Diari digital d'Andorra Bondia
El periodista Albert Roig, que s'ha especialitzat en la investigació sobre les festes tradicionals.
El periodista Albert Roig, que s'ha especialitzat en la investigació sobre les festes tradicionals.
La cap de Medi Ambient del Comú d'Escaldes, Isabel Rogé.
La cap de Medi Ambient del Comú d'Escaldes, Isabel Rogé.
Montserrat Martell, gestora cultural que ha treballat per a la Unesco a París, Cuba i Costa Rica.
Montserrat Martell, gestora cultural que ha treballat per a la Unesco a París, Cuba i Costa Rica.

Deures per al nou Consell Assessor


Escrit per: 
Redacció / Fotos: Jonathan Gil / Comú d'Escaldes / BonDia

Montserrat Martell, Isabel Rogé i Albert Roig s’incorporen a l’òrgan, amb els entorns sobre la taula.

L’última reunió del Consell Assessor del Patrimoni (CAP) va tenir lloc al febrer a Cal Pal. Una reunió amb tall, amb suc: en va sortir l’informe anual de l’òrgan, tot i que això d’anual és un dir: la Llei del patrimoni n’estableix benintencionadament aquesta periodicitat, però la realitat és que des del 2003 se n’han presentat exactament cinc, comptant aquest. I l’anterior es remuntava al 2013. De fet, al document consensuat al febrer s’hi recomanava amb prudent realisme establir-ne una periodicitat triennal, i molt probablement aquesta serà una de les primeres qüestions que haurà de rumiar el nou Consell Assessor, que s’estrenarà a principis d’octubre i en què s’han renovat la meitat dels vocals: hi continuen l’arquitecte Miquel Mercé i l’historiador de l’art Francesc Rodríguez, amb l’objectiu –diu el ministeri– de “donar continuïtat a la bona feina feta durant el mandat anterior”; i hi entren Montserrat Martell, gestora cultural que ha treballat per a la Unesco a París, Cuba i Costa Rica; la cap de Medi ambient del Comú d’Escaldes, Isabel Rogé, i el periodista Albert Roig, que s’ha especialitzat en l’estudi de les festes tradicionals. Es tracta, segons el ministeri, de “diversificar el perfil tècnic” dels vocals, i tots cinc, és clar, “tenen experiència i competència tècnica reconeguda en diferents àmbits de la gestió patrimonial”. També hi continuen l’arqueòleg Xavier Llovera, però ara com a cap del departament de Patrimoni, i Montserrat Planellas, com a directora de Promoció Cultural –tots dos com a vocals naturals–, així com Isabel de la Parte, secretària amb veu però sense vot, mentre que la ministra, Sílvia Riva, n’exercirà per llei la presidència.

Els primers deures que els ha posat el ministeri és l’estudi de “l’informe de compliment del Consell sortint”. Si es tracta del mateix document redactat al febrer, els consellers hauran d’assumir (o no) unes conclusions gairebé revolucionàries, perquè el CAP es refermava en la posició que ha estat defensant des del 2014 i recomanava restituir els 100 metres d’entorn cautelar que establia el text original de la Llei del patrimoni, i que precisament la modificació del 2014 –aprovada, recordin, a instàncies dels comuns taronges– va retallar fins als actuals 20 metres.

L’exministra Gelabert ja s’havia mostrat els últims temps del seu mandat disposada a valorar-ne l’oportunitat, criteri que va ser assumit per la mateixa Riva en l’entrevista que vam publicar aquí mateix a finals de juliol: “No em tanco a res, insisteixo. I seran els criteris que definim entre tots els que ens marcaran la línia d’actuació, si hem de rectificar o validar aquest entorn cautelar”, deia aleshores. I tampoc està fora de lloc recordar que Llovera s’ha declarat sempre contrari als 20 metres cautelars. Ho deixava claríssim el juny del 2018, pocs mesos abans de reincorporar-se a Patrimoni: “La primera pregunta que cal que ens fem és si, tal com estan plantejats, els entorns serveixen per a alguna cosa. I si, com és la meva opinió, la resposta és que no, mirar de tornar als termes de la Llei de patrimoni anteriors a la reforma del 2014, tal com he defensat al Consell Assessor”. Llavors només era vocal extern del CAP; avui és el cap de Patrimoni.

Andorra
Consell Assessor del Patrimoni
Consell Assessor
martell
Roig
Rogé
Planellas
Riva
entorns de protecció
informa anual

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte