Diari digital d'Andorra Bondia
L’habitació del bisbe, cap al 1920: tres anys abans s’havia reconvertit en aula de l’escola francesa de la capital; a la dreta, reconvertida en despatx del Síndic, en una fotografia del 1997.
L’habitació del bisbe, cap al 1920: tres anys abans s’havia reconvertit en aula de l’escola francesa de la capital; a la dreta, reconvertida en despatx del Síndic, en una fotografia del 1997.

Aprendre de lletra entre flagells


Escrit per: 
A. L. / Fotos: Marcel·lí Gausachs (Centre Excursionista de Catalunya) / Jaume Riba ('Casa de la Vall: de casa pairal a seu del Consell General').

El Centre Excursionista de Catalunya publica una fotografia de l’aula que el 1917 es va habilitar a l’actual despatx del Síndic, a la primera planta de Casa de la Vall.

La galeria virtual que el monumental arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya (CEC) té oberta a Facebook va tenir ahir el detall de penjar la fotografia que tenen aquí al costat, amb el consegüent rebombori a les xarxes: es tracta de l’aula que el 1917 es va habilitar a l’anomenada habitació del bisbe, a la primera planta de Casa de la Vall. Avui és el despatx institucional del Síndic, i com es veu, qualsevol semblança amb la sala que es devien trobar els andorranets dels anys 20 és pura coincidència.

La principal diferència és òbviament la decoració mural, quatre plafons amb sis escenes de la Passió que a finals dels anys 50 van ser arrencats de la ubicació original, restaurats i instal·lats sobre un bastidor de tela, i reubicats definitivament als murs del que avui coneixem com la Sala dels Passos Perduts. No va passar ahir desapercebut el detall que els escolars de l’època havien d’aprendre la lliçó envoltats d’escenes com a mínim inquietants per a una ment infantil, especialment les de la Flagel·lació i la Crucifixió.

Joan Bosch i Francesc Miralpeix, els historiadors gironins que fa un parell de cursos van catalogar el nostre patrimoni artístic d’època moderna, daten els frescos cap al 1600 i proposen que l’autor es va inspirar en una sèrie d’estampes del pintor holandès Hendrick Goltzius. El ventilen sense gaires conteplacions com “un Mestre de destresa prou limitada com deduïm de les dificultats per traslladar fidelment els motius figuratius que selecciona de cada estampa”.

Abans de servir com a aula –de l’escola francesa, per concretar, segons De casa pairal a seu del Consell General, que inclou casualment la fotografia de Marcel·lí Gausachs (1891-1941)– ho va fer com a dormitori, probablement el que utilitzava el bisbe quan visitava els seus vassalls –d’aquí el nom que li ha quedat. El 1917 va ser dividida en dos espais, aula i biblioteca, i en la reforma del 1962, que va modificar de forma radical la fesomia interior i exterior de Casa de la Vall, s’hi van traslladar les pintures murals de Sant Romà dels Vilars que avui hi pengen.

Pel que fa a l’arxiu fotogràfic del CEC, cal dir que entre els 300.000 negatius que s’hi conserven n’hi ha prop d’un miler de temàtica andorrana i que, a banda de Gausachs –seva és la cèlebre fotografia del padrí amb barretina davant de Sant Miquel de Prats–, també van desfilar per aquí dalt i van deixar-ne testimoni fotogràfic pioners del pirineisme català com l’enginyer Lluís Maria Vidal (1842-1922) i el xocolater Carles Fargas (1876-1945).

Andorra
Casa de la Vall
habitació del bisbe
Centre Excursionista
CEC
Gausachs

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte