Diari digital d'Andorra Bondia
Roger Casamajor és l’oficial mèdic Savigny a ‘El ventre del mar’’.
Roger Casamajor és l’oficial mèdic Savigny a ‘El ventre del mar’’.

Casamajor es queda sense Gaudí, i 'El ventre del mar' se'n va amb el sarró buit


Escrit per: 
Redacció

El premi a millor actor principal recau en Mohamed Mellali, el protagonista de 'Sis dies corrents', que s'erigeix contra pronòstic en la gran triomfadora de la nit, amb cinc estatuetes.

Fa deu anys llargs va experimentar per primera vegada el que era endur-se un Gaudí a casa. Va ser el 2010, per Pa Negre i en la 3a edició dels premis que convoca l’acadèmia del cine català. Ahir hi tornava, però en la categoria grossa: com a candidat a millor actor protagonista pel paper de Savigny, l’oficial de la marina francesa que sobreviu al  naufragi de la fragata Alliance davant de les costes del Senegal (som al 1816) i que ha de compartir balsa amb un centenar i mig de supervivents. Entre ells, el mariner Thomas, interpretat per Òscar Kapoya. Aquest és grosso modo l’argument de El ventre del mar, l’última pel·lícula del director mallorquí Agustí Villaronga. El ventre del mar era una de les grans favorites de la gala d’ahir, amb dotze candidatures, una menys que Las leyes de la frontera.

Doncs no va poder ser. Casamajor es va quedar sense Gaudí, i El ventre del mar no es va embutxacar cap dels dotze premis a què optava. El premi a millor actor principal va ser per al debutant Mohamed Mellali, el protagonista de Sis dies corrents. Val a dir que la pel·lícula de Neus Ballús es va erigir com la gran triomfadora de la nit i es va embutxacar cinc dels nou guardons en què concorria: millor pel·lícula, millor direcció, millor secundari i millor muntatge (Valero Escolar), a banda de millor protagonista. Mellali, en fi, es va imposar no només a Casamajor sinó també a Eduard Fernández (Mediterráneo) i Chechu Salgado (Las leyes de la frontera). Aquesta última pel·lícula, que amb tretze candidatures partia com a gran favorita de la nit, va punxar i es va haver de confirmar amb tres estautetes considerades tècniques: direcció artística, vestuari i maquillatge. L'altra sorpresa la va donar Libertad, dirigida per Clara Roquet, amb quatre premis: millor pel·lícula en llengua no catalana, millor guió (Roquet), millor actriu protagonista (Maria Morera) i millor fotografia. La resta de guardons se'ls van repartir Mediterráneo, de Marcel Barrena (millor direcció de producció i Premi especial del públic); El retorn: la vida després de l'ISIS, dirigida per Alba Sotorra (millor documental); Mironins, de Mikel Mas i Txesko Montalt (millor animació), Frederica Montseny, la dona que parla, de Laura Mañà (millor pel·lícula per a televisió); Chavalas, de Carol Rodríguez (millor secundària per a Ángela Cervantes); Libertad (millor fotografia), i Otra ronda, de Thomas Vinterberg (millor pel·lícula europea). 

El ventre del mar concorria amb el hàndicap que es va rodar l’estiu del 2020. De fet, va ser una de les primeres pel·lícules que es posava en marxa després de declarar-se la pandèmia, però precisament per això ja ha fet bona part de la seva carrera: va ser la gran guanyadora de l’edició del festival de cine espanyol de Màlaga de l’any passat, amb sis Biznagas, inclòs el de millor protagonista. El ventre del mar, en fi, competia ahir amb Sis dies corrents, Tros i Visitants, en la categoria de millor pel·lícula, i Casamajor ho feia amb Chechu Salgado (Las leyes de la frontera), Eduard Fernández (Mediterráneo) i Mohamed Mellali (Sis dies corrents). Una altra pel·lícula protagonitzada per Casamajor, Tros, dirigida pel debutant Pau Calpe i estrenada en sales el 25 de febrer, concorria als Gaudí en la categoria de millor pel·lícula.

Casamajor torna al maquis antifranquista

Fa dotze anys va encarnar Josep Lluís Facerías, el maquis que va guanyar celebritat atracant prostíbuls freqüentats per empresaris més o menys afins al franquisme. Va ser a La casita blanca. Sembla que li ha agafat gustet en aquest tipus de personatge perquè Casamajor hi torna però en la pell de Quico Sabaté, que integra junt amb el mateix Facerias, Marcel·lí Massana i Ramon Vila, Caracremada, el pòquer de maquis de l’antifranquisme català. Ho fa a Sense destí, dirigida per Sílvia Quer i que s’estrena a la secció Zona Oberta de la pròxima edició del Barcelona Film Fest, del 21 al 29 d’abril. El fred que crema, que ell mateix protagonitza, competirà a la secció oficial.

Andorra
cine
Gaudí
Casamajor
Villaronga
El ventre del mar

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Anims muxaxo! Ara toca donar premis per la integració cultural etnica i religiosa i això et deixa fora…. Es el que passa quan governen partits com aquests. Te’l mereixes ets un gran actor

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte