Diari digital d'Andorra Bondia
Una singular posada en escena de ‘La fille du régiment’ va clausurar al juny la 4a temporada d’òpera.
Una singular posada en escena de ‘La fille du régiment’ va clausurar al juny la 4a temporada d’òpera.

Per començar, sarsuela


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Andorra Lírica

La 5a temporada arrenca el 19 d’octubre amb ‘Bohemios’ i posposa ‘Cançó d’amor i de guerra’ fins al curs que ve.

Bones i regulars notícies per als amants de la lírica. La regular, ja ho han vist, és que ha caigut del cartell Cançó d’amor i de guerra, la gran sarsuela del repertori català, que a finals del curs passat, i enduta potser per l’entusiasme del moment, Jonaina Salvador va augurar que obriria la 5a temporada. Al final no ha pogut ser pels clàssics problemes de calendari –la Cobla Catalana dels Sons Essencials, que hi ha de posar la música en directe en règim de coproducció, no estava disponible en aquestes dates– però Salvador assegurava ahir que la voluntat d’Andorra Lírica és programar-la la temporada que ve.

Ja en parlarem llavors, doncs. Ara el que toca és parlar d’aquesta, que arrencarà els dies 19 i 20 d’octubre i també amb sarsuela, potser per compensar la mica de disgust que el canvi de programa hagi pogut causar en els aficionats. I arrencarà amb Bohemios, que no té la càrrega històrica i sentimental de Cançó d’amor i de guerra –el llibret de la qual és obra del nostre Lluís Capdevila, i que no es representa per aquí dalt des del 1968– però que és, al costat de Doña Francisquita, la gran obra del mestre Amadeu Vives i una de les fites indiscutibles de la sarsuela.

Salvador, per cert, s’hi ha reservat el paper principal, el de Cosette, en el que en suposarà el retorn als escenaris després de la lesió muscular que l’ha tingut de baixa des de la tardor passada. De fet, l’última òpera que va cantar va ser Il barbiere di Siviglia amb què va obrir la 4a temporada. I d’això ja fa onze mesos. Però tot això ja és història i ara només pensa en Bohemios, una sarsuela amb tots els ets i uts, amb números antològics com el duet de Cosette i Roberto així com el Canto a la libertad, el celebèrrim cor de Bohemios. “La gent ens demana sarsuela”, diu Salvador, “i és veritat que fa dues temporades ja vam muntar La Corte de Faraón, que és més aviat una revista. Bohemios és una sarsuela canònica”. I amb una llarga i llustrosa trajectòria, a més, perquè es va estrenar el 1904 al Teatro real de Madrid i des d’aleshores i fins al 1930 se’n van fer 18.000 funcions, a una mitjana de dues per dia! L’argument, en fi, els recordarà vagament, ja veuran, a Ballerina en versió lírica: Víctor és un aspirant a compositor de qui Cosette, una ambiciosa però desconeguda cantant, n’acaba estrenant una ària que contra pronòstic triomfa a l’Òpera de París. I d’aquí al cel, és clar.

El cartell, pendent

I tornem a les notícies regulars: Bohemios és ara mateix l’únic títol confirmat de la temporada. la resta del cartell es tancarà les pròximes setmanes i segons les subvencions i patrocinis que Andorra Lírica acabi de lligar. En aquest sentit, Salvador té fundades esperances que arribin a bon port les converses iniciades amb la nova ministra de Cultura, Sílvia Riva, després de la retallada de la subvenció institucional, que l’última edició ha passat de 9.500 a 6.500 curs: “Crec que s’ha entès que la temporada no consisteix només a programar tres òperes l’any, que déu-n’hi-do. Al darrere hi ha un projecte pedagògic i també social, amb els assajos oberts als estudiants i la col·laboració amb l’escola Meritxell”. I per posar-ho en context: el pressupost de la temporada passada es va enfilar fins als 150.000 euros.

Pel que fa estrictament al cartell, la voluntat d’Andorra Lírica és aixecar els tres muntatges anuals, i estrenar la diguem-ne franquícia de les Fontetes, amb el concert de Nadal, que tindrà el mateix format que el de l’any passat, però que encara cal definir. A més, és repetirà la col·laboració amb l’associació Villa Incanto de Verona, que l’any passat va permetre exportar Il barbiere en aquesta il·lustre plaça operística. Aquest és el model que Andorra Lírica ha anat aixecant des que el gener del 2015 va arrencar aquesta aventura al Claror lauredià: amb Carmen, recordin. Des d’aleshores s’han programat quinze espectacles pels quals han desfilat quasi 7.000 espectadors, fita que es conquerirà amb tota seguretat amb Bohemios.

Tot això, en fi, en un país on fins a l’arribada de Salvador no hi havia hagut mai res que s’assemblés remotament a una programació estable d’òpera. Si això no és fer planter, què ho és?

I després dels cors, l’escola d’òpera

Com Salvador no es cansa de repetir, la temporada no consisteix només a pujar òpera a l’escenari. La pota pedagògica ha sigut des dels inicis una de les saludables obsessions de la directora artística, convençuda com està que la clau de la supervivència del gènere rau en el planter, tant d’artistes com d’aficionats. Per això va crear fa dos cursos el cor adult i, el passat, el juvenil, per on han desfilat fins a la data una seixantena de cantants. Doncs aquesta temporada fa un pas més en aquesta línia i avui mateix comença a les instal·lacions de La Trapa a Sant Julià el curs de l’escola d’òpera. En paraules de Salvador, que en serà la directora i de moment l’única professora, amb aquesta iniciativa es pretén oferir una formació integral i que toqui totes les matèries necessàries perquè un aficionat es converteixi en cantant d’òpera. Quasi res. S’hi impartiran naturalment classes individuals de cant líric, però també música de cambra, interpretació escènica i treball de grup, així com formació corporal. També s’incorporaran a l’escola els dos cors –l’adult i el juvenil– que ja funcionaven.

Es tracta òbviament de cultivar l’afició pel gènere i també de crear el planter del qual es nodreix la temporada: en aquest sentit, convé recordar que precisament a La Corte de Faraón, nou dels secundaris procedien del cor adult. I a Bohemios, sense anar més lluny, hi tornarà a cantar el cor adult, així com els elements més grans del juvenil. Amb la formació vocal i corporal que s’impartiran a partir d’ara, diu Salvador, els cantants podran optar a papers solistes. De moment, ja s’hi han inscrit una desena d’alumnes, que poden matricular-se en una, dues, tres o les quatre matèries.

Andorra
Sant Julià
òpera
temporada
Andorra Lírica
escola d'òpera
Jonaina Salvador
Carmen
Cançó d'amor i de guerra
Bohemios
Amadeu Vives

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte