Diari digital d'Andorra Bondia
Casa Ribot: aquest any, tampoc
Casa Ribot: aquest any, tampoc

Casa Ribot: aquest any, tampoc


Escrit per: 
A. Luengo / Cal Ribot d’Engordany, exemplar únic de casa pairal tradicional construïda entre els segles XV i XVIII, ahir (Foto: Jonathan Gil).

La propietat no s’ha presentat a les subvencions de Cultura, que en aquesta convocatòria s’enduen el jaciment de la Margineda i cal Gastó .

Ara farà dos anys que va saltar l’alarma: Casa Ribot d’Engordany, construïda entre el segle XV i el 1724, inclosa des del 2010 a l’inventari general del Patrimoni i, segons el ministeri de Cultura, un exemplar únic de casa pairal tradicional, probablement la més antiga del país, corria segons la propietat un risc cert d’ensorrar-se a causa del precari estat de la teulada, entre d’altres greus patologies estructurals. Al crit d’alerta li van seguir una bateria de reunions amb el Comú i amb el ministeri que van acabar sempre al mateix lloc: l’única opció perquè les administracions s’hi impliquessin era a través de les subvencions a la restauració del Patrimoni que convoca anualment Cultura. Sense alternatives. A la del 2015 Casa Ribot no van passar el tall per defectes de forma del projecte; a la de l’any passat ja no s’hi van presentar. I aquest curs tampoc.

Diu Josep Santuré, representant de la propietat, que no s’ha pogut reunir el finançament necessari per una intervenció que xifra entre el 60.000 i els 70.000 euros de cost, que és el mínim que calcula “per evitar simplement que un dia caigui”. És a dir, restaurar la xemeneia, apuntalada des del 2010, i la teulada de la casa pairal. I sense tocat l’era, que és ara mateix l’estructura més precària. Tenint en compte que la subvenció cobreix la meitat del pressupost, el repte és reunir aquests 30.000 o 35.000 euros. I confia a fer-ho a temps per a la convocatòria del 2018... o a la del 2019. D’aquí un o dos anys.

De moment, diu, no hi ha hagut cap incidència, però “estem jugant amb el temps”, adverteix. I no ven precisament alarmisme perquè la xemeneia –tan singular que va servir de model per a la de la cuina de Casa de la Vall– va caure un hivern de nevades especialment intenses. Però el cert és que quan no és un nap és una col, i de moment Casa Ribot pasarà com a mínim un any més a la intempèrie. O dos. I el temps corre.

L’absència d’aquest històric edifici en la llista de subvencions d’aquets any va ser la mala notícia de la convocatòria. La bona, que la grossa se la va endur el projecte per cobrir el jaciment medieval de la Roureda de la Margineda. Feia temps –com a mínim un any– que la propietat del jaciment, Casa Molines, considerava “urgent i necessari” cobrir-ne els prop de 1.500 metres excavats des del 2007 per protegir-lo dels efectes de la intempèrie. Més urgent fins i tot que el pla director que ha d’establir-ne els criteris de conservació i difusió. Doncs el ministeri hi ha destinat 54.000 euros, el pessic més important de la la convcatòria. El dubte, ara, és saber quin sistema serà finalment l’elegit: inicialment es va parlar d’una vela, que després es va descartar per l’elevat cost, però al juny, quan es va presentar la primera edició d’Andosinoi, estava a l’espera de rebre noves propostes. Ben aviat les sabrem.

La segona partida en importància ha sigut per al projecte de rehabilitació de Casa Gastó de Ransol, que s’ha endut 29.300 euros, i que valors patrimonials de banda té el luctuós honor d’haver sigut l’escenari de l’homicidi d’Anton Areny a mans del seu germà Pere, l’1 d’agost del 1943. El tribunal de Corts el va condemnar a mort i, com segur que recorden, Pere va ser l’últim reu executat al país: Valentí Claverol i Manuel Pomares van deixar testimoni fotogràfic de la cèlebre i tètrica lectura de la sentència, el 18 d’octubre d’aquell any a la plaça Benlloch...

La torna d’aquesta convocatòria ha sigut per a digitalització del fons documental d’Escaldes (1.755 euros), i per a la “reparació” de la porta principal de la Casa Balletbó, a Sant Julià, un exemplar de l’arquitectaura del granit, projectat per l’arquitecte Bonaventura Felipó –el de la casa homònima de la capital– i construït el 1950. El ministeri, en fi, ha desestimat aquest curs sis projectes, entre els quals hi ha l’excavació de l’orri d’Emportona, a Encamp, i la digitalització del fons documental del quart d’Andorra la Vella.

El lectorat de Praga es converteix en Centre Carlemany de Llengua Catalana

Va obrir el 1991 a la Universitat Carolina de Praga amb el nom i la vocació de Lectorat de català, i just ahir es va convertir en el Centre Carlemany de Llengua Catalana. La seu serà la mateixa, en una aula del rectorat, i s’hi continuaran iimpartint gratuïtament cursos de llengua i de cultura catalanes, però el canvi de nom comportarà també que els estudiants que assisteixin a tres de les assignatures que s’hi cursen obtinguin els corresponents crèdits universitaris. A més, els professors d’aquestes tres assignatures seran contracats directament per la universitat, que també cedirà al lectorat una aula per difondre el català i s’adaptaran al nou pla acadèmic txec totes les matèries que s’hi imparteixen, tant les històriques com les de nova creació. I tot plegat, “per garantir la presència andorrana a Praga, dinamitzar la vida acadèmica en català i consolidar la feina d’aquests trenta anys”.

Andorra
escaldes
Engordany
subvencions
Patrimoni
margineda
Casa Ribot
cal Gastó
Roureda
jaciment
Santuré

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte