Diari digital d'Andorra Bondia
Els geòlegs d’Igeotest van practicar dimecres una prospecció al subsol de Sant Vicenç.
Els geòlegs d’Igeotest van practicar dimecres una prospecció al subsol de Sant Vicenç.

Cultura accelera per començar la reconstrucció de Sant Vicenç aquest estiu


Escrit per: 
A. L. / Foto: Igeotest

El projecte estarà llest a mitjan juliol i el concurs es convocarà immeditament.

A poc a poc comencem a veure-li el final al túnel de Sant Vicenç d’Enclar. Després que la primera quinzena de maig els tècnics de Patrimoni acabessin de desenrunar la base del campanar i comprovessin el mal estat del parament de les dues filades inferiors, dimecres s’hi va desplaçar un equip d’Igeotest per practicar-hi una prospecció geofísica. Es tracta, diu Valentí Turu, d’inspeccionar la fonamentació del que queda del campanar per determinar la qualitat del terreny sobre el qual es reconstruirà el nou. Un tràmit que cal fer en qualsevol obra nova i que ha de servir, insisteix, per comprovar si el subsol és apte en les condicions actuals o bé cal fer-hi alguna intervenció prèvia a la fonamentació per assegurar que no torni a caure.

Fins aquí, les feines prèvies a la fase definitiva, que serà la reconstrucció del campanar. Precisament demà s’ha de reunir al Rosaleda el comitè d’experts que assessora el ministeri amb l’equip d’arquitectes encapçalat per Axel Letellier, que presentarà l’última versió del projecte. L’objectiu de Cultura és que pugui passar pel Consell de ministres a mitjans juliol i convocar immediatament el concurs per a l’execució de les obres, que haurien de començar com a molt tard al setembre. La primera campanya s’allargarà segons fonts de Patrimoni un mes i mig, i la segona a la primavera que ve, ja amb la idea de concloure’n la reconstrucció l’estiu del 2022.

Com probablement recordarà el lector, el campanar de Sant Vicenç es va ensorrar la matinada del 20 de desembre oficialment a causa d’un cúmul de circumstàncies entre les quals destaca l’episodi de vent i de pluges que va tenir lloc aquella nit. Altres experts apuntaven llavors l’inquietant bombament de la base, que es va detectar el 2012 i que va obligar Patrimoni a programar-hi el 2017 una intervenció que, òbviament, va resultar insuficient per salvar el vestigi preromànic més antic que es conservava al nostre país. Sant Vicenç data del segle VIII, és per tant cinc segles anterior a Santa Coloma, i el campanar era l’única estructura del temps original que quedava dreta.

Andorra
campanar
Letellier
Turu
Igeotest
Cultura
reconstrucció
Sant Vicenç
estiu
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic