Diari digital d'Andorra Bondia
Seguí i altres militants de Podem reparteixen el pamflet ‘Vampirs a l’escola’, ahir a primera hora a l’edifici administratiu.
Seguí i altres militants de Podem reparteixen el pamflet ‘Vampirs a l’escola’, ahir a primera hora a l’edifici administratiu.

Cinca insisteix que la taxa de l'Sdadv a les escoles "en cap cas no repercutirà en els alumnes”


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Jonathan Gil

Podem rumia repetir la mobilització contra la tarifa la setmana que ve i a les escoles, coincidint amb l’inici del curs.

“L’únic que puc dir amb certesa és que aquesta taxa, si finalment s’implanta, no repercutirà ni en els alumnes ni en les famílies, i que mai no s’ha valorat la possibilitat que sigui així”. Amb aquesta contundència es va pronunciar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, davant de la relliscada de la Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d’Autor (Sdadv), que a finals de juliol va filtrar la voluntat de gravar amb 1,03 euros per alumne i curs en concepte de drets d’autor. De res va servir que el ministre d’Educació, Èric Jover, desmentís immediatament la filtració i assegurés que la taxa no estava ni confirmada ni validada, i que en qualsevol cas mai no s’aplicaria el curs que comença la setmana que ve. Podem ho va interpretar com un fet consumat i ahir va plantar la paradeta en quatre concorreguts punts de la via pública –l’edifici administratiu, la CASS, el passatge de l’Escale i Illa Carlemany– per repartir un miler de pamflets sota el lema Vampirs a l’escola: per l’Sdadv, que pretén “xuclar els diners dels nens”. I Podem rumia ara repetir la mobilització a partir del 10 de setembre, però a les escoles.

La marxa enrere de Jover ja li sembla absolutament insuficient a Joan Seguí, el portaveu de Podem: “El cert és que la junta de l’Sdadv va aprovar aquesta taxa, i que el ministre s’ha manifestat a través dels mitjans de comunicació només quan nosaltres vam dir que ens hi mobilitzaríem en contra. No ens serveix. El que ha de fer és comparèixer i aclarir aquesta situació”. Podem no en té prou, evidentment, amb la frenada decretada per Jover: “Volem que el Govern prengui consciència de la barbaritat que suposa gravar els nens amb una taxa pel material audiovisual que s’utilitza a l’aula com a eina pedagògica. No volem que la repensi, sinó que la cancel·li: que no ens toquin els nens!”

Aquest és el missatge que intentaven fer arribar a uns vianants que agafaven el pamflet entre la indiferència d’alguns –els menys–, la perplexitat dels que no en sabien res –la majoria–, i la santa indignació dels que n’estaven al cas. El que va ser missió francament impossible va ser topar amb un, tan sols un ciutadà partidari de la taxa que pretén implantar l’Sdadv. Podem va aprofitar la mobilització per denunciar el que Seguí interpreta com un sorprenent “favoritisme”: l’exempció de què es beneficia RTVA. Seria una feridora paradoxa, diu, que la ràdio i la televisió pública, “que emeten tot el sant dia vídeos d’artistes estrangers, no hagin de pagar cap taxa, i en canvi els nostres nens, sí: on és el dret a una educació pública i gratuïta?” I va il·lustrar la “perversitat” de la taxa amb els efectes que pot tenir en d’altres col·lectius: “Es vol fer pagar els nens, però és que també els veïns que organitzin una festa de barri i tinguin l’ocurrència d’amenitzar-la amb música, i els avis del casal, i els malalts ingressats a l’hospital que vulguin veure una estoneta la tele. És absolutament il·lògic”.

Esmena total a l’Sdadv

Es tracta, insisteix, de garantir el dret a una educació gratuïta, “perquè estem parlant d’això, no de la venda ambulant de còpies piratejades. Pretenen sagnar el ciutadà, i això no pot ser. No estem en contra dels drets d’autor, sinó que es vulguin recaptar a les escoles i per compte d’un material estrictament educatiu, no comercial”. I si per aconseguir-ho cal recórrer a un llenguatge hiperbòlic –el pamflet no es limita a despatxar l’Sdadv com a “vampirs”, sinó que ventila la hipotètica taxa d’1,03 euros amb el molt sonor nom d’“impost revolucionari” i parla obertament de “rapinya”– ho considera perfectament legítim perquè l’objectiu és que el missatge arribi al ciutadà.

De fet, el que planteja Podem no és tan sols un retoc de la polèmica taxa de manera que les escoles en quedin exemptes, sinó una esmena a la totalitat de l’Sdav: “No estaria malament revisar-ne la concepció i el funcionament de dalt a baix, tota sencera, perquè el model actual, que han copiat de l’espanyol i del francès, és molt discutible. Els diners que recapta, on van a parar? Perquè a nosaltres molts artistes se’ns han queixat que no els arriba ni un cèntim”.

Davant d’aquest desplegament artiller, Jover ha optat aquesta setmana pel silenci i Cinca es va limitar a repetir el mantra que “mai” no s’ha plantejat repercutir la possible taxa en els alumnes ni en les famílies. Tampoc queda clar, va dir, “si l’ha d’assumir un servei públic com és l’educació obligatòria”, i en qualsevol cas va advertir que el ministeri de Cultura encara no ha elevat cap proposta al Consell de ministres perquè probablement “no la tinguin suficientment madura”. Amb aquests antecedents, el ministre portaveu va concloure que es tracta d’una polèmica “artificial”, i va assegurar que només ha tingut coneixement de les “queixes” que ha generat la possible taxa pel que ha transcendit als mitjans de comunicació.

Andorra
escaldes
podem
SDADV
drets d'autor
escoles
Cinca
alumnes
jover
Seguí

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte