Diari digital d'Andorra Bondia
Les sitges es troben a la base del campanar i daten de finals del segle VIII.
Les sitges es troben a la base del campanar i daten de finals del segle VIII.

Cultura manté el calendari: Sant Vicenç estarà acabat a la tardor


Escrit per: 
Redacció / Foto: SFGA

Les sitges excavades no condicionen els fonaments del campanar, sosté De la Parte.

La reconstrucció del campanar de Sant Vicenç d’Enclar conclourà a la tardor, probablement a l’octubre: “En tot cas treballem amb la premissa que no entrarem a l’hivern sense poder visualitzar la torre”. Ho ha assegurat avui la directora de Patrimoni, Isabel de la Parte davant del descobriment durant el desenrunament de la base de l’estructura de dues sitges per emmagatzemar-hi gra. Tècnics que han participat en l’estudi geofísic del subsòl apuntaven que aquesta troballa inesperada, així com la inclinació detectada en la penya de granit sobre la qual s’aixecarà el nou campanar, podrien complicar-ne la fonamentació.

Segons De la Parte, l’única afectació ha sigut el temps que s’ha hagut de dedicar a excavar i documentar les sitges, datades a finals del segle IX i principis del X, que d’altra banda van aparèixer plenes de pedres i sense material arqueològic d’especial interès. De fet, la sitja més petita, que fa 73 centímetres de diàmetre, ja s’havia localitzat durant la campanya del 1979, en la primera campanya de reconstrucció de l’església. L’altra, en canvi, ha sigut una autèntica sorpresa: és lleugerament més ample (86 centímetres de diàmetre) però és també menys fonda, amb prou feines arriba al mig metre.

De la Parte assegura, en fi, que l’estudi geotècnic del terreny no ha reportat cap element insalvable, que una vegada desmuntat es començarà a fonamentar, i que a finals de mes està previst posar la primera pedra simbòlica. El nou campanar serà estructuralment una rèplica fidedigna de la que es va ensorrar la matinada del 20 de desembre del 2020, i s’erigirà com és sabut amb els mateixos carreus, que s’han classificat i numerat, i que es recol·locaran en la posició original. Com a mínim, el mig miler que s’ha pogut identificar. Una altra cosa és l’aspecte final del campanar. La reconstrucció seguirà fidelment el model 3D elaborat per l’equip d’arquitectes que dirigeix Axel Letellier a partir de la documentació gràfica disponible, perquè no n’existia cap aixecament. El que no queda clar és com seran els acabats. Per concretar, les restes d’arrebossat que encara conservava la torre el 2019, i que no se sap si eren de l’edifici original (estem parlant d’un temple preromànic, datat a finals del VIII) o corresponen a una intervenció posterior. Diu De la Parte que la comissió d’experts que supervisa la reconstrucció no ha acabat de decidir aquest extrem.

També queda per dilucidar la causa última del desastre: De la Parte descartava ahir la sospita de l’arquitecte Enric Dilmé que la intervenció del 2017, quan es van recol·locar “per percussió” les pedres que havien sortit de mare a la base de campanar, podria haver debilitat l’estructura. Oficialment, l’episodi de vent i tempesta de la nit fatídica del 19 de desembre del 2019, unit al mal estat del morter que rejuntava les pedres i al bombament de la base de la torre són les causes que conjuntament van precipitar-ne el col·lapse. Però a finals de mes hi ha visita d’obres a Sant Vicenç. No descartin alguna sorpresa.

Andorra
Sant Vicenç d'Enclar
campanar
De la Parte

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte