservar les dates. “Cal apostar per una cultura de futur, i no només pel moment present, immediat”, va subratllar Ribas,  que ja prepara els fitxatges per al proper festival.

infants
400
descobreixen
orgues

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte