Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió del Consell Assessor del Patrimoni Cultural, presidida per la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva.
Un moment de la reunió del Consell Assessor del Patrimoni Cultural, presidida per la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva.

Aprovada la inclusió de l’Arxiu de les Set Claus a l’Inventari General del Patrimoni Cultural


Escrit per: 
Agències / Foto: SFGA

El Consell assessor del patrimoni cultural (CAP) ha aprovat la inclusió de l’Arxiu de les Set Claus a l’Inventari General del Patrimoni Cultural d’Andorra com a Bé d’Interès Cultural (BIC). Aquesta aprovació ha tingut lloc en el marc de la segona reunió del CAP, que s’ha celebrat per primera vegada a la nova seu ministerial a l’antic Hotel Rosaleda, sota la presidència de la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva. La inclusió de l’arxiu representa “donar el valor i el reconeixement necessari a un fons documental que recull part de la memòria d’Andorra”, ha destacat la titular de Cultura.

L’Arxiu de les Set Claus és un fons documental format per 5.859 documents datats des de l’any 1176 fins al 1978 que es conservaven a l’armari de les Set Claus del Consell General i que, actualment, estan dipositats a l’Arxiu Nacional d’Andorra. El fons recull documents produïts, rebuts i compilats pel Consell General de les Valls d’Andorra com a resultat de les seves activitats: documents autèntics i únics, en suport paper o pergamí, en diferents llengües (català, castellà, francès i llatí) i de diverses tipologies documentals, grafies i estils. La documentació que es conserva no només reflecteix el passat històric del país sinó que és testimoni d’excepció dels esdeveniments i dels canvis institucionals en els països veïns. El fons és una font essencial per a l’estudi de l’economia, la política, la societat i la cultura del país des de l’Edat Mitjana fins a la primera meitat del segle XX, a més de deixar constància del funcionament de la mateixa institució i de la transformació d’un òrgan de govern medieval a una administració contemporània.

Un cop aprovat, ara s’inicia el procés d’incoació de l’expedient de declaració de BIC. De manera paral·lela, el departament de Patrimoni Cultural treballa, conjuntament amb el CAP, per fer noves inclusions de béns, materials i immaterials, a l’Inventari General del Patrimoni Cultural.

La reunió, a la qual també hi ha assistit el vocal i director del departament de Patrimoni Cultural, Xavier Llovera, així com els vocals del consell, també ha servit per exposar el treball que està fent la comissió de seguiment de Sant Vicenç d’Enclar de cara a escollir la millor manera per procedir a la reconstrucció del conjunt arquitectònic. 

El CAP és un òrgan consultiu i no vinculant del Govern que té com a finalitat avaluar i orientar el ministeri en la implementació de polítiques i actuacions en l'àmbit del patrimoni cultural, així com avaluar l'aplicació del marc legal vigent i l'estat general del patrimoni cultural.

Aprovada la inclusió de l’Arxiu de les Set Claus a l’Inventari General del Patrimoni Cultural

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte