Diari digital d'Andorra Bondia
L’actual ArtalRoc va acollir entre el 2011 i el 2015 el fallit Centre d’interpretació de l’aigua.
L’actual ArtalRoc va acollir entre el 2011 i el 2015 el fallit Centre d’interpretació de l’aigua.

ArtalRoc, a la corda fluixa


Escrit per: 
M. Suero / A. Luengo / Foto: Facundo Santana

Escaldes vol recuperar l’ús de l’espai, cedit al Govern, per destinar-lo a activitats “culturals, artístiques i educatives”.

Al ministeri de Cultura li ha sortit un problema on probablement menys se l’esperava. El Comú d’Escaldes pretén recuperar l’ús d’ArtalRoc, la sala d’exposicions del Govern, que s’hi va instal·lar a finals del 2015 en virtut d’un conveni de cessió gratuïtat que matava dos pardals d’un tret: d’una banda, el Comú omplia de contingut (i de sentit) unes instal·lacions que fins aleshores havien hostatjat el Centre d’Interpretació de l’Aigua i de Madriu. El CIAM, recordin, inaugurat la tardor del 2011 sota els auspicis de l’aleshores cònsol, Toni Martí, amb l’objectiu de revifar la part alta de Carlemany i que va costar 2,6 milions d’euros. L’invent no va sortir del tot bé, el CIAM va tancar les portes el setembre del 2015, i com que l’edifici de Bombers havia d’anar a terra i el Govern buscava una alternativa provisional per ubicar-hi la sala d’exposicions –i era del mateix color polític: taronja–, l’acord va semblar el que els cursis en diuen un win-win: totes les parts hi sortien guanyant.

Fins ara, és clar, que l’equip de Govern que encapçala Rosa Gili ha posat els ulls en l’equipament amb la intenció de recuperar-ne precisament l’ús, perquè la propietat sempre l’ha conservat. L’objectiu és destinar-lo a “activitats i projectes culturals, artístics i pedagògics” –que és aproximadament l’ús a què l’ha estat destinant l’executiu des de fa un lustre, sigui dit de passada– i l’argument que esgrimeix és que el conveni del 2015 establia que la cessió tindria vigència mentre es construïa The Cloud, on el ministeri de Cultura preveia ubicar una nova sala d’exposicions. Una vegada enterrat The Cloud al calaix dels projectes visionaris a l’andorrana –al costat del metro aeri, del casino i, s’hi poden jugar un peix, de l’heliport–  el Comú actual considera que el conveni havia perdut la clàusula temporal que el limitava i que s’havia convertit, per tant, en una cessió sine die, contrària a l’essència de l’acord original. Resumint: que Escaldes creu que hi ha argument jurídics  prou sòlids per recuperar l’ús de les instal·lacions. I així li ho ha fet saber a la ministra Sílvia Riva en una carta amb data del 24 de juny.

Un edifici maleït
Casualitat o no, el Comú escaldenc ha vist la llum coincidint amb el canvi de color polític de la corporació, perquè el cas és que l’executiu demòcrata va cancel·lar definitivament The Cloud l’estiu 2018 i mentre la corporació va estar en mans taronja, el Comú no va donar cap senyal que volgués recuperar l’ús d’ArtalRoc. ArtalRoc s’ha convertit des de la inauguració, l’abril del 2016, en una de les potes del clúster artístic i cultural que conforma amb el Thyssen, el CAEE i la biblioteca comunal d’Escaldes, i ha saltat periòdicament als titulars no només per les exposicions que s’hi han succeït –Arranz-Bravo, Jenkell, Xiao Xia, Calder, Casas, Balmaseda, Monegal– sinó també pels problemes estructurals crònics: la tardor del 2016 el Comú, que s’ha responsabilitzat des del primer moment del manteniment exterior, va haver de reparar de forma urgent elements del mobiliari urbà de l’entorn –bancs, rajoles, embellidors i plafons– que havien envellit a marxes forçades, perquè el CIAM –tornem-ho a dir– es va inaugurar el novembre del 2011 i va costar 2,6 milions. El febrer del 2017 la cosa encara va ser més rústica: uns episodis de pluges no especialment imprevisibles si tenim en compte la climatologia local va acabar foradant la teulada i provocant unes aparatoses goteres a l’interior de la sala. I finalment hi ha les humitats de La Peixera, l’espai exterior cedit a la Xarranca i que només ara, després de dos cursos, sembla que s’ha pogut resoldre.

Doncs aquest és l’equipament que Escaldes reclama. Sobre el destí que pretén donar-li, no hi ha res de decidit, però sembla que  una de les que té més opcions és lligar-lo a la veïna vall del Madriu.

Andorra
escaldes
artalroc
Gili
contracte

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Quin greu. Ara que els que ens agrada visitar art ens havíem acostumat a anar aquest espai, torna haver la incertesa de nova ubicació. Per mi el sector CAEE, Thyssen, ArtalRoc configuraven una bona proposta cultural per Andorra que arreglant-la una miqueta podia ser un lloc d’atracció potent tant per la ciutadania com per al turisme.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte