Diari digital d'Andorra Bondia
23 d’abril del 1931: Capdevila firma exemplars de ‘Memòries d’un llit de matrimoni’. Havia estrenat ‘Cançó d’amor...’ el 1926.
23 d’abril del 1931: Capdevila firma exemplars de ‘Memòries d’un llit de matrimoni’. Havia estrenat ‘Cançó d’amor...’ el 1926.

‘Cançó d’amor i de guerra’, per fi


Escrit per: 
A.Luengo / Foto: Gabriel Casas / ANC

El 10 i l’11 d’octubre al Claror lauredià. Ja s’ho poden marcar en vermell perquè som davant d’un acte d’estricta justícia lírica, perquè per primera vegada en més de mig segle pujarà als escenaris andosins Cançó d’amor i de guerra, la sarsuela en català més cèlebre del repertori –se’n van escriure prop de mig miler–, amb partitura del mestre Martínez Valls i llibret, atenció, del nostre Lluís Capdevila. Ja saben, un més d’aquells il·lustres catalans als quals l’exili va acabar fent espetegar entre nosaltres. Que sigui precisament ara, en plena ressaca de la pandèmia  i quan encara no està del tot clar si serà possible, i sobretot viable, reobrir a la tardor els teatres, és una prova més del tarannà irreductible de la directora artística de la temporada, Jonaina Salvador, que no dona mai un projecte per perdut.
De fet, Cançó d’amor i de guerra s’hauria d’haver programat el curs passat. Ho tenia coll avall, però no va passar aleshores el tall de la Fira Mediterrània de Manresa i va decidir esperar. La paciència ha tingut premi i aquest any es podrà presentar per fi a una de les trobades de referència de les arts escèniques d’arrel popular i tradicional. Serà el 18 d’octubre, una setmana després de l’estrena laurediana. Això, és clar, en el millor dels casos, perquè ara mateix no està del tot clar que a l’octubre es donin les condicions sanitàries, i sobretot pressupostàries, perquè els teatres puguin reobrir. Es dona per descomptat que si obren, ho faran amb l’aforament limitat, probablement a un terç de l’habitual, i Salvador confia que les administracions no hi retirin el suport. “Entenc que a l’hora de portar artistes de fora s’ho pensin dues vegades, perquè menys aforament implica apujar les entrades, però no poden donar l’esquena als artistes del país, perquè bé hem de treballar.”
Per si de cas, Andorra Lírica ja treballa amb un pla B: si van mal dades i el patrocini no arriba per a les tres funcions de la temporada, s’eliminarà la de l’octubre i s’arrencarà al febrer, naturalment amb Cançó d’amor i de guerra. Salvador en diu meravelles, perquè es tracta d’una coproducció amb la Cobla dels Sons Essencials, que ha portat la partitura original al seu territori, que són els ritmes rumbers i salsers, i en què la desena de músics de la formació s’integren a la trama i formen part del repartiment de l’obra. Ella mateixa s’ha reservat el paper protagonista, el de Francina, mentre que Beñat Egiarte serà Eloi –i tots dos, la parella d’enamorats d’un racó del Vallespir a qui el batlle Ridau fa la vida impossible: som el 1793, en temps de la Revolució francesa– i el baríton Guillem Forné, l’avi Castellet. També hi participen, com és habitual en els muntatges de la Temporada, el Cor de l’Òpera i l’Esbart Laurèdia, i Salvador, amb funcions també de directora escènica, està especialment satisfeta d’una versió “innovadora”, que els arranjaments de Marcel Casellas catapulten cap a la modernitat –rumba, salsa i unes engrunes de reggae– sense trencar amb l’arrel popular de la sarsuela.
Un producte ambiciós, al qual la coproducció amb la Cobla dels Sons Essencials augura una llarga vida i que s’erigirà de passada en just homenatge a la memòria de Capdevila, que va viure l’edat daurada del Patral·le, va ser director de La Publicita, amic íntim de Companys i comissari polític durant la Guerra Civil espanyola, a més de  lauredià honorífic i autor de l’imprescindible Llibre d’Andorra que en jubilar-se, als primers 70, es va establir a cal Nagol i que va deixar escrites unes memòries oceàniques en dotze volums –Història de la meva vida i dels meus fantasmes– només parcialment publicades.

‘Cançó d’amor i de guerra’
per fi

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte