Diari digital d'Andorra Bondia
El pianista Lang Lang, que enguany hauria tancat la Temporada de Música i Dansa d’Andorra la Vella, un dels plats forts a la programació d’aquest any infaust.
El pianista Lang Lang, que enguany hauria tancat la Temporada de Música i Dansa d’Andorra la Vella, un dels plats forts a la programació d’aquest any infaust.

Allò que el virus s’endugué (I)


Escrit per: 
Alba Doral

És allò que el virus s’endugué. O no del tot, perquè tots els programadors fan mans i mànigues ara que bufen altres aires més optimistes per recuperar les programacions habituals, els espectacles que van caure del cartell com una pluja inclement a partir del 13 de març, anul·lats o ajornats. De la mà de certa obertura, però, arriba la incertesa: seran econòmicament recuperables els esdeveniments? Quins cauran víctimes de la manca de diners que s’augura? Quines seran les mesures sanitàries i com afectaran l’organització? Moltes incògnites. A favor, que el desplegament de l’activitat és percebuda des de moltes instàncies –ho reconeixen per exemple des del Comú d’Andorra la Vella– com una inversió: animar la gent a sortir i esbargir-se sempre reactiva sectors molt durament tocats. 

La Temporada

Va ser un dels primers cicles colpejats: l’orquestra Saint Martin in the Fields havia de passar el 19 de març i el 29 esperaven al Centre de Congressos Lang Lang, l’estrella mediàtica del piano més gran del moment. I ara? “No ho sé”, confessa el director artístic del cicle, Josep Maria Escribano. “Els mànagers m’apressen per recuperar dates, però l’última paraula la té la comissió organitzadora”, és a dir, el Comú d’Andorra la Vella i MoraBanc.  Un important punt a favor és que a Lang Lang mateix sembla que “li fa il·lusió” trepitjar el Principat. Un altre, que des del Comú expliquen que el finançament del cicle -com la temporada teatral, Ull Nu o el Sax Fest, que també depenen dels recursos que hi posen- estaria garantit entre altres raons perquè els diners ja estaven reservats.

Auditori 

Del cicle del ministeri de Cultura a l’escenari ordinenc van caure els concerts d’El Kanka (4 d’abril), Lila Downs (13 de maig), Bebel Gilberto (23 de maig), i Kiko Veneno (18 de juny). Es manté la proposta casolana, Jordi Botey, i la infantil, El Pot Petit, tot i que amb dates per decidir.

Cicles d’orgue

Si les circumstàncies van obligar a suspendre el cicle d’orgue ibèric a la Massana, que hauria celebrat la segona edició, en canvi les perspectives són molt optimistes per al cartell estiuenc, que es desenvolupa als tres orgues del país (la capital, la parroquial escaldenca i la massanenca). Ignacio Ribas  es dona fins a mitjans de mes per tancar els serrells de la decisió definitiva. Per descomptat, tot depèn dels diners. “Però pensem que tirarà endavant, perquè s’ha de tenir oferta cultural per al turista”, confia. I si s’ha de reduir aforament, proposa, sempre hi ha la via d’emetre via internet per a qui es quedi fora.

ONCA

La pandèmia va estroncar el cicle Paisatges, que havia de portar el quart concert, dedicat al Madriu i acompanyat amb fotos d’Àlex Tena, al Palau barceloní i l’Auditori ordinenc. No es farà tampoc el tradicional concert als jardins del Consell General. En canvi, treballen per posar molta música als carrers durant els mesos de juliol i agost. Actuacions de petit format a l’estil d’una ONCA Bàsic que potser deixa de dir-se així i –paraula de moda– es reinventa. I després? Estar desperts, anar improvisant sobre la marxa, segons evolucioni la situació, i decidir com serà, i si serà, la temporada que habitualment reinicien a partir de Meritxell.

Saison

La Saison Culturelle de l’Ambaixada de França té bones notícies: recuperaran l’exposició del 60è aniversari d’Astèrix, que hauria d’haver estat un dels atractius del Saló La Massana Còmic. Obrirà dimarts que ve, amb la complicitat de l’ARCA, l’associació d’aficionats al còmic. I el plat fort, el cellista Gautier Capuçon, que  estava previst al maig? Totalment en l’aire. 

Sax Fest

Efrem Roca, anima mater del cicle dedicat al saxo que sol coincidir amb Setmana Santa, va optar per  anul·lar tots els concerts i traslladar-lo al 2021. Depenent de l’economia, és clar: els seus recursos procedeixen en un 60% d’administracions públiques, però hi ha un 40% de privats que probablement siguin els més incerts. 

Andorra Lírica

La temporada d’òpera i sarsuela que comanda Jonaina Salvador confia reiniciar el cartell a l’octubre.   Amb Les noces de Fígaro, prevista per a l’estiu? Per decidir. Cançó d’amor i de guerra, però, Salvador s’ho agafa com un compromís.

Allò
virus
s’endugué (I)
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic