Diari digital d'Andorra Bondia
Iñaki Rubio s’ha enfilat en deu dies a la llista dels més venuts a Catalunya amb ‘Morts, qui us ha mort?’, publicat per Comanegra.
Iñaki Rubio s’ha enfilat en deu dies a la llista dels més venuts a Catalunya amb ‘Morts, qui us ha mort?’, publicat per Comanegra.

Condemnats a ser estrangers


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Facundo Santana

Com tantes altres empreses, les editorials del país han d’obrir una seu física a Espanya perquè distribuir-hi llibres no sigui prohibitiu.

Ho diu sense embuts: l’única forma perquè els seus llibres es distribueixin a les llibreries catalanes sense traves burocràtiques que fan la transacció inviable és a través d’una empresa clònica de l’editorial andorrana, però amb seu a Espanya. I la Seu, adverteix, està plena d’empreses d’aquest estil de tots els sectors econòmics. Només amb aquesta argúcia legal una petita empresa andorrana pot competir amb alguna opció en el mercat català.

El problema, sosté, “sorgeix quan pretenem operar al mercat espanyol, o de qualsevol país de la UE, com a empresa andorrana. A una llibreria catalana, fer tractes amb nosaltres, que venim d’un país tercer, l’obligaria a obrir una comptabilitat paral·lela per a operacions en realitat minúscules. La Documenta ens compra de tant en tant un parell d’exemplars del Borís I. Tenint en compte que per cada exemplar hi guanyen un 30%, i que un Borís costa 9 euros, és evident que no els surt a compte”. Conclusió: per a una editorial andorrana, vendre a la UE té ara mateix uns costos “inassumibles”. Així que si cal obrir una empresa clònica a Espanya, “l’obrim i ja està, com fa tothom”. 

La solució en aquest enverinat dilema, que obliga els emprenedors nacionals a camuflar el seu origen i a disfressar-se, a ocultar-se sota la bandera d’un país de la UE, hauria de venir del futur acord d’associació: que contemplés, somia Oliver Vergés, editor d’Anem, “els problemes amb què ens topem les empreses amb vocació exportadora”. I això no és evident, adverteix, “perquè no som un país exportador i tenim tendència a pensar des de la perspectiva de sectors en retrocés com és el del tabac. Però si en veritat pretenem canviar el model econòmic, caldrà posar-se en la pell de les empreses que lluitem per fer-nos un forat més enllà de les nostres fronteres. I si això no és possible en el marc de la UE, “potser que repensem quin tipus de relació volem amb els països veïns i si ens convé aquest acord d’associació”.

El de la distribució és només un dels problemes amb què s’han d’enfrontar els editors nacionals per jugar en una divisió que no sigui estrictament local. L’altre són les traduccions, l’autèntic sostre de vidre dels nostres autors. És cert que s’han potenciat des que fa dos anys el ministeri va instaurar una línia d’ajudes específica, però haurien de ser –opina Vergés– “una mica més ambicioses” i sobretot, sobretot, formar part d’un pla d’internacionalització de la literatura andorrana: “Si només serveix perquè un editor augmenti el seu catàleg, malaguanyat. Es tracta de tenir visió estratègica, i si sabem que toca organitzar la Cimera Iberoamericana, traduir al portuguès i al castellà una sèrie d’autors del país amb l’objectiu d’obrir-los portes, de posar-los les coses fàcils. S’ha començat a treballar en aquesta línia, fins fa poc inèdita, però queda molt camí per fer”.

Però de la debilitat –per no dir precarietat– del sector editorial andorrà en dona fe un detall: Morts, qui us ha mort?, la novel·la d’Iñaki Rubio que ja s’ha enfilat a la llista dels més venuts en el mercat català, “ha venut en un parell de setmanes amb Comanegra més del que vendria en cinc anys amb Anem. Haurien de canviar moltes coses, entre d’altres que les editorials andorranes poguéssim competir de tu a tu amb les catalanes, per revertir aquesta situació i que per a Rubio, Gálvez o Villaró, publicar amb nosaltres no equivalgués a hipotecar el possible èxit de la seva obra per una distribució plena d’entrebancs”.

Andorra
Vergés
setmana
Rubio
Editorial

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte