Diari digital d'Andorra Bondia
Càmeres a AINA per difondre els seus valors i experiències arreu del món
Càmeres a AINA per difondre els seus valors i experiències arreu del món

Càmeres a AINA per difondre els seus valors i experiències arreu del món


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Entre muntanyes

L’equip que treballa en el documental sobre AINA Entre muntanyes, arrels d’arbre està immers en el rodatge des del 3 de juliol passat després dels treballs de preproducció, que es van realitzar entre Mèxic i el Principat. Francisca d’Acosta, directora i guionista juntament amb David Haro, va indicar que el guió no està basat en mossèn Ramon, artífex d’AINA, sinó en els seus pensaments i idees. Tampoc és un documental històric perquè se centra en les vivències dels que han passat per allà i la repercussió que ha tingut aquesta institució al país. A més, Acosta afirma que aquesta producció audiovisual ha de permetre explicar que AINA “és un exemple que pot ser útil per a qualsevol persona del món”, principalment per als qui estan interessats en l’educació o la natura.

Per aquest motiu s’ha buscat que la narrativa pugui ser entesa arreu. Acosta remarca que ha estat útil a l’hora de realitzar aquesta tasca el fet que l’equip de dotze persones que impulsen el projecte sigui internacional, amb membres d’Itàlia, Alemanya i Portugal, quatre persones d’Andorra i quatre més de Mèxic. En aquest sentit explica que “tornaré al meu país amb referents com són l’educació comunitària o la manera de tractar l’entorn”, una experiència que ha pogut veure a AINA. 
La meitat de l’equip és expert en cinema, mentre que l’altra meitat ho és en muntanya i és coneixedor de la realitat andorrana. D’aquí que hi hagi dos directors (Acosta és mexicana i ha estudiat cinema a Barcelona, mentre que Haro està format en disseny i enginyeria i coneix a fons AINA des de ben petit). Els primers han fet descobrir com es construeix la narrativa o els personatges en cine, mentre que els segons han actuat de guies per veure l’activitat de la casa de colònies amb profunditat; com treballen els monitors, els valors que s’hi transmeten, l’horitzontalitat... En ser un equip nou, la tasca no ha estat fàcil, explica Haro. Sobretot al principi, en què la coordinació entre ells va ser més costosa. Però de mica en mica “ho vam anar traient” i tot plegat, interactuació amb infants i monitors inclosa, “ha estat un repte emocional intens”, indica. Haro destaca que la feina s’ha centrat principalment a connectar tots els membres de l’equip, els monitors i els infants i anticipar-se “per no perdre’s res” i poder explicar a l’espectador com els menuts van “descobrint coses”. “Ha estat una feina d’introspecció però també de comunicació”, va resumir. 
Fins al 23 d’agost estaran treballant sobre el terreny i després encara faltarà tota la feina de visualització del material, edició, la banda sonora... Per tot això encara necessiten aconseguir el finançament, un aspecte que estan treballant amb els comuns, els bancs i el ministeri de Cultura. També fan una crida a empreses o persones individuals que vulguin fer-hi alguna aportació. Haro remarca que el documental vol ser un regal per a AINA i Andorra, però també pot esdevenir “una forma diferent d’ensenyar el país a l’estranger”, ensenyar una altra cara d’Andorra davant les notícies de l’àmbit econòmic que han aparegut els darrers temps.

 

documental
AINA
entre muntanyes
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic