Diari digital d'Andorra Bondia
El tenor català ha presentat avui el concert de Nadal a la seu central de Crèdit Andorrà.
El tenor català ha presentat avui el concert de Nadal a la seu central de Crèdit Andorrà.

Carreras, feliç de cantar “a casa” després de tres anys de residència


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Facundo Santana

El tenor català augura un gran futur a la soprano Maria Soler, amb qui l’11 de desembre actua a la capital.

“Serà un concert a casa. I ho dic amb èmfasi i felicitat, perquè soc des de fa tres anys resident al Principat, hi viuen els meus fills i els meus nets van a l’escola, i tots ens sentim molt identificats amb aquesta terra”. Amb aquestes paraules ha iniciat Josep Carreras (Barcelona, 1946) la presentanció del concert de Nadal que protagonitzarà l’11 de desembre al Centre de Congressos i en què compartirà escenari amb la soprano Maria Soler, jove talent sorgit del planter dels Petits Cantors a qui el tenor català va regalar una floreta: “L’he sentit cantar en un vídeo, és molt jove i crec sincerament que té un futur feliç al  davant”. Impagable copet a l’espatlla per a la massanenca, que ha compaginat la carrera de Geofísica amb la de cant al conservatori de París i que al novembre del 2020 va debutar entre nosaltres amb un recital al cicle Cambra Romànica.

El repertori del concert serà, en paraules de Carreras, “amable i típicament nadalenc, amb alguna escapada fora del que és habitual però sempre amb un aire sacre”. Per concretar: no hi faltatan ni Santa Nit, ni Adeste Fideles, ni el Romanç de Santa llúcia, ni La virgen de los pañales, amb l’inevitable Cant dels ocells com a colofó. Un programa, diu, “agraït i especialment adequat per al públic menys familiaritzat amb el repertori líric”. 

El tenor català ha tingut també paraules de l’elogi per a la temporada d’òpera: “No he tingut l’oportunitat de parlar amb l’organització però espero assistir en alguna de les funcions que programin i traslladar-los el suport a la feinada que estan fent”. Podria ser, qui sap, el 12 de febrer, amb ocasió de Le Val d’Andorre, estrena absoluta entre nosaltres amb què arrencarà la temporada. I s'ha mostrat convençut que la febrada del MeeToo que ja arribat al món de la lírica –recordin el descens als inferns de Plácido Domingo– no comportarà la cancel·lació de títols avui dubtosos des del punt de vista de la correcció política com Carmen –ho diem perquè el seu de Don José ha passat a la història de la lírica– i un flagrant cas de violència de gènere: “L’òpera de Bizet ha passat a la història com una master piece, igual que  un Renoir o un Velázquez. I no tinc cap dubte que seguirà sent considerada una de les obres indiscutibles del repertori, al costat de Traviata, Tosca, I Puritani i tantes altres”.

Serà la tercera vetllada andorrana de Carreras, que fa dos decennis ja va desfilar per l’Auditori Nacional i que amb la complicitat de Crèdit Andorrà ja va protagonitzar un recital en benefici de la fundació contra la leucèmia que du el seu nom. I contra el que alguns podrien pensar, als 75 anys té l’agenda més carregada dels últims temps: “Pensava que amb la cirsi sanitària hauria de reduir el ritme, però ha resultat el contrari, els amants de l’òpera tenen més ganes que mai de sentir-ne, així tinc l’agenda per als dos pròxims cursos ben carregada”.

La de l’11 de desembre, en fi, serà una oportunitat única de (re)descobrir una de les grans veus de la lírica de l’últim terç del segle XX, que va debutar el 1970 al Liceu –amb Lucrezia Borgia i com a partenaire de Montserrat Caballé, amb qui va compartir esceneri en més de 300 funcions–, que va tenir en Von Karajan el gran mentor artístic –amb una Carmen monumental, precisament, enregistarad el 1982 per a la Deutsche Grammophon– i que als anys 90 va protagonitzar al costat de Plácido Domingo i Luciano Pavarotti el fenomen mundial de ls Tres Tenors. Cal no oblidar la implicació en la lluita contra la leucèmia, en què es va bolcar després que al 1987 li diagnostiquessin la malaltia i li donessin una oportunitat sobre deu de derrotar-la. Han passat 34 anys, i en quinze dies el tindrem al Centre de Congressos. No és sensacional?

Les entrades, dissabte a la venda, entre 30 i 180 euros

Les últimes mesures sanitàries adoptades pel Govern obliguen a reduir en un 30% l’aforament del Centre de Congressos. Per al concert de Nadal, les 914 butaques habituals del recinte quedaran en 640, amb preus que oscil·len entre els 30 i els 180 euros. Les entrades, atenció, es posaran a la venda dissabte al migdia, i per accedir al Centre de Congressos caldrà passaport sanitari, PCR o TMA negativa (72 hores prèvies), test d’antigen (12 hores) o prova de recuperació.

Andorra
Carreras
òpera
lírica
concert de Nadal
Maria Soler

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte