Diari digital d'Andorra Bondia
Albert Pujal escriu part de la història d’Andorra amb l’estudi de 48 cases
Albert Pujal escriu part de la història d’Andorra amb l’estudi de 48 cases

Albert Pujal escriu part de la història d’Andorra amb l’estudi de 48 cases


Escrit per: 
P.G.

“No és un llibre d’història”, diu el mateix autor, però conta la història, “la vida relacional de cases i famílies d’Ordino”. Sota el títol Ordino segle XVI. La vida a Andorra a l’edat mitjana, Albert Pujal recull en 623 pàgines la història documental de 48 cases de la parròquia ordinenca. No és només un recull de la documentació de cada casa, sinó també de la relació entre elles. Pujal construeix així un arbre genealògic de cada família i un que les interrelaciona amb els matrimonis que se celebraven entre elles, “i algun matrimoni que es feia fora i acabava a la justícia”, comenta. 

D’aquestes 48 cases se’n conserven 28, i per a elles Pujal ha fet unes edicions especials d’aquesta gran publicació. 
“Les famílies són les que donen nom a les cases i aquestes als cognoms, alguns dels quals perduren i encara es mantenen per la via directa dels hereus”, explica. Unes cases on a través de la figura dels gestors del patrimoni, regentat pels hereus, es continuava la successió, i quan els hereus no ho eren per via directa es feia per adopció de nebots i d’altres amb l’objectiu d’assegurar la successió. Així, de tots ells en destaca tres que a més d’acumular patrimoni van ser els que van protagonitzar el canvi cap a l’ésser humà modern, cap a la industrialització. Són Antoni Pal, Antoni Rossell i Guillem Areny. “Tots ells van iniciar una activitat d’home modern, industrial, comercial. Alguns eren seminaristes, sabien llegir i escriure, i estaven connectats als poders eclesiàstic, militar i castellà de la Seu d’Urgell.”  Una industrialització que es plasmarà en els sectors del ferro a Ordino i de la Llana a Escaldes. Aquests noms també instauren després el que se’n diu nissagues. 
Però Pujal ens mostra també com la igualtat de drets entre home i dona no és una cosa moderna. En els documents notarials que estudia del segle XIII “posa en igualtat de condicions l’home i la dona, i els donen drets de pastura, de propietat, de protecció per a tots dos i per igual”, explica. “Serà el Concili de Trento el que farà desaparèixer tot això”, destaca Pujal. 
La quantitat de documentació buidada dels arxius notarials i familiars i l’estudi exhaustiu també té lloc per a qüestions més anecdòtiques. Pujal comenta com funcionava el sistema creditici, en què algunes fundacions dotaven de dots donzelles, i alguns dels dots es feien per intercanvi carnal. “L’assetjament sexual no és d’ara, encara que la denúncia sí”,  explica l’autor. 

Albert
Pujal
Cases
Ordino

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte