Diari digital d'Andorra Bondia
Díaz-Torent i Peruga, coautors de ‘Shanghai Andorra’, en la presentació de la novel·la, ahir.
Díaz-Torent i Peruga, coautors de ‘Shanghai Andorra’, en la presentació de la novel·la, ahir.

De Jingwei a Ursula


Escrit per: 
A. L. / Foto: Màximus

No eren quatre, sinó nou, les vides d’Ursula Simpson que Joan Peruga i Díaz-Torrent reconstrueixen de forma novel·lada a ‘Shanghai Andorra’.

L’Institut d’Estudis Catalans va publicar al desembre el Nomenclàtor Mundial, amb 8.500 noms de lloc –les celebrities de la toponímia universal– normalitzats al català estàndard. Interessantíssim, oi? És clar que podria semblar que no té res a veure amb Ursula Simpson. Doncs hi té a veure, sí, perquè com recorda Joan Peruga, coautor amb Txema Díaz-Torrent de la criatura literària de què parlem avui, segons el Nomenclàtor per fi podem dir Shanghai al que fins ara només podíem dir-ne en català recte Xangai.

Just a temps per poder titular Shanghai Andorra, que queda més fi i més literari, al costat de El embrujo de Shanghai i de La dama de Shanghai, la biografia d’aquesta dona proteica, nascuda el 1930 en aquesta ciutat xinesa (avui, la més populosa del país: frega els 25 milions d’habitants) que als 22 anys va debutar com a novel·lista amb The Sun Behind Me, a l’any següent va donar la campanada amb The Vintage, immediatament adaptada al cine, que el 1957 s’instal·la amb el seu pare al xalet d’Engordany –encara existeix entaforat entre blocs de dubtosíssim gust– i fa un mutis gloriós, sensacional, molt anglosaxó i molt literari. L’editorial de tota la vida, Collins, li va rebutjar el manuscrit de la tercera novel·la, The Hills of Cordova, es veu que ella es va negar a retocar-la i en lloc de buscar un altre segell va abandonar la carrera literària. Mai més va publicar. Va morir el 2007 a Engordany.

Aquesta primera Ursula, la de la filla de l’alta burgesia imperial que neix a la Shanghai a punt de caure en mans japoneses, al Caire de la II Guerra Mundial i a l’Argentina del coronel Perón, i que el 1957 diu adeu a tot això, és l’altra Ursula, la que desconeixien –o que coneixien només molt per sobre– els veïns que la van conèixer al xalet Simpson, per a qui aquella dona riallera, divertida i acollidora que vivia en una mena de casa encantada era la senyora que els ensenyava anglès, o la veïna que els convidava a berenar. Poc a veure amb el seu passat com a dama de les lletres angleses amb un passat cosmopolita, aventurer i tan novel·lesc que de vegades sembla pura ficció.

Però no ho és, i pel llibre desfilen secundaris que deixen el lector de pedra, des de J. G. Ballard, l’autor de El imperio del sol, amic i veí seu al Shanghai dels anys 30, fins a l’escriptor John le Carré, col·lega seu a Collins, Wallis Simpson abans de convertir-se en la duquessa de Windsor, la novel·lista Daphne du Marier, el general Montgomery, el nazi Eichmann, Audrey Hepburn, el poeta Siegfried Sasoon i fins i tot el nostre Sergi Mas, que aquesta temporada es prodiga com a personatge literari (el trobaran també sota el nom de Sidov a La Torre dels Russos). Diu Díaz-Torrent, que no la va arribar a conèixer personalment, que al marge de l’exotisme d’una vida farcida d’aventures –la mare, Betty, mor en un naufragi a bord del iot amb què havien de donar la volta al món: ella va sobreviure de miracle– “el que més em va interessar és el caràcter enèrgic, volcànic i lliure, com es va fer un lloc en un món que als anys 50 encara era essencialment masculí i que en lloc de fer com feien les dones de la seva classe, anar a Oxford i buscar un bon marit, va fer el que va voler. Això ho fa qualsevol dona, avui, però estem parlant de fa 70 anys, i té molt de mèrit”.

Per a Peruga, que sí que la va tractar, Shanghai Andorra és sobretot una novel·la (un 20% de fets fefaents, un 80% de ficció) “però he de dir amb tota la humilitat que li hem trobat, crec, l’ànima al personatge, i quan això passa és la millor manera per reflectir la realitat”.

Ho comprovaran a Shanghai Andorra, on assistim a les successives reencarnacions de la protagonista, des de la Jingwei inicial fins a l’Ursula final, passant per Osseta, Mazmezelle, Connie, Miss Simpson, Ursula Keir, Chinita i Alioth. Nou vides en una. I no quatre com dèiem la setmana passada. Tot això, en un volum estupendament editat per Editorial Andorra –cartoné i guardes, poca broma– que suposa el retorn de Peruga (Alcanadre, 2016) i la reincidència de Díaz-Torrent, de qui fa quatre dies ressenyàvem Perdoneu les disculpes. La presentació oficial, aquest vespre a la biblioteca d’Escaldes.

Jingwei
ursula

Compartir via

Comentaris: 0

Notícies relacionades

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte