Diari digital d'Andorra Bondia
Avançada l’ordinació sobre l’accés al Madriu, que endurirà les sancions
Avançada l’ordinació sobre l’accés al Madriu, que endurirà les sancions

Avançada l’ordinació sobre l’accés al Madriu, que endurirà les sancions


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

La comissió de gestió de la vall del Madriu ja té “força avançada” l’ordinació que ha de regular l’accés (amb tot tipus de mitjans) i unificar les sancions, que s’augmentaran tenint en compte que es tracta d’un territori protegit. Segons va explicar la directora del pla de gestió, Susanna Simon, en la taula de treball que es va crear amb els consellers de Medi Ambient dels quatre comuns implicats es va arribar a un document unificat que ara s’està treballant amb els cònsols i un despatx d’advocats per assolir un text consensuat i que s’adeqüi a la legalitat. 
De fet, el que queda per tancar és l’última part dels procediments sancionadors, que fa referència a quins agents tenen capacitat controladora i quins tenen capacitat sancionadora. Aquest és un aspecte complicat d’enquadrar jurídicament perquè hi ha diferents administracions que gestionen una mateixa zona. Segons va avançar Simon, la idea és que l’ordinació estableixi que seran uns agents fixos que es trobaran sobre el territori els que faran els atestats de les infraccions. Aquests passarien a cada comú, que a través del servei de Circulació imposaria les sancions. La directora del pla de gestió de la vall va afirmar que l’any passat es va alertar de la presència d’uns motoristes en aquest espai protegit però no es van poder multar. Això va fer que els quatre comuns es posessin “les piles” i comencessin a treballar en aquesta ordinació.
La realitat és que fins ara mai s’ha imposat cap sanció a les motos que hi accedeixen. Això és per diferents motius. En primer lloc, per certes “incongruències” sobre “qui pot fer què, de quina manera...”. Així, d’una banda hi ha els banders, que controlen i poden fer atestats. D’altra banda, hi ha el cos d’ecoguardes a la vall, una de les funcions del qual és notificar qualsevol acte vandàlic (com ara la circulació de vehicles o els elements malmesos). Amb tot, està format tan sols per quatre efectius, un per comú. A l’últim hi ha els agents de circulació, que poden sancionar segons el reglament de cada corporació. La dificultat amb aquest cos, però, és que no es troba a la muntanya i les accions conjuntes que s’han fet, després que els veïns hagin alertat de la presència de motos, no han donat fruits perquè els conductors “s’han escapat, amb males paraules”, i no s’han pogut localitzar perquè no portaven matrícula. A això s’hi afegeix el fet que els comuns no tenen una ordinació unificada i que a la vall hi ha zones d’administració conjunta.
Tot i que cada vegada es detecta menys roderes i menys motos a la vall, la comissió de gestió segueix rebent avisos que alerten de la presència de motos en aquesta zona i fins i tot a dins dels llacs, com ara l’estany de la Nou. La darrera va ser fa dues setmanes, quan uns turistes van trucar informant que havien trobat quatre motos de trial a Fontverd. Simon va recordar que es tracta d’una vall protegida, un espai reconegut pel seu patrimoni natural i cultural, amb més de 1.500 estructures inventariades. Amb el pas de les motos “es pot perdre part del patrimoni natural i cultural” i aquests vehicles poden tenir un impacte en la vegetació i les espècies amenaçades. Així, va recordar que el gall fer pot morir d’un ensurt arran d’un impacte sonor. A tot això cal afegir-hi l’afectació en els visitants, ja que els turistes s’hi desplacen per conèixer la vall i també per gaudir del paisatge i la tranquil·litat. “Si els visitants troben motos a dins dels llacs no estem responent al que busquen”, va dir la directora del pla de gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror.

ordinació
accés
Madriu
sancions
Número de vots: 355
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic