Diari digital d'Andorra Bondia
El curs va arrencar el 14 de setembre i ha tingut com a formadors Roger Solé, Carles Ordóñez, Ramon Copons, David Mas i Lídia Torres
El curs va arrencar el 14 de setembre i ha tingut com a formadors Roger Solé, Carles Ordóñez, Ramon Copons, David Mas i Lídia Torres

Conclou la segona edició del curs de pedra seca, amb mig centenars d'alumnes


Escrit per: 
Agències

L'edició d'enguany, tot i tenir una capacitat limitada per tal de respectar les mesures sanitàries causades per la COVID-19, ha superat les expectatives de l'organització quant a les demandes d'inscripció. D'aquesta manera, hi ha hagut una cinquantena de participants, la majoria del país tot i que hi ha hagut una petita participació de gent de fora que ha fet que el curs comenci a tenir caràcter internacional, tal com apunta el Govern a través d'un comunicat.

La formació s'ha desenvolupat al llarg de quatre setmanes. Es va iniciar el 14 de setembre i conclou aquest divendres 9 d'octubre. El curs ha constat de dos nivells, iniciació i  avançat. Els formadors en la part pràctica han estat Roger Solé (mestre marger) i Carles Ordóñez (tècnic del Comú d'Escaldes-Engordany), i en la part teòrica hi han participat Ramon Copons (director tècnic del Cenma), David Mas i Lídia Torres (cap i tècnica, respectivament, de l'Àrea de Béns Immobles del Departament de Patrimoni Cultural). La formació ha seguit l'estructura de l'edició anterior, amb una part de formació inicial dedicada als murs de contenció i murs de doble cara i una altra de més avançada que incideix en la intervenció en camins, especialment la restitució de terraplens i empedrats i la construcció de barraques.

En aquesta edició ha destacat la gran participació de tècnics dels comuns que es dediquen a la gestió de boscos, camins i urbanisme. També s'hi han apuntat empreses dedicades al món de la construcció i la gestió de la natura, membres del col·lectiu de guies de muntanya i altres professionals, com enginyers, arquitectes i restauradors. A més, fins i tot hi han participat professors de cinema, i, finalment, particulars interessats en la tècnica de la construcció de la pedra seca.

En aquesta edició, a més, s'ha ofert un curs específic dedicat als joves que formen part del programa Focus 16-20 i del Cos de Voluntaris per la Natura, joves que s'inicien en el món dels oficis. Aquesta aproximació ha servit perquè coneguin el món dels margers, i ha estat la primera pedra per poder consolidar aquesta formació dins del projecte Focus 16-20 i del Cos de Voluntaris per la Natura, perquè els joves tinguin, així, un ofici més per assajar. Aquest curs és de gran interès perquè pot motivar un relleu generacional d'aquest ofici. La col·laboració entre el Govern, els comuns implicats i els privats ha estat bàsica i exemplar per poder organitzar i portar a bon terme aquesta formació. L'interès ha estat generalitzat, i això ha permès que esdevingui un reclam pel que fa a la protecció del patrimoni construït en pedra seca i, a la vegada, ha confirmat la consolidació del Curs d'artesans de pedra seca.

 

Andorra
curs
pedra seca
Cenma
Patrimoni

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte