Diari digital d'Andorra Bondia
Masegosa, ahir a la Llacuna, abans de la conferència sobre el teatre entre 1900 i 1970.
Masegosa, ahir a la Llacuna, abans de la conferència sobre el teatre entre 1900 i 1970.

Brevíssima història del teatre nostrat


Escrit per: 
Redacció / Foto: Jonathan Gil

Fabiola Masegosa situa al 1930 la primera funció documentada: ‘Don Gonzalo o l’orgull del llec’.

Sabíem que la primera obra d’autor local que es va representar en aquest racó de món nostre va ser En terres d’Andorra, l’únic text conegut de Jacint Martisella, a l’època president del Casal Andorrà de Barcelona: una comèdia pastoral que es va estrenar els dies 20 i 21 de maig del 1934 al casino d’Escaldes. I l’única, perquè no consta cap altre text amb ADN andosí. I ho sabíem perquè ens ho havia explicat la filòloga Fabiola Sofia Masegosa, que va consagrar la tesi doctoral al teatre nostrat fins al 1970.

Masegosa mateixa va desfilar ahir per la Llacuna per repassar les últimes aportacions en una història fins ara inèdita i que ella ha contribuït decisivament a reconstruir. Amb novetats interessants, com ara que el mèrit del poner, la primeríssima obra que es va representar en un escenari andorrà, va ser Don Gonzalo o l’orgull del llec, d’Albert de Sicília: l’acte fundacional de la nostra història teatral va tenir lloc en algun moment del 1930 –nosabem exactament quan– al Cinema Teatre Andorrà i càrrec del Grup d’Aficionats d’Andorra i Escaldes, que aquell mateix any també va representar el vodevil Mala nit, de Josep Maria Pons.Obreta que, per cert, va merèixer certes crítiques perquè “contenia algunes afirmacions contràries a la bona moral”, segons la ressenya exhumada per Masegosa.

Abans de Don Gonzalo només ha trobat referències de teatre popular que ja es representava ocasionalment al segle XIX: el Ball de l’Ossa i els Contrabandistes d’Encamp, és clar, però també El Tralarí i la Marieta, també per Carnestoltes però a Sant Julià, i En Garibaldi i la Florentina, a Canillo. L’última obra del període que Masegosa ha rastrejat va ser La ferida lluminosa, de Sagarra, el 26 de juny del 1969 a càrrec del Grup escènic del Centre Moral i Recreatiu de la capital. Entre aquesta i En terres d’Andorra n’ha documentat exactament 87, amb rareses com ara L’ermità de Meritxell, escrita a quatre mans per Joan Puig i Salarich i el pare Ambrós Caralt, amb música del mestre Joan Roure i estrenada al 1968 per l’Agrupació Teatral de Casal del Centre –llàstima que se n’hagi perdut el text, diu– i La llegenda de Sant Jordi, de nou a quatre mans, però ara les d’Esteve Albert i Rossend Marsol, Sícoris: va ser el 1959, no sabem on però sí que en coneixem l’elenc –els actors catalans Miquel Viader, Carmen Molina, Enriqueta Font i Paco Tuset– i tampoc no ens n’ha arribat el llibret.

Masegosa té un carinyo especial a la Passió i als Pastorets que consta que es van representar el 1935 a Ordino, en l’únic espai especiament concebut –diu– per acollir-hi representacions teatrals que ha pogut documentar, i que tenia fins i tot fossar per a l’apuntador.

 

 

Andorra
Masegosa
teatre
SAC
En terres d'Andorra
La llegenda de Sant Jordi
Don Gonzalo

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte