Diari digital d'Andorra Bondia
Acte vandàlic contra l’estripagecs
Acte vandàlic contra l’estripagecs

Acte vandàlic contra l’estripagecs


Escrit per: 
Redacció/Foto: Comú d'Ordino

El Comú d’Ordino va tornar a col·locar ahir l’estripagecs del pic de l’Estanyó, que va ser malmès en un acte vandàlic. La corporació va tenir coneixement dels fets diumenge passat, després que algú alertés a través de les xarxes socials que l’escultura no es trobava al seu lloc perquè havia estat arrencada. La corporació espera que aquests fets siguin un acte puntual i que no es repeteixin. Des del departament de Cultura es va remarcar a Instagram que “és realment curiós i trist que algunes persones es dediquin a destrossar el que suposadament els fa nosa”, un fet que va qualificar d’acte poc cívic i poc respectuós. Així mateix, va afegir que “si a algunes persones no els agraden els estripagecs, que deixin el vandalisme de banda, siguin valents i telefonin al departament de Cultura, que els escoltarem molt gustosament”.
El Comú d’Ordino va apostar per instal·lar una rèplica d’un dels cinc braços de l’estripagecs monumental de Pere Moles a Sorteny en sis pics de la parròquia, el Casamanya (2.740 metres), l’Estanyó (2.915), la Font Blanca (2.903), la Sarrera (2.913), Tristaina (2.886) i Cataperdís (2.806). L’objectiu de la iniciativa és adoptar l’estripagecs com a símbol del patrimoni etnològic local i al mateix temps oferir un al·licient més als excursionistes. De fet, es va encetar una campanya que permet guanyar uns maniguets de trail a les persones que es facin un selfie amb l’estripagecs de cada pic i el pengin a Instagram amb l’etiqueta #ordinoestripagecs. La campanya ja ha recollit 103 publicacions a la xarxa Instagram, i l’Oficina de Turisme ha editat un passamà per distribuir-lo al públic i donar més difusió a la iniciativa. L’objectiu del projecte engegat per la conselleria de Cultura, que ha treballat conjuntament amb la de Turisme i Esports, és donar a conèixer el patrimoni natural de la parròquia a través dels pics més carismàtics.

Fites de pedra seca
El Comú d’Ordino ha aprofitat el bon temps per fer tasques de manteniment a les zones més altes de la parròquia. Els agents de Medi Ambient han fet coincidir la col·locació dels estripagecs als sis pics més emblemàtics per reparar els cussols, les fites de pedra seca que indiquen el cim i serveixen per marcar els termes i límits d’un territori. Els cussols es deterioren amb el temps i per reconstruir-los s’utilitza la tècnica de la pedra seca amb el material autòcton. Des de la corporació es va informar que els agents ja han enllestit la col·locació de les escultures, al mateix temps que es va destacar que aquestes tasques periòdiques de manteniment tenen en l’accés el principal inconvenient.

estripagecs
vandàlic
Comú d'Ordino
Estanyó
Número de vots: 887
Comentaris: 4

Comentaris

Al meu parer, vandalisme es omplir les muntanyes de ferralla en nom de l'art. Respecteu les muntanyes sup!
Molt valents de no posar el nom en els vostres comentaris.
Lo vandalic es l' impacte visual de tanta ferralla a les muntanyes!
Cadascu pot tenir la seva opinió però CAL anar a trencar-ho i fer-ho malbé?? No és més fàcil i cívic posar una queixa al comú?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic