Diari digital d'Andorra Bondia
Ramon Abad donarà una xerrada sobre l’exposició el dia 28 de setembre.
Ramon Abad donarà una xerrada sobre l’exposició el dia 28 de setembre.

‘Art africà. Batec de la humanitat’, una mostra per fer vibrar els visitants


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Comú Escaldes-Engordany

Als set anys li van regalar la primera peça d’art africà, una tortuga de banús que li cabia a la mà. Des de llavors, el seu interès i la capacitat per reconèixer que una màscara, un fetitxe, una maternitat o un reliquiari procedent del continent africà “valen la pena” han anat creixent. Com també ho ha fet la seva col·lecció d’objectes africans que guarda a casa seva, la meitat dels quals, 140, sí, ho han llegit bé, estan exposades al Centre d’Art d’Escaldes-Engordany (CAEE). Ens estem referint al col·leccionista d’art Ramon Abad, metge de professió, que ha volgut compartir les seves adquisicions amb el públic que visiti el museu. És la primera vegada que les peces surten de casa i ho ha fet en part per casualitat i en part “per la sensibilitat -diu- que han mostrat els directius del CAEE”. 

La procedència dels objectes és diversa. Una part important li han vingut per herència paterna i una altra perquè els ha adquirit, ja sigui durant els seus viatges al Marroc, Tanzània o Kenya o bé a un dels proveïdors del Museu de la pell de Vic, perquè allà, explica, es quedaven amb els de pell “i la resta, un amic meu me’ls oferia”. L’exposició l’ha titulada Art africà. Batec de la humanitat. Perquè evoca el cor i el cor dona vida i la mostra és un tribut a la vida dels artistes que potser sense saber-ho han realitzat les obres i que han vibrat en fer-les. De la mateixa manera que espera que vibrin les persones que admirin les peces. La majoria de l’art africà és anònim, “perquè sabem a quin grup ètnic pertany, però no qui n’és l’autor”. Potser ni el mateix creador es considerava un artista i tampoc no el movia un interès crematístic, subratlla. Segons Abad, “l’important és que expressa les emocions, el que no es veu”. I això és el que traspuen les obres. La majoria de les expressions artístiques africanes són imatges, que a través d’unes formes que no retraten,  que manifesten emocions, sensacions i una filosofia de vida amb unes línies que nosaltres en diríem abstractes, cubistes o impressionistes.
Per cert, Abad diu que una de les seves peces preferides, exposada al CAEE, és un tros d’escorça amb tres forats que va comprar a una dona a Tanzània. Li agrada per “la força i l’impacte” que li ha produït sempre, d’aquí que l’hagi intitulat El grito. A veure si en la visita a la mostra la troben i bateguen i vibren i, si criden, que sigui fluixet, això sí.  Fins al 28 de setembre. 

‘Art africà. Batec de la humanitat’
mostra
vibrar
visitants

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte