Diari digital d'Andorra Bondia
Amunt, a l’esquerra, la Creu Grossa i la capella. Fons Guillem de Plandolit. Data: 1902-1905.
Amunt, a l’esquerra, la Creu Grossa i la capella. Fons Guillem de Plandolit. Data: 1902-1905.

Algunes pistes de la “desapercebuda” capella de la Creu Grossa al Camí Ral


Escrit per: 
Redacció/Foto: Arxiu Nacional d'Andorra

No és fàcil veure-la a la fotografia, la veritat, però si accedeixen al document del mes de l’arxiu comunal d’Andorra la Vella, la trobaran encerclada. Al fons a l’esquerra, al front de la Creu Grossa, que no només està documentada, sinó que es pot veure en viu i en directe al vestíbul del Comú, hi havia la capella de la Creu Grossa. Així ho explica l’arxiver Joan-Lluís Ayala, i dona algunes pistes d’aquest “element desapercebut”. 

De la Creu Grossa, mal anomenada creu de terme, ja que no separa cap territori, hi ha diverses fotografies de principis del segle XX als fons documentals Josep Olivella i Guillem de Plandolit, per exemple. Estava situada en un dels ramals del camí ral que entrava a Andorra la Vella, sortia pel Cap del Carrer, anava cap a Escaldes i es podia transitar pel que continuava cap a la Massana. Actualment, hi ha una reproducció que es troba a la cruïlla del carrer Bisbe Príncep Iglesias amb l’avinguda Meritxell. La Creu Grossa era de grans dimensions i ben visible, d’estil  gòtic i feta de pedra, i al capitell és pròpiament on hi ha una creu en la qual es pot observar encara un relleu de Crist crucificat. La decoració s’estenia a la base d’aquest capitell, ja que a les quatre cares hi ha una flor de quatre fulles inscrita dins un quadrat. D’altra banda, els braços de la creu acaben en forma de lis. 
I de la capella de la Creu Grossa, què se n’ha fet i què se’n sap? Segons ens explica Ayala, tenia una arcada amb volta de canó i es desconeix si hi contenia algun tipus d’altar o sant, encara que alguns testimonis que havien transitat per la zona expliquen que a dins hi havia una marededéu. L’única documentació escrita disponible de la qual es disposa sobre dita capella és la de l’historiador Pere Canturri, que la relaciona amb la font de la Call, ja que explica que la canonada d’aquesta font, que es troba prop del Sant Ermengol, arribava fins a la capella i per aquesta raó s’anomenava font de Sant Bernabé. Una font que anava de perles, es veu, quan la gent baixava a alguna festa a Andorra, perquè aprofitaven l’avinentesa per rentar-se els peus i canviar-se les espardenyes. 
El document del mes també reprodueix una imatge de la Fundació Valentí Claverol, i al peu s’hi pot llegir “Imatge de la capella abans de la demolició”, però no se’ns diu ni quan la van tirar a terra ni per què. Això sí, havia de ser després de la data de la foto. Un altre enigma patrimonial per resoldre. 

pistes
Capella
Creu Grossa
camí ral

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte